Přeskočit na: Obsah

Hrady a zámky, co rozhodně nemají po sezóně

Nejen na Pražský hrad se můžete vypravit v zimě v létě. Mimo sezónu už má dneska otevřeno nejedna populární památka.

Štítky: #motivace, #podzim, #rady, #služby, #zajímavosti,

Text: Martin Groman
Foto: Archiv

A zatímco na tom Hradě musíte trčet ve frontě na bezpečnostní rám jako ovce, my jsme vybrali takové, kde vás i rádi uvidí.

Pohádkový Sychrov

Znáte ho z pohádkových klasik, jako je Zlatovláska (bydlel tam ten zlý král, co bohužel v pohádce i zpíval), nebo z Nesmrtelné tety (to je Jiřina Bohdalová). A protože toto české sídlo francouzského rodu Rohanů má otevřeno celoročně, můžete se tady zastavit vlastně kdykoli. Nebo skoro, v říjnu mají otevřeno každý den do půl čtvrté a od listopadu do března pak od desíti do dvou. Rozhodně nevynechejte Královské apartmá, vypadá přesně tak, jak v něm spal třeba František Josef I., a moc podobných v Česku nenajdete.
www.zamek-sychrov.cz

Libo-li Liblice?

Tenhle zámek patří Akademii věd, a tak ho znají hlavně vědátoři, ale jestli hledáte něco extra blízko Prahy, tohle je rozhodně ono. Každou neděli od 12.00 do 15.00 si můžete prohlídnout zámecké interiéry, ale hlavně si tu můžete dát oběd v parádní restauraci, a dokonce přespat. Ostatně když tu mohli spát Valdštejnové, proč ne vy, že? A jestli nemusíte spát zrovna jako nějaký ten kníže, ubytujte se v moderní části, která má super výhled na zámek (což se ze zámku jako takového moc nepovede) a taky v každém pokoji vířivku. Inu, akademici, ti umí žít.
www.zamek-liblice.cz

Císařský Brandýs

Zámek Brandýs nad Labem je oblíbené sídlo habsburských panovníků. Že to byla spíš Vídeň? A co vy víte, kde takoví Habsburkové pobývali rádi a kde z musu? Myslíte, že jinak by si Brandýs nechali až do roku 1918? I když oni by si ho asi nechali i potom. Rád tu bydlel Rudolf II., Karel VI., Marie Terezie i Ferdinand V. Dobrotivý. Za Františkem I. sem přijeli i ruský car Alexandr I. a pruský král Fridrich Vilém III. A odsud jeli bojovat s Napoleonem do Lipska. Prostě super místo, když máte rádi dějiny nebo se chystáte vládnout nějaké monarchii. Mimo sezónu se můžete k Habsburkům domů mrknout o víkendu od desíti do pěti.
www.brandyszamek.cz

Jako do Dubu

Zámek na Šumavě? Že jich tam moc není? To byste se divili. Zkuste zámek Dub. Najdete ho v obci se stejným jménem deset kiláků od Prachatic. Stojí tu od 15. století a v roce 1998 si ho koupili manželé Battagliovi. Opravili 34 pokojů, udělali novou fasádu, je tu galerie atd. Majitelé tu pořádají koncerty, besídky, soutěže, výstavy i svatby. V lednu mají denně od devíti do pěti, ale raději si tam předem zavolejte, aby byli majitelé doma. Ale věřte, že potkat se s někým, kdo zachránil takovou památku, to zase jen tak nezažijete.
zamekdub.webnode.cz

Celoročně mají otevřeno ale i jinde – třeba na Lokti, Hluboké nad Vltavou, Mělníce, Lednici, Křivoklátu… Takže jestli si chcete užít podzim pěkně v nóbl stylu, dejte si okružní jízdu po hradech a zámcích. Mnohé mají otevřeno furt a ještě tam bude o dost míň turistů než v létě.

12.10.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov