Přeskočit na: Obsah

Město, kde korunovali Marii Terezii

Historické centrum Bratislavy má kapesní rozměry, všechny hlavní turistické atrakce se dají v pohodě zvládnout za víkend.

Štítky: #motivace, #rady, #služby, #zajímavosti,

Text: Gabriela Bachárová
Foto: Archiv

A ještě zbude dost času na to, sednout si někam na zahrádku, pochutnávat si na vyhlášených bratislavských rohlíčcích s makovou nebo ořechovou náplní a pozorovat rušné ulice.

Bratislava byla téměř tři sta let korunovačním městem uherského království. Tradiční dějiště korunovací, maďarské město Stoličný Bělehrad, totiž obsadili Turci. Svatoštěpánskou korunu ve slovenském hlavním městě položili na hlavu deseti králům a jedné královně, Marii Terezii. Hlavním obřadním místem byl Dóm svatého Martina. Dávné události připomíná replika pozlacené uherské koruny umístěná na vrcholku věže. Neúplný seznam korunovaných hlav najdete na stěně vedle oltáře. A když se po návštěvě chrámu budete procházet po městě, všímejte si, jestli neuvidíte v dlažbě zasazené mosazné korunky. Ukazují, kudy vedla tradiční trasa korunovačního průvodu.

Bratislavský hrad v kondici

Byl rezidencí uherských králů, často a ráda se tu zdržovala Marie Terezie a až do roku 1784 jeho věže střežily korunovační klenoty. Pak ale nastal úpadek dovršený během napoleonských válek. Na hrad se útočilo, definitivně ho srazil na kolena obrovský požár v roce 1811. Dlouhá léta chátral, pokusy o jeho obnovu končily neúspěchem. Zní to trochu neuvěřitelně, ale hlavní poznávací znak Bratislavy se povedlo kompletně zrekonstruovat až v roce 1968. A pozor, není sídlem slovenského prezidenta, jak by se mohlo zdát. Andrej Kiska sídlí v Grasalkovičově paláci v širším centru města. Na samotném hradě najdou turisté historické expozice, ale více je navštěvovaný pro odpočinek a hezký výhled na město.

Centrum do dlaně

Historické centrum Bratislavy je malé, ale půvabné. Poutavý je hlavně klasicistický Primaciální palác, který sloužil jako sídlo ostřihomského biskupa. K nejstarším budovám v centru patří Stará radnice. Zajímavá je taky dělová koule vražená do stěny věže. Na budovu ji vystřelili Napoleonovi vojáci. V povinném výletnickém itineráři by neměla chybět ani Michalská brána. Je to jediný dochovaný zbytek městského opevnění. V centru najdete spoustu kaváren, barů a restaurací, které jsou hlavně v letní sezoně nabité k prasknutí. Jejich zahrádky zabírají pořádný kus historických ulic. A má to svou jedinečnou atmosféru.

Selfie s Čumilem. Zn. nutné

Jestli je něco pro Bratislavu typičtější než pro jiné evropské metropole, tak jsou to zábavné sochy rozeseté různě v historickém centru. Známá je bronzová socha Čumila, který vykukuje z kanálu a tváří u toho náramně zamyšleně. Nemít fotku s Čumilem, jako byste v Bratislavě nebyli. Vděčným místem na fotografování je také socha Schöne Náciho, což byla velmi známá postavička staré Bratislavy. Usmívavý a úslužný pán ve fraku s cylindrem a hůlkou. A do třetice, v Dunajské ulici, kde prožil celý život, stojí už dvanáct let mohutná socha slovenského herce proslaveného i v Česku, Julia Satinského.

Ufo nad Dunajem

Most SNP, který spojuje historickou část města se socialistickým megasídlištěm Petržalka, má dvě zajímavosti. Tou první je, že stavbu dlouhou 431 metrů nepodepírá žádný pilíř, klasický visící most. Chodce, který se rozhodne projít z jedné strany Dunaje na druhou, překvapí, jak se most chvěje. Ale bez obav, nespadne. Druhou, a podstatně větší zajímavostí je otáčivá restaurace ve vyhlídkové věži vyrůstající přímo z mostu. Do restaurace UFO vás vytáhne výtah a můžete tady nově zažít i skywalk, jištěnou procházku po obvodové římse restaurace ve výšce 85 metrů. Adrenalin v Blavě.

10.08.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov