Přeskočit na: Obsah

Jižní Morava je český Jadran

Znáte písničku Víno od kapely Chinaski, kde se zpívá „… mizím na Moravu."

Štítky: #rady, #zajímavosti,

Text: Gabriela Bachárová
Foto: Archiv

"Najdu tam všechno, co mi doma schází, dobrý lid a klid a řád. Najdu tam všechno, co na světě mám rád, vodu, slunce a nekonečný vinohrad“. Jižní Morava je fakt těžká pohoda.

Za několik desetiletí bude podle odhadů meteorologů v okolí Mikulova teplo jako v chorvatském Dubrovníku. Už teď je tady průměrná roční teplota o stupeň vyšší než ve zbytku republiky, ročně je tam více než dva tisíce hodin slunečního svitu a na některých místech se dá pěstovat i tak exotické ovoce jako mandle, fíky nebo kiwi. K tomu si připočtěte všechno to koupání a máte jasno – tento rok můžete Jadran směle vynechat.

Hup do vody!

Pasohlávky s Novomlýnskými nádržemi patří k nejoblíbenějším rekreačním místům na celé jižní Moravě. Rodiče potěší bezpečný pozvolný přístup do vody, děti zase všechny ty atrakce. Dá se tady hrát plážový volejbal, nohejbal, tenis, ve vodě provozovat windsurfing, kitesurfing a další sporty. Ideální místo i pro rybáře. Za zmínku stojí taky Aquapark Moravia Pasohlávky, který kromě 14 bazénů a 20 toboganů nabízí i 24 nejrůznějších saun, což samozřejmě návštěvníci ocení hlavně v zimě. Ale vědět o tom můžete už teď.

Víno a meruňky z Velkých Pavlovic

Na celé Moravě je 312 vinařských obcí, 1126 vinařských tratí a téměř 19 tisíc pěstitelů. Tak kam se vydat? Třeba Velké Pavlovice. Pro obec jsou typické červené odrůdy vína, hlavně Frankovka, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Vinařství má tady fakt slušnou tradici, první zmínka o něm je stará už 768 let.

Každý rok se v městečku od května do konce září koná akce Otevřené vinné sklepy. Návštěvníci můžou přijít do sklepa, ochutnat a koupit si víno, které se jim zalíbí. Letos se zapojuje dvacet vinařů. Ale pozor, Velké Pavlovice nejsou jenom vinařské, ale taky plné meruněk. Zatím na stromech.

Pěkně posazený Mikulov

Mikulov je samozřejmě hezké historické město, ale takových je v Česku moře. Jedinečným ho dělá to, jak pěkně sedí v okolní krajině. Starý Mikulov se totiž stavěl se záměrem, aby město a jeho okolí tvořily jeden harmonický celek. Důkazem jsou půvabné průhledy z různých koutů města na okolní kopce, především na křížovou cestu na Svatý kopeček. Město má nepřehlédnutelný barokní zámek, starou židovskou čtvrť, jedno z nejhezčích náměstí v republice a velké množství kaváren a vinných barů.

Parkem na lodi

Dalším příkladem, jak obdivuhodně skloubit přírodu a architekturu, je slavný Lednicko-valtický areál, zapsaný na seznamu památek UNESCO. Novogotický zámek Lednice obklopuje rozlehlý park se stavbami, jako je štíhlý maurský Minaret z konce 18. století nebo napodobenina hradní zříceniny Janohrad. Jedinečný park si můžete pohodlně a romanticky prohlédnout i z paluby lodě. Valtice se taky pyšní zámkem, tentokrát barokním, a i tady mají nádherný park. Celý areál si můžete projít nejen pěšky, ale i na koni nebo na kole.

15.06.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov