Přeskočit na: Obsah

Kdo neběhá, není Čech

Fotbal se letos naším národním sportem tak nějak nestal. A ani ten hokej už není, co bejval. A tak si Češi našli jiné sportovní vyžití. Už před několika lety začali běhat.

Štítky: #rady, #sport, #zajímavosti,

Text: Martin Groman
Foto: Archiv

Nejdřív jim to šlo jako psovi pastva, dělali moře chyb, věčné škobrtavé začátky a furt jenom láteření na urvané šlachy a bolesti zad. Ale už nám to běhá jako na drátkách. Ale co to dělá s národní povahou? Rovná to záda, nebo nutí brát do zaječích?

Nedávný průzkum NN pojišťovny a penzijní společnosti mezi více než šesti stovkami Čechů svými výsledky překvapil. Vyšlo z něj totiž, že čeští běžci jsou vlastně dost jiní než zbytek populace. Asi jak běží a mají čas urovnat si myšlenky nebo co. Už třeba jenom to, jak nakládají se svým volnem. Asi jako jediní mezi námi dávají přednost práci před přáteli. Průzkum zároveň naznačil, jak zodpovědně běžci přistupují nejen ke sportu.

 

Běhání přitahuje zodpovědnější lidi. Vidět je to i v přístupu ke krytí rizik, která s sebou život může přinést. Nějaké životní pojištění má totiž jen každý druhý Čech, zatímco mezi běžci myslí na finanční ochranu sebe i svých blízkých přes dvě třetiny lidí.

„Překvapilo nás, jak rozdílný je pohled na život u lidí, kteří pravidelně běhají. Nejvíce svého volného času sice stejně jako ostatní věnují rodině nebo partnerovi, ale dohromady ještě větší část svého volna stráví prací a sportem nebo jinými koníčky. Vědí, jak žít zdravě. Snaží se také více chránit svoji finanční budoucnost,“ shrnuje výsledky průzkumu Kateřina Štěrbová, členka představenstva české pobočky NN zodpovědná za marketing a produktový vývoj.

Běžec nelamentuje, běžec běží

Lidé, kteří běhají, také znatelně víc dbají na to, čím se futrují a jestli dost spí. Zodpovědnější přístup je vidět i na pravidelnosti preventivních prohlídek u lékaře, na které podle vlastních slov chodí jednou ročně více než 70 % běžců, ale jen 49 % všech Čechů.

Amatérští běžci jsou také mnohem častěji spokojeni se svým zdravím. Za velmi dobrý nebo dobrý svůj zdravotní stav označily čtyři pětiny lidí, kteří běhají, zatímco u dotazovaného vzorku celé české populace to byly jen dvě třetiny. A zatímco sedm procent Čechů označuje svůj zdravotní stav za špatný, běžci si na zdravotní problémy téměř nestěžují a naprostá většina o sobě také hrdě prohlašuje, že nikdy nekouří a alkohol pije jen několikrát měsíčně. To pak není divu, že se jim dobře běhá…

Abychom to shrnuli: Vypadá to, že běžci mezi námi mají našlápnuto na život prožitý fakt parádně. Zdravější, sportovnější, možná i delší, a taky líp posichrovaný. Dává to rozum, prostě mají k životu mnohem zodpovědnější přístup po všech stránkách.

Běžecký extrém

V běhání dnes už někteří Češi patří mezi světové machry. Třeba extrémní běžec Pavel Paloncý už potřetí letos vyhrál závod Montane Spine Race v severní Anglii, který má renomé nejbrutálnějšího podniku na ostrovech. Rodák ze Šumperku se rval s šílenými podmínkami na běžecké trati o délce 440 km více než čtyři dny. Jo, denně v dešti, blátě, sněhu a nechutných kotárech dal 110 kiláků běhu.

 

 

Češi, kteří pravidelně běhají, neberou na lehkou váhu ani přípravu na svůj oblíbený sport. Většina nepodceňuje rozcvičení před během ani protažení po běhu a také více přemýšlejí nad tím, co jedí a co jejich tělo potřebuje.

Běháním to nezačíná ani nekončí


 

13.07.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov