Přeskočit na: Obsah

I zimní dovolená může vyjít levně. Jak na to?

Čas zimních radovánek na horách se pomalu blíží.

Štítky: #rady, #služby, #sport, #zajímavosti, #zima,

Text: Vlasta Holéciová
Foto: Archiv

Máme pro vás sedm tipů, jak si snížit rozpočet zimní dovolené, bez toho, aniž byste tratili na kvalitě.

Než vyrazíte, googlujte

Jet na dovolenou „na blind“ je luxus, který si může dovolit málokdo. Obzvlášť, když jste vícečlenná rodina. Proto je základem každé dovolené plánování a příprava. Ještě než vyrazíte do vaší vysněné destinace, ptejte se známých a hledejte na internetu. Jsou to nejlepší způsoby, jak předejít utrácení za nepředvídané náklady. Zajímejte se třeba také o to, kde jsou v blízkosti vašeho ubytování obchody vhodné na nákup základních potravin nebo kde jsou restaurace se slušnými cenami. Věřte, že nákup v obchodě na turistické třídě se opravdu nevyplatí. Raději si vybírejte supermarkety mimo centrum, kde nakupují rezidenti.

Co se týká restaurací, nepodléhejte turistickým pastičkám uprostřed zimního střediska. Pamatujte, že o ulici dál může být kuchyně kvalitnější a levnější. Poradí vám třeba aplikace TripAdvisor.com, která dává tipy, jak se najíst za odpovídající ceny.

Jeďte mimo hlavní sezónu

Jestli máte možnost, nejezděte v hlavní turistické sezóně, kdy jsou ceny vyhnané na maximum. Nižší ceny bývají především v lednu nebo na konci března. Celkovou cenu pobytu snížíte i tím, že vyrazíte namísto od soboty do soboty na prodloužený víkend, tj. od čtvrtka do neděle.

Ušetřete na skipasech

Spousta lyžařských středisek nabízí v určitých termínech nebo pro určité věkové kategorie (senioři, děti) výhodnější ceny skipasů. Někde lyžují děti úplně zadarmo! Skipasy si také můžete nakoupit dopředu, což vás vyjde o několik procent levněji, než kdybyste je pořizovali na místě.

Pronajměte si horskou chalupu

Ubytování je jedna z nejdražších položek zimní dovolené. Namísto bydlení v hotelu přímo v centru horského střediska si pronajměte horskou chalupu nebo apartmán. Sázejte na ty dál od sjezdovky. Ušetříte tak spoustu peněz, a jako bonus budete mít víc soukromí. Pokud vás pojede víc, v přepočtu na každého účastníka to bude dokonce finančně výhodnější.

Vařte si sami a na svah si berte svačinu

Během dovolené lidé utratí spoustu peněz v restauracích. Proto se snažte vybírat takové ubytování, jehož součástí bude i strava, případně si alespoň jedno teplé jídlo denně připravte sami. Pozor si dávejte také na bufety v okolí sjezdovek, kde jsou často přemrštěné ceny. Do batohu si proto raději přibalte svačinu a termosku s pitím.

Lyže si půjčte

Jestli nemáte v plánu polovinu zimy strávit na svazích, nemáte zrovna tu nejlepší výstroj či už vaše děti z loňských lyží vyrostly, lyžařské vybavení si půjčte. Nejideálněji tuto službu využijte v místě svého bydliště. Na horách totiž za zapůjčení zaplatíte mnohem víc než doma. Pokud chcete vybavení kupovat nové, spolehněte se na sezónní výprodeje.

Choďte pěšky a využívejte skibus

Obyčejná chůze je nejjednodušší způsob, jak neutratit ani korunu. Navíc se tak chováte odpovědně ke svému zdraví a také horskému okolí. Zkuste tedy na odpolední procházku do centra místo autem vyrazit pěšky. Pokud to máte dál, než ujdete, jeďte skibusem. Horská střediska tuto službu často nabízejí zdarma.
 

29.11.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov