Přeskočit na: Obsah

Každá pomocná ruka se počítá

Kdysi opustily svůj obor a dnes se k němu znovu vrací.

Štítky: #motivace, #riziko, #zajímavosti,

Text: Zuzana Burešová
Foto: Archiv

Jde o vystudované zdravotní sestry, které právě teď v době pandemické krize chtějí pomoct pacientům a ulehčit personálu. Přihlásily se do projektu „Sestry v záloze“, za kterým stojí Renata Dubcová.

Jak vás napadlo „mobilizovat“ zdravotní sestry?

Chtěla jsem nějakým způsobem pomoci v době pandemie. Roušky šít neumím, ale zato mám zkušenosti z nemocnice, kde jsem pracovala na jednotce intenzivní péče. Dobře vím, jak je to náročná práce, zvlášť když je nedostatek personálu. Před 18 lety jsem z nemocnice odešla a stala se obchodní zástupkyní jedné zdravotní firmy. Když přišla restriktivní opatření kvůli koronaviru, zůstala jsem s dětmi na home office a přemýšlela, jak pomáhat.

Koho jste oslovila nejdřív?

Nejprve to byly kolegyně, kamarádky, jimž se můj nápad zalíbil. Některé z nich už také byly dlouho mimo obor, ale v téhle době cítily potřebu být užitečné. Když navíc denně posloucháte zprávy o nedostatku zdravotního personálu, o obětavosti lékařů a sester, kteří pracují nadoraz, pak jim to chcete alespoň trochu ulehčit. Oslovila jsem nejenom bývalé zdravotní sestry, ale i ty současné, které mají kapacitu a chuť pomáhat.

Překvapil vás zájem, který vzbudila vaše iniciativa?

Určitě, zájem byl opravdu velký. Nejdřív jsem tenhle nápad zveřejnila na Facebooku a následně jsem vytvořila speciální webové stránky Sestry v záloze. Tam se mohou registrovat nejen zdravotní sestry, ale také nemocnice a seniorské domovy, které pomoc potřebují. Platforma vznikla před třemi týdny a nyní už máme 750 registrovaných zdravotních sester i bratrů.

Obávají se zdravotní sestry, které jsou dlouho mimo obor, že práci nezvládnou?  Samozřejmě, některé obavy mají. Ptají se, co konkrétně budou dělat, jaké požadavky na ně budou mít zdravotnická zařízení nebo domovy seniorů. Přece jen zdravotnictví je dynamický obor, který se pořád vyvíjí. Jejich obavy jsme rozptýlili, protože ve finální fázi se domluví na rozsahu práce přímo s nemocnicí nebo případně se sociální službou. Jde o to, si vzájemně vyjít vstříc, aby byly spokojené obě strany.

Jak konkrétně spolupráce vypadá?

Sestry se registrují díky formuláři na našich stránkách. Napíší tam, jakou mají specializaci a kterou práci by preferovaly. Dále v jakém regionu mohou působit a jak dlouho už jsou mimo obor. Jejich registrace je nezávazná. Pokud by si časem vše rozmyslely, nemusí nikomu nic vysvětlovat.

Stejně postupují i zdravotnická zařízení, která potřebují vykrýt nedostatek personálu?

Ano, využívají stejnou platformu – registrují se také na našich stránkách. Pokud nám zašlou konkrétní požadavek v okolí bydliště některé z už registrovaných sester, propojíme je. Zašleme její kontaktní údaje a obě strany se domluví na další spolupráci. Někdy mají instituce konkrétní požadavek, jindy dají sestře vybrat z několika oddělení, kde by případně mohla pomoct a ulehčit tak personálu. Máme například zdravotní sestry, které pracují v ambulanci u praktické lékařky a o víkendech pomáhají v nemocnici.

Skončí s pandemií vaše pomoc českému zdravotnictví?

Myslím, že ne. Teď je velmi potřebná a aktuální, ale i v budoucnu by určitě měla zůstat. Potřeba zdravotních sester je nepřetržitá. Některé z nich z různých důvodů svůj obor opouštějí, ale stále cítí potřebu, když jde do tuhého, pomoct, být prospěšné a využít své znalosti. Proto tahle platforma zůstane i nadále.

Přemýšlela jste i vy sama, že byste se vrátila k pacientům?

Určitě jsem o tom přemýšlela, ale myslím, že moje místo je právě tady. Pomáhat téhle platformě a koordinovat pomoc. To mě v současné době naplňuje nejvíc.

Máte ze zkušeností posledních týdnů pocit, že současná doba dokáže lidi spojit?

Tohle poznání je pro mě asi nejsilnější. Člověk si uvědomí, jaké lidi má kolem sebe. Že jsou připraveni i v nelehkých časech pomáhat potřebným nad rámec svých povinností, ve svém volném čase. Je příjemné poslouchat zprávy o lidech, kteří ten krok vůči druhému udělají. A nejsou to jenom pracovníci ve zdravotnictví. Potěšila mě například stoletá paní, která ve svém úctyhodném věku začala šít roušky. Jsou známé případy z domovů seniorů, kdy zaměstnanci zůstali s klienty po celou dobu. Nejezdili ani domů, aby seniory případně nenakazili. I takové příběhy píše dnešní doba. Jsem moc ráda, že i Sestry v záloze přispívají do téhle mozaiky.

Pro více informací nebo možnost registrace navštivte webové stránky iniciativy Sestry v záloze: https://www.sestryvzaloze.info/.
 

17.04.2020

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov