Přeskočit na: Obsah

Spokojená penze: Jak doplňkové penzijní spoření zabezpečí vaši budoucnost

V dnešní uspěchané době často přemýšlíme o krátkodobých cílech, a přitom přehlížíme plánování naší spokojené budoucnosti. Jednoduchým nástrojem, který vám dokáže pomoct zajistit si penzi podle vašich představ je penzijní spoření. Proč je důležité začít spořit co nejdříve a jaké výhody vám spoření na penzi přinese?

Pravidelné a dlouhodobé odkládání peněz na penzijní spoření vám může pomoct zajistit si významné přilepšení ke starobnímu důchodu. Zásadní výhodou doplňkového penzijního spoření, kterou jiný spořicí ani investiční produkt nenabízí, jsou státní příspěvky. Ty zvyšují celkovou částku spořenou na penzijním účtu a zajišťují tak vyšší finanční prostředky k čerpání v důchodovém věku.

Doplňkové penzijní spoření (DPS) má ale i mnoho dalších výhod, jako je například daňové zvýhodnění, možnost volby investiční strategie a flexibilita – výši příspěvku si můžete kdykoliv sami zvýšit, nebo snížit dle potřeby. Významným benefitem je pak také možnost získání příspěvku od zaměstnavatele, pro kterého jsou platby na penzijní spoření daňově uznatelným nákladem. Možná by vám na spoření na penzi mohl přispívat i váš zaměstnavatel.

Pokud jste zatím s doplňkovým penzijním spořením ještě nezačali, nevadí. Nikdy není pozdě začít a čím dříve, tím lépe. Je důležité myslet na to, že současná vysoká inflace je krátkodobý jev, který pomine. A v dlouhodobém horizontu dokážou výnosy z pravidelného penzijního spoření při volbě vhodné investiční strategie významně zhodnotit vámi vložené peníze, státní podporu i příspěvky zaměstnavatele.  Proto má smysl začít spořit co nejdříve. Vláda navíc v červnu oznámila svou představu dalšího navyšování podpory spoření na penzi, která vám může (nejspíš od poloviny příštího roku) přinést možnost dalšího navýšení státního příspěvku i daňového zvýhodnění.
 

Chci sjednat penzijní spoření online
 

Proč je teď ten správný čas začít spořit na penzi?

Většina lidí si neuvědomuje, že dříve, nebo později přestanou pracovat a mít tak stálý zdroj příjmu na vše, co je baví a co potřebují. Pokud se chcete vyhnout obavám, že vám důchod od státu nepokryje vše, na co se do penze těšíte, je doplňkové penzijní spoření tím ideálním řešením.

Penzijní spoření rozhodně není jen pro starší generaci. Mladí lidé, kteří před sebou mají více času na spoření, naopak mají při správné volbě investiční strategie o to větší šanci dosáhnout vyšších výnosů při menším pravidelném příspěvku.

Další výhody doplňkového penzijního spoření:

Plánování budoucnosti

Pomáhá vám finančně plánovat a spořit na vaši spokojenou penzi.

Flexibilita

Můžete si zvolit výši vkladů a spoření si v důchodu vybrat tak, jak vám to nejvíce vyhovuje. (Po splnění minimální doby spoření.)

Daňové úlevy

Vklady do DPS vám od určité výše umožňují i ušetřit na daních.

Volba strategie spoření

DPS může být založeno na různých investičních strategiích, což vám umožňuje diverzifikovat pravidelné investice a zvýšit potenciál zhodnocení.

Možnost čerpání předdůchodu

Pokud se rozhodnete odejít do důchodu dříve, než je běžný důchodový věk, můžete využít své úspory z DPS a začít čerpat předdůchod. Stát za vás po dobu trvání předdůchodu bude platit zdravotní pojištění.

Vhodné pro všechny

DPS se hodí i pro ty, kteří nejsou zajištěni státním důchodovým pojištěním, jako jsou například OSVČ, podnikatelé nebo studenti.
 

Chci sjednat penzijní spoření online


Penzijní spoření je zkrátka dobrý partner pro přípravu na spokojené stáří, bez ohledu na věk a aktuální životní situaci. Pokud chcete zajistit svou finanční stabilitu a těšit se na důchod podle svých představ, měli byste začít spořit co nejdříve. A pokud už spoříte, nezapomínejte pravidelně kontrolovat vývoj svého spoření a případně si upravit investiční strategii.

V NN jsme si vědomi důležitosti spoření a penzijního plánování. Pokud se chcete dozvědět více, rádi se podělíme o naše dlouholeté zkušenosti a pomůžeme najít pro vás to nejlepší řešení.

Kontaktní formulář

03.11.2023

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov