Přeskočit na: Obsah

Hurá do pražské divočiny!

Kdepak spořádané historické skvosty Karlův most a Pražský hrad. Hlavní město je hlavně pěkná divočina.

Štítky: #motivace, #rady, #zajímavosti,

Text: Gabriela Bachárová
Foto: Archiv

Metropole je s trochou nadsázky jeden velký les, jen občas přerušený městskou zástavbou. Prozkoumejte hluboké hvozdy, vylezte na strmé skály a večer si ještě romanticky opečte na břehu potoka buřty.

V Praze jsou desítky lesů, často v překvapivé blízkosti rušných čtvrtí. Třeba takový Čimický a Ďáblický háj leží prakticky uprostřed zástavby, ale na okolní blázinec tam okamžitě zapomenete. Skály, lesní cestičky, vyhlídky. Ta u Ďáblické hvězdárny nabízí jeden z nejkrásnějších pohledů na město. Prokopské a Dalejské údolí jsou zase prodlouženou rukou Českého krasu na území Prahy. Čekají na vás hluboká rozervaná údolí a působivé vápencové útvary jen na dohled od Barrandovského sídliště.

Divoká Šárka může sloužit jako přírodní antidepresivum. Je to krajina s rozlehlými lesy, soutěskami, loukami, dokonce stepmi, na kterých uvidíte klidně se pasoucí ovce a kozy. Zajímavé a ne tolik navštěvované jsou Kozí hřbety na kraji Prahy. I tady najdete uklidňující údolí, půvabné vyhlídky, skalní útvary. Proč se vlastně Pražáci stěhují na venkov, když mají tohle všechno?

Pražský buřt je nejlepší

Abyste si mohli opéct buřta, nemusíte do trampské osady. V Praze je devět veřejných ohnišť a u každého najdete piknikové stoly a lavičky. Často je dokonce připravené dřevo, aby to Pražáci měli co nejjednodušší. A když ne, nasbíráte si klestí v lese.

Jedno pěkné ohniště najdete v Hloubětíně U Třech mostů, poblíž potoka Rokytky. Hned vedle je Hořejší rybník, kde se dá koupat, ale to už je spíše informace pro příští léto. Další ohniště je v části Kunratického lesa zvané Vyhlídka. Kdyby začalo během buřtovacího pikniku pršet (a na tuty že začne), oceníte blízký altánek.

Lesní houpání

A co děti, mají si kde hrát? Pražské lesy nabízejí až kolem padesátky hřišť. Než dovádět mezi paneláky, můžete si s dětmi udělat výlet a navštívit pár lesních hřišť, která jsou většinou ze dřeva a hezky tak zapadají do okolí. Upozorňujeme na hřiště v Areálu louka v Chuchelském háji. Mají tam lanovku, nejrůznější prolézačky, houpačky, fitness prvky, altán i piknikové stoly. Rozlehlé je taky hřiště v lesoparku Vinice nebo hřiště U Sekvojovců v Kunratickém lese.

Ani za sportem nemusíte do Krkonoš

Pražské lesy jsou přívětivé i ke sportovcům. Můžete si tam zaběhat nebo se projet na kole, ale kromě těchto tradičních tělesných aktivit se v divočině ukrývá i slušná řádka fitness areálů. Za všechny jmenujme cvičiště v Hostivickém lesoparku, Ďáblickém háji nebo v Oboře Hvězda.

Singletraily, což jsou jednosměrné trasy v terénu určené jen pro jedno kolo, vznikají většinou v horách, nebyla by to ale Praha, aby si jeden pěkný singletrail také neudělala. Stačí si vyjít do Lesoparku Letňany. Můžete si tam radostně sjet čtyři trasy s celkovou délkou 5,7 kilometru. Tři mají lehkou obtížnost, jedna je středně náročná. To se dá.

V Praze, ale u rybníka

Pražské vodní plochy můžou směle konkurovat i Mácháči. Obyvatelé hlavního města mají k dispozici sedm udržovaných přírodních koupališť, kde je pozvolný vstup do vody, odpovídající zázemí a kvalita vody se pravidelně sleduje. Lhotka, Motol, Džbán, Hostivařská přehrada, Divoká Šárka, Šeberák a biotop Radotín. V biotopu se voda neudržuje chemicky, ale jen pomocí vodních rostlin. Koupat se tak můžete s dobrým pocitem, že podporujete ekologická řešení.

Největší z pražských vodních ploch je Hostivařská přehrada s písčitými i travnatými plážemi. A pozor, své místo tu mají už dlouhá léta vyhrazené i nudisté.

21.09.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov