Přeskočit na: Obsah

Když peníze utrácíme za radost

Prázdniny a dovolená jsou nejen pro děti, ale i pro nás dospělé. Je to období, kdy popustíme uzdu šetrnosti.

Štítky: #motivace, #rady, #služby, #zajímavosti, #životní styl,

Text: František Klufa
Foto: Archiv

Jak nás toto období může ovlivnit? Hodně.

Na prázdniny se většinou těšíme a jsme za ně připraveni utratit i solidní částku. Za dovolenou bychom ale měli utrácet jen a jen své peníze, a ne nějaké super výhodné půjčky, kterými se to teď jenom hemží. Bohužel se ale najdou i tací, kteří podlehnou touze a na svou vysněnou dovolenou si půjčí. Ano, zážitky nám nikdo nevezme, ale při výpočtu celkového nákladu na takovýto úvěr snadno zjistíte, že to byla nejen dovolená s vašimi nejdražšími, ale taky sama byla pořádně mastná.

Stejně jako se katalánský architekt Antoni Gaudí proslavil svými mozaikami, tak i nakládání s financemi můžeme přirovnat k propracované mozaice úkonů, které ovlivňují celkový výsledek. Jedna z definic finanční gramotnosti říká, že je to soubor znalostí a dovedností, které člověku umožňují porozumět financím a správně s nimi zacházet v různých situacích. Tento soubor ovšem není pevně definován a konkrétní definice finanční gramotnosti se ve světě různí. Výsledkem správného zacházení s financemi by měla být cesta k osobní prosperitě a spokojenosti. Prostě prázdniny jsme si užili a konto nám těch pár dní nevysálo.

Test finanční gramotnosti v reálu

Na to, abychom prožili krásné prázdniny, máme každý z nás jiné požadavky, a to jak zážitkové, kvalitativní, tak i finanční. Prázdniny si musíme nejdříve naplánovat, prožít, uhradit, ale i vyhodnotit. S plánováním nám pomáhá vlastní zkušenost, rady a tipy od přátel, servery a katalogy cestovních kanceláří a reklama všude kolem.

Ti, co se rádi vracejí na stejná místa, to mají snazší. Znají místo a okolí, kvalitu ubytování i cenu z předešlého období. Lépe se jim dělá toto důležité finanční rozhodnutí, jinými slovy nekupují zajíce v pytli. Ti, co kupují svou dovolenou bez znalosti destinace, mají svou objednávku podrobit detailnějšímu rozboru, nevěřit pouze fotografiím na internetu nebo katalogu. Nejlepší je přečíst si recenze na serverech jako TripAdvisor, Trivago, Booking.com a další. Nebudete třeba tolik překvapení.

Jestli kupujete dovolenou přímo v zahraničí, můžete ovlivnit cenu vhodně zvoleným obdobím, kdy je směnný kurs nejvýhodnější. Cena se dá změnit taky volbou platby z korun na eura, kdy je směna hrazena buď kursem banky, nebo kursem obchodníka. Kurs banky bývá ve většině případů příznivější. Obdobné je to i při výběru hotovosti v bankomatu v zahraničí, kdy vám bankomat nabídne službu DCC (Dynamic Currency Conversion), takže si můžete vybrat přímo na terminálu u obchodníka měnu transakce, ve které se má platba zúčtovat.

A jak je to s používáním platební karty na dovolené? Samozřejmě si dávejte bacha, aby vám karta nezmizela nebo ji někdo nezneužil. Ale karta má na cestách ještě jednu výhodu. Mnozí z nás na ní mají taky cestovní pojištění. Náklad na pojištění je minimální, finanční dopad při úrazu v zahraničí může být ale fatální, protože náklady na péči se v jednotlivých státech liší a dosahují desítek tisíc korun.

V současné době, kdy dovolenkový dopravní provoz se rovná hororové zápletce, je dobré mít i sjednané řádné havarijní pojištění, kdy případný finanční dopad při karambolu může být mnohanásobně vyšší než vlastní dovolená.

Vánoce za dveřmi

Ono se to nezdá, ale Vánoce a dovolená mají něco společného. Jen se totiž vrátíte  z léta a jen tak někdy v září říjnu zalepíte díry v rozpočtu způsobené velkou prázdninovou rozmařilostí, už jsou tu Vánoce. A pokud i ty dělají do rozpočtu zásek, vlastně se z toho dohánění vlastního utrácení nevymotáte půl roku. A že na svátky utrácíme jako diví, to je nejen vidět na každém kroku, ale sledují to i banky. Ke konci roku totiž vždy evidují o zhruba pětinu vyšší útraty klientů i počty bezhotovostních transakcí.

Finanční gramotnost je důležitá

Dnešní svět je rychlý. Objem informací se každé dva roky zdvojnásobuje. Finanční platby jsou každodenností, možností a nabídek ke koupi čehokoliv je, i přes snahu to regulovat, nespočet. Ne každý tomuto tlaku dokáže odolat. Ukazuje to i počet exekucí, které představují významný problém pro stále více českých domácností i podnikatelů. Počet lidí v exekuci dosáhl v únoru tohoto roku už 863 tisíc, tři a více exekucí má aktuálně 493 tisíc obyvatel.

Proto je potřeba podporovat aktivity na zvýšení finanční gramotnosti, znalostí a dovedností ze světa financí a zabránit fatálním koncům. Nejde jen o znalost produktů a jejich užití, ale především o vytváření správných finančních návyků, tvorbu rezerv a v neposlední řadě i používání selského rozumu, který je mnohdy postačující. Co je pro vás lepší - prožít prázdniny v pohodě bez finančního zářezu, který pak budete splácet měsíce, nebo se za každou cenu hnát na druhý konec světa, abyste se předvedli?

15.08.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov