Přeskočit na: Obsah

Když voda léčí

Přemýšlíte, jak se zbavit stresu a napětí?

Štítky: #motivace, #rady, #sport, #úraz, #zajímavosti, #závažná onemocnění, #životní styl,

Text: Zuzana Burešová
Foto: Archiv

Vyzkoušejte vodní terapii Watsu. Voda má schopnost naše tělo uvolnit, očistit fyzicky i energeticky a navodit stav pohody. Povědomí o vodní léčebné metodě se snaží v Česku šířit Dita Bartoňová, prezidentka Sdružení vodních terapeutů.

Vodu vnímáme jako nezbytnou součást života. Čím je ale pro vás, když vidíte její vliv na lidské tělo a psychiku?

Pro mě se voda stala druhým domovem a pomocníkem jak v profesním, tak soukromém životě. Když mám potřebu odpočinout si od rychlého běhu všedního dne, naložím se do vany. Instinktivně jsem ji vyhledávala i v období těhotenství. Už tehdy jsem vnímala, jak odplavuje tělesné napětí a obavy. Ve vodě jsem cítila větší propojení s dítětem a na základě těchto zkušeností jsem se rozhodla prožít ve vodě i porod. Myslím, že to byla skvělá volba, protože jsem se i přes silné bolesti vyhnula porodním komplikacím.

Je řada vodních technik, čím se odlišuje právě Watsu?

Mezi pasivní vodoléčbu patří třeba vířivé vany, koupele obohacené minerály nebo skotské střiky. Aktivní rehabilitací může být plavání nebo cvičení ve vodě, ale u všech těchto metod chybí lidská empatie a přímý kontakt s terapeutem. A to právě Watsu zprostředkovává. Terap

eut klienta plynulými pohyby protahuje a masíruje. Teplá voda postupně uvolňuje svaly a navodí stav hluboké relaxace, kdy se člověk pomalu zbavuje napětí a stresu.  

Co cítí klient během terapie? Jak vnímá své tělo, prostředí, ve kterém je?

Klienti prožívají hluboké uvolnění, zklidnění, stavy blaženosti, odevzdání a vděčnost. Více si uvědomují vlastní tělo, cítí větší pružnost a svobodu v pohybu, ze kterého se vytrácí bolest. Mohou pociťovat sounáležitost a bezpečí připomínající mateřskou lásku. Díky vodnímu prostředí dochází ke zpomalování tělesných funkcí a vyčištění mysli.

Jedná se o ověřenou metodu?

Watsu vychází ze staré techniky japonské masáže zvané Shiatsu, v překladu tlak prsty. Tato tradiční léčebná technika vznikla již v šestém století a později se začala více opírat o západní fyziologii a psychologii. V roce 1957 získalo Shiatsu oficiální uznání ministerstva zdravotnictví. V 80. letech se začalo experimentovat s prostředím termálních lázní Harbin Hot Springs v Californii, kde se začaly prvky Shiatsu převádět do vody. Nová technika dostala pojmenování Watsu jako zkratku složení slov "WATer" a "shiatSU". Ve spolupráci s fyzioterapeuty se dále rozvíjela a rozvíjí dodnes

.

Komu tato terapie nejvíc pomáhá? Má i nějaké kontraindikace?

Využití Watsu patří do regenerační i rehabilitační oblasti. Obecně je blahodárné pro každého člověka v jakémkoli věku, protože pozitivně ovlivňuje vše, co je pro kvalitu našeho života důležité, oblast tělesnou i duševní. Terapii nejčastěji vyhledávají lidé vystavení stresu, lidé s posttraumatickým syndromem nebo syndromem vyhoření, těhotné ženy, sportovci, senioři i děti. Terapii ocení i ti, kteří mají sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. Často přicházejí klienti po úrazech nebo když mají různé degenerativní onemocnění. Nehodí se ale pro lidi trpící záněty, akutním výhřezem ploténky, po úrazu krční páteře, s žilní trombózou nebo stavy znemožňujícími pobyt v teplé vodě.

Do jakých zemí vás Watsu zavedlo?

Za vzděláním jsem ze začátku opakovaně cestovala do Indie, Itálie a Maďarska. Poprvé jsem se o Watsu doslechla v komunitním městečku Auroville, které leží v jihovýchodní části Indie. Toto místo vyhledávají nebo tam natrvalo žijí lidé z různých částí světa, které pojí zájem o osobní rozvoj nebo ekologii. Nachází se zde i jedno z mezinárodních vzdělávacích Watsu center.

Kdo byl vaším učitelem?

Mým významným učitelem se stal fyzioterapeut a bývalý trenér olympijských plavců Gianni De Stefani, který stál u zrodu Watsu. Společně jsme zorganizovali několik kurzů v Česku, kde se začali školit moji dnešní kolegové. Se dvěma z nich jsme o něco později založili i Sdružení vodních terapeutů a první českou školu, kde se vodní terapie vyučují s mezinárodní platností.

Je technika Watsu rozšířená ve světě?  

V 80. letech se šířila po USA. Mezi první evropské země, kam Watsu doputovalo začátkem 90. let a kde začaly vznikat další odnože vodních terapií, patří Švýcarsko. O dalších deset let později se terapie dostaly do východní Evropy a Asie. Dnes už je Watsu rozšířeno ve všech koutech světa. V registru Worldwide Aquatic Bodywork Assotiation najdeme přibližně 5000 certifikovaných terapeutů a stovku lektorů s oprávněním vyučovat různé stupně Watsu a další příbuzné techniky. V Česku máme nyní dvanáct certifikovaných terapeutů a tři lektory. Těší nás, že lidé pozitivně sdílí svou zkušenost ve svém okolí, a tak se tahle terapie postupně dostává do povědomí veřejnosti.

Při které vodní terapii se vy sama nejvíc uvolníte a relaxujete?

Odpověď na tuto otázku je jednoznačná. Jsem milovnicí vody a masáží, takže Watsu je skvělá kombinace.  Ještě více si užívám doplňkové techniky pod vodou, jako třeba Oceanic Bodywork Aqua (OBA) nebo vodní tanec Wata (WAser TAnzen), kdy tělo ve vodě svobodně vlaje.  Dokážu relaxovat, když si terapii dopřávám sama pro sebe, ale klid a vděk prožívám, i když ji nabízím druhým. Někdy samozřejmě cítím únavu a nechce se mi pracovat, ale to se obvykle změní v momentě, kdy se ponořím do bazénu a obklopím se teplou vodou.

 

20.03.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov