Nemáte zapnutý Javascript, webová stránka nebude fungovat správně.
Některé části webu a aplikace nebudou dostupné.
Horké letní měsíce jsou před námi. Jak se dobře a lehce najíst, abychom měli energii na všechny radovánky?
Štítky: #jídlo, #léto, #motivace, #rady, #zajímavosti, #životní styl,
Text: Ondřej Kopřiva
Foto: Archiv
Během nadcházejícího období, kdy teploty nezřídka přesahují třicítku, se často potýkáme se sníženou chutí k jídlu. Hodně z nás navíc myslí na plavkovou sezónu a nechceme se zbytečně „přecpávat“. Připravili jsme pro vás proto několik receptů, díky kterým si snadno připravíte lehká a zdravá jídla, která vám navíc nevezmou drahocenný čas. Ten tak můžete strávit na pláži u vody nebo na výletě v přírodě.
Jedním z nejuniverzálnějších jídel a zároveň těch, jejichž příprava vám zabere nejméně času, jsou palačinky. Doporučujeme vyzkoušet bezlepkovou variantu, která je vhodná i pro celiaky.
Ingredience pro 4 porce: 70 g bezlepkové mouky, 1 lžíce holandského kakaa, 20 g proteinu, 250 ml sójového mléka a půl lžičky pečící sody. Vše promícháme v misce metličkou na šlehání, abychom se vyhnuli vzniku hrudek, a lijeme na rozpálenou pánev. Nejlepší je ta speciální palačinková. Palačinky opékáme z obou stran po dobu 1-2 minut, a to nasucho, olej ani jiné tuky nepotřebujeme. V momentě, kdy palačinka získá zlatou barvu, máte hotovo. Tip: z pánve dávejte již hotové palačinky do lehce předehřáté trouby, abyste je servírovali krásně teplé.
Finální produkt ochuťte čímkoliv, na co máte zrovna chuť, a to ve sladké i slané variantě. My doporučujeme bílý jogurt s medem, čerstvé lesní ovoce nebo čím dál populárnější ovoce lyofilizované.
Amarant neboli laskavec je super potravinou, kterou Aztékové a Mayové používali jako stravu pro své bojovníky. Pokud si téměř zázračné účinky amarantu chcete dopřát i vy, jistě „skousnete“ i trochu delší dobu přípravy. Amarantová zrnka, která seženete ve většině obchodů se zdravou výživou, je totiž třeba vařit alespoň 35 minut ve dvojnásobném množství vody. Vždy si dobu vaření ověřte přímo na obalu.
Uvařený amarant rozmixujte s jedním banánem (1 banán=1 porce), 1 lžící arašídového másla a 100 ml kokosového mléka. Výslednou směs už jen přelijeme do misky, výtečná a nesmírně výživná je kaše samotná, můžeme ji ale pochopitelně dochutit opět ovocem nebo medem, labužníci si určitě nenechají ujít příležitost rozpustit si na horké kaši kostičku čokolády s vysokým podílem kakaa.
Abyste si dopřáli energii na odpolední výlety, sportování nebo další aktivity, zkuste dobrou batátovou polévku s kari. Na jeden talíř této chuťovky potřebujete 1 lžíci olivového oleje, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžičku kari, 1/2 lžičky mletého kmínu, 700 g batátů, 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml tuhé části kokosového mléka z plechovky, sůl a pepř.
Na olivovém oleji osmažíme najemno nasekanou cibulku, přidáme 2 utřené stroužky česneku, kmín a kari a restujeme asi dvě minuty. Na orestovanou směs koření přidáme kostky nakrájeného a očištěného batátu a vše zalijeme vývarem. Následně vaříme asi 20 minut pod pokličkou, dokud batáty nezměknou. Uvařenou polévku necháme vychladnout a rozmixujeme dohladka. Dochutíme dle libosti solí a pepřem a na závěr přidáme kokosové mléko. Pokud dbáte i na vizuální stránku svého pokrmu, můžete polévku dozdobit sušeným chilli a nasekanou mrkvovou natí.
Nebojte se vsadit na cuketu. Ta je u nás v létě skvěle dostupná a za pár korun vám dodá spoustu zdravých látek. Cuketu podélně rozřízněte a vydlabejte, aby vznikly „lodičky“. Nechte je asi 0,5-1 cm tlusté. Vnitřek cukety nakrájejte na malé kousky stejně jako šunku a cibuli a celou směs restujte na pánvi na rozehřátém olivovém oleji. Pozor, cuketa může na pánvi pustit hodně vody, tak restujte do doby, než se vypaří!
Hotovou směs nasypte do cuketových lodiček a následně ji zalijte rozšlehanými a osolenými vejci, na dvě porce stačí tři. Lodičky vložte do trouby na papír a plech a pečte do doby, než je směs zbarvená dozlatova a cukety měkké a vláčné. Jako příloha se k plněné cuketě výborně hodí kuskus, který připravíte za pár minut a dochutíte srpečkem másla nebo olivovým olejem.
Co by to bylo za letní recepty bez dobroty z grilu? My doporučujeme připravit si zdravého a výživného lososa, kterého skvěle doplníte salátem z další super potraviny – avokáda. Jak na to?
Nejprve si připravte salát. Avokádo, cherry rajčata a papriky nakrájíme na kostičky a dáme do misky, přihodíme nasekanou rukolu nebo polníček. Zálivku vytvoříme tak, že smícháme 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku salátového koření a šťávu z půlky citronu.
Filet z lososa osolíme, opepříme a posypeme libovolným, třeba salátovým kořením. Poté vložíme na gril. Pokud máte gril kontaktní, předehřejte jej před vložením lososa na 185 stupňů a s poklopem grilujte asi 5–8 minut z každé strany. Na klasickém grilu s rozžhavenými uhlíky stačí asi 2 minuty z každé strany. Hlavně musíte hlídat, aby vám losos nechytl! Na hotového lososa položíme kousek másla a pokapeme na úplný závěr citronem.
Dobrou chuť!
Inspiraci pro letní recepty jsme čerpali hlavně zde a zde.
17.06.2020
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.
blog šárky sudové banner custom width banner on mobile blog:esg blog:obyčejní hrdinové doplňkové penzijní spoření děti investice jaro jídlo kampaň léto motivace mýty night run nn online penze podzim pojištění pojišťovna prevence a zdraví připojištění příběhy příběhy ženy rakovina rady rakovina ženy riziko rizikové životní pojištění slavné osobnosti služby sport spoření svátek video vlastina svátková vzdělávání zajímavosti zima zobrazit_v_penzijnim_sporeni závažná onemocnění úraz ženy životní pojištění životní styl
Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.