Přeskočit na: Obsah

Jak na parádní fotky – třeba z dovolené!

Léto je samo o sobě fotogenické a plné zážitků, které si chceme uchovat.

Štítky: #léto, #rady, #zajímavosti,

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

Snad každý z nás v tomto ročním období sáhne po foťáku, ať jde o památky, přírodu či rodinu a přátele. Na to, abyste si při své letní dovolené vykouzlili krásné fotky, nemusíte být profesionálním fotografem. Stačí se držet několika pravidel.

Základem je světlo

Potřeba dobrého světla pro fotku se může zdát jako jasná věc, mnoho amatérských fotografů si to ale neuvědomuje. Léto je nejbarevnějším obdobím roku a stejně tak je proslulé ostrým světlem. Proto se snažte vyhýbat scénám, kde je jednoznačně obrovský rozdíl mezi jejími světlými částmi na slunci a těmi tmavými ve stínu, aby výsledná fotka nebyla příliš světlá nebo příliš tmavá a neztratila tak svou přirozenou barevnost. Nejlepší světelné podmínky jsou ráno či později odpoledne. Jestliže chcete fotit v průběhu poledne, vyhledávejte spíše stinná místa. V případě, že nemáte možnost stínu, ještě můžete nouzově použít režim HDR, který dokáže alespoň trochu vyrovnat světelné rozdíly.

Pohrajte si s kompozicí

Alfou a omegou jedinečné fotky je její kompozice. Kreativita je tedy zcela na místě, proto se nebojte a popusťte trochu uzdu své fantazii. I když na ní není nic špatného, zkuste se vyhnout středové kompozici s prázdným okolím. Takové fotky bývají nicneříkající a nudné. Místo toho umístěte focený objekt spíše do pravé nebo levé části fotky a dbejte na to, aby i na druhé straně obrazu bylo něco zajímavého. Zvláštní kompozici, která zapůsobí a ohromí, vykouzlíte i tím, když půjdete k objektu blíže. Klidně běžte blíže až tak, že objekt vyplní celý záběr. Získáte tím jedinečnou a údernou fotku!

Postřeh a trpělivost

Jistě nehodláte fotit jen statické a neměnné objekty, ale třeba i děti, jak si hrají na pláži či u vody. Aby vám neunikla zajímavá scéna, je nutné být ve střehu. Musíte být trpěliví a připravení rychle stisknout spoušť. Zároveň si na takovou fotku vyčleňte čas. Při čekané můžete vyzkoušet manuální nastavení foťáku. Je vhodné použít delší ohnisko, abyste nemuseli být přímo v centru dění a narušovat jej. Expoziční čas by pak neměl být dlouhý, aby byl záběr ostrý. Rovněž se nebojte použít i sérii snímaní, aby vám opravdu nic neuniklo.

Blýsknout se či neblýsknout?

To je otázka, kterou si jistě klade nejeden amatérský fotograf. Blesk je dobrá věc, zvláště ve večerním šeru, kdy vám pomůže vykouzlit parádní fotku namísto rozmazaného nic. Ovšem, má také svá úskalí. Blesk se nehodí například na focení interiéru, neboť světlo blesku není flexibilní, je studené a vytváří nepříjemné odlesky. Snažte se proto i v interiéru využívat přirozeného světla, večer si pak rozsviťte. Naopak venku se nebojte blesk použít ani během dne. Prosvětlíte tím i místa, na která nedopadá sluneční světlo. Stíny totiž dokáží vytvářet nepěkné a tvrdé kontrasty.

Vyhledávejte detaily

Záludnost, zvláště neznámých lokalit, je v tom, že často fotíme a fotíme, a akorát pak máme mnoho nepoužitelných, nudných a nic neříkajících fotek. Navíc divák pak neví, na co se má na fotce soustředit. Udělejte to tentokrát jinak! Místo celku zkuste vyhledávat detaily, které diváka osloví, čímž mu zprostředkujete atmosféru místa a vzbudíte v něm emoce. Dejte si však pozor na pozadí, které by nejlépe mělo být jednolité bez výrazně kontrastních míst. Rovněž by nemělo odvádět pozornost od foceného detailu.

Nezapomínejte na pozadí

Určitě to znáte – nádherná scéna, úplná pastva pro oči, kterou nelze nevyfotit. Plní nadšení se chcete pochlubit fotkou a ejhle – všimnete si nezvaného návštěvníka, který kazí celý dojem, například igelitový pytlík na stromě či další odpadky, odstavený kontejner nebo nepěkné zdi. Pozadí je důležitou součástí fotky, a proto před scvaknutím spouště vždy dbejte i na objekty v okolí. Jestliže fotíte portrét či postavu celkově, myslete na pozadí dvojnásob, aby dané osobě třeba „nevyrůstal“ z hlavy strom.
 

24.07.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov