Přeskočit na: Obsah

Jak se v zimě udržet fit?

Patříte mezi morouse, kteří v zimě nevytáhnou paty z domu a veškeré aktivity odkládají na příznivější roční období? Není ten pravý čas tento postoj přehodnotit a oddat se sportu či otužování? Vaše tělo vám poděkuje!

Znáte to. Ráno tma, odpoledne tma, kluzko, všudypřítomný vlezlý chlad. Nejeden z nás odpočítává dny, kdy zima skončí a jaro zaklepe na dveře. Jedním z hlavních důvodů je to, že během zimních měsíců je omezená možnost trávit aktivně čas venku a naše pečlivě udržované tělesné schránky chřadnou. A když k tomu připočteme už mnoho měsíců trvající omezení, kvůli nimž nemůžeme ani do oblíbených fitcenter nebo bazénů, zavání to depresí. Přitom existuje tolik způsobů, jak se udržet ve fyzickém i duševním zdraví i v zimě. Přečtěte si naše tipy na doma a na ven!

Text: Ondřej Kopřiva Foto: Archiv

Na běžkách sám i se psy

Nejen v posledních měsících chybí nám i našim ratolestem sport a pohyb na čerstvém vzduchu. Přitom zima a sněhová pokrývka k aktivitám přímo vybízejí, chce to jen skousnout trochu nekomfortu. Vsaďte na klasiku a vyrazte bruslit na (dostatečně zamrzlý) rybník nebo veřejné venkovní kluziště. I pár desítek minut kroužení podél mantinelu vám do těla vyplaví endorfiny, které pozvednou náladu na celý den.

Pokud chcete mít dobrý pocit z opravdového sportovního výkonu, zvolte běžky. Pro mnohé nenáviděný sport, díky němuž ale spálíte mnoho kalorií, a ještě si užijete překrásné výhledy na českou přírodu. Když už se pro běžkování rozhodnete, radíme vyrazit brzy ráno. Jednak budete mít stopu pro sebe, a navíc můžete být na oběd doma s pocitem dobře odvedené práce. Pokud chcete dobrodružnější variantu, vyzkoušejte tzv. skijöring a nechte se po vzorů Norů na lyžích táhnout psím spřežením!

Při všech venkovních aktivitách ale myslete na to, že je třeba se pořádně vybavit. Základní rada pro oblékání do zimy zní „vrstvit, vrstvit, vrstvit“. Nezapomeňte ani na dostatečný pitný režim a svačinu. A po propocení buď převléknout, nebo rovnou do sucha a tepla!

Cvičení doma

I přes výše uvedené výhody zimních sportů jsou chvíle, kdy se vám z vyhřátého bytu nebo chalupy do mrazu zkrátka nechce za žádnou cenu. A fitko? Zavřeno na neurčito. V tu chvíli doceníte tuny instruktážních cvičících videí, které jsou zdarma dostupné na internetu. Stačí jen vybrat druh aktivity, přichystat k televizi nebo laptopu podložku, pití a ručník a můžete začít.

Klasikou, s níž zejména ženy a dívky rády experimentují, je jóga. Zkuste třeba kanál Yoga Journal, kde najdete tipy na ranní protažení pro začátečníky, které ale ocení i pokročilí jogíni. Pokud máte tolerantní sousedy v bytě pod sebou, můžete zkusit energičtější variantu cvičení: hip hop dance, zumbu či cardio v podobě afrického tance. A jestli zrovna doma nemáte žádné vhodné pomůcky ke cvičení, vyzkoušejte kanál Fitness Blender. Ten vás naučí, jak posilovat pouze s vlastním tělem a vahou.

Hurá do ledu!

Každý dnes mluví o nutnosti posilovat imunitu pomocí výživových doplňků a správné stravy. Věděli jste ale, že nejsilnější zbraní proti virům, bakteriím a dalším neřádům, které se na nás odevšud valí, je prosté otužování?

Ne každý má doma saunu s ledovým bazénkem a možnost navštívit veřejné lázně nepřichází v úvahu, existují ale schůdnější alternativy. Začněte se sprchováním studenou vodou, kterým zakončujte každovečerní koupel. Nutná je pravidelnost a postupnost, nejprve stačí vystavit tělo zimě na pár vteřin. Až se propracujete k 3-5 minutám pod studenou sprchou, máte vyhráno!

Ti zkušenější z vás si mohou nastudovat světoznámou metodu „Ice Mana“ Wima Hofa, která kromě kontaktu s ledovou vodou obsahuje i dechová cvičení. A pokud na to nechcete jít až tak vědecky, zkoušejte zkrátka čím dál delší pohyb ve studené vodě. Na začátku stačí třeba 15 stupňů Celsia. Kdo ví, třeba už příští Vánoce skočíte s dalšími otužilci do Vltavy!

Duševní pohoda

V cestě za udržením zdraví a formy i přes temné zimní měsíce nesmíte zapomenout ani na duševní rozpoložení. Právě tento aspekt může být rozhodující pro vaši imunitu v situaci, kdy jste ohrožení neblahými vnějšími vlivy.

Pro každého znamená navození pohody něco jiného a u každého vede k rovnováze jiná cesta. Může jít o pravidelné procházky se psem, společné aktivity s partnerem nebo rodinou nebo čas, který věnujete svému koníčku. My doporučujeme zkusit si najít koníčka nového a rozšířit tak během probíhajících měsíců své obzory. Proč byste se třeba nemohli konečně naučit „pořádně“ vařit a překvapit a potěšit tak partnera i děti? Nebo se vrhnout do četby tlusté zaprášené knihy na vaší poličce, kterou již mnoho let odkládáte?

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv činnost venku nebo vevnitř, dbejte na to, aby vám přinášela uspokojení a šťastné chvíle. Těch není v současné době nikdy dost.

21.01.2021

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov