Přeskočit na: Obsah

Jak se nezbláznit z vánočního shonu

Na obrazovkách vyskakují vánoční reklamy, schránky se plní letáky, a obchodní centra praskají ve švech. Máte pocit, že je sváteční pohoda na míle daleko? Nenechte se semlít každoročním shonem a zkuste si letos vychutnat adventní čas plnými doušky.

Nakoupit a zabalit dárky, upéct alespoň pět druhů cukroví, vycídit domov, navařit a všechno pěkně vyzdobit. Vánoční seznam úkolů se zdá být nekonečný. Bojíte se, že to všechno nemůžete stihnout? Nevadí, Vánoce jsou přece o tom, že je trávíme se svými blízkými. Tak si to nenechte ničím zkazit. Přinášíme vám pár tipů, které vám pomohou se z vánočního shonu nezbláznit.

Text: Michaela Černá Foto: Archiv

Začněte včas

Začněte s přípravami už v průběhu roku. Poslouchejte, co by komu udělalo radost a vše si zapisujte anebo rovnou nakupte. Ušetříte si stres a lámání hlavy s tím, co komu vymyslet. Pokud se vám podaří dárky nakoupit do konce listopadu, vyhnete se i přeplněným nákupním centrům a vyprodaným online obchodům.

A možná najdete spoustu dalších položek, které stihnete vyřešit už před anebo na začátku adventu.

Základem je plánování

V klidu si sedněte a sepište si vše, co ještě chcete do Vánoc stihnout. A to včetně maličkostí, které vám přijdou jako samozřejmost. Nezapomeňte také na různé vánoční večírky, besídky svých dětí nebo setkání s přáteli.

Pak si vezměte kalendář či diář a naplánujte si, kdy a co uděláte. Některé věci je třeba dělat s předstihem, třeba perníčky nebo vaječný likér, jiné v klidu počkají o něco déle. Jakmile vše dáte na papír a naplánujete si čas, ve které danou položku splníte, budete mít o všem lepší přehled a nebudete tak mít důvod se stresovat, že nemáte šanci všechno stihnout.

Zaměřte se jen na to nejdůležitější

Máte všechno sepsané i naplánované a pořád máte pocit, že toho máte až nad hlavu? Nevadí, podívejte se na všechny položky a promyslete, co je pro vás nejdůležitější. Nedokážete si představit Vánoce bez vyzdobeného bytu? Nebo je pro vás důležité mít vše naklizené? Dobře, pak určitě najdete něco, co pro vás tolik důležité není.

Třeba bude místo tradičních patnácti druhů cukroví letos stačit jenom pět. Možná nemusíte mít dokonale vysmejčený každý kout v domácnosti anebo není potřeba dávat dárky i tetičce z pátého kolena a navařit večeři o pěti chodech, kterou stejnak nikdo nechce jíst. Zjednodušte si to, jak jen je to možné. Uvidíte, že si nikdo ani nevšimne, že nejsou čerstvě umytá okna a vyzdobené všechny místnosti.

Řekněte si o pomoc

Nemusí všechno padnout jenom na vás. Pokud máte pocit, že je toho moc, řekněte si o pomoc. Domluvte si paní na úklid, objednejte cukroví a dětem dejte za úkol, ať pomůžou s vánoční výzdobou. Pokud hostíte na Štědrý večer celou rodinu, můžete ostatní poprosit, aby každý něco připravil, uvařil nebo upekl.

Není potřeba se zbytečně honit a stresovat. Pokud si práci rozdělíte, budete mít méně starostí a předvánoční čas a přípravy si společně užijete.

Nezapomeňte si vánoční čas užívat

Advent a vánoční svátky by měli být o klidu, pohodě a setkávání s blízkými. Nezapomínejte na to. Zajděte si na trhy, uvařte doma svařák a pusťte si nějaký vánoční film. Vychutnejte si ty chvíle, kdy svítí celé město, z náměstí se line vůně punče a dětské oči jsou plné očekávání a radosti. Říká se, že je to ten nejkrásnější čas v roce. Tak se na chvíli zastavte a nasávejte atmosféru.

26.11.2021

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov