Přeskočit na: Obsah

Moderní akrobatické sporty? Zvládnete je s přehledem i vy!

Rádi byste svůj volný čas věnovali pohybu, ale fitness centra a posilovny pro vás nejsou to pravé ořechové?

Štítky: #rady, #sport, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

V současnosti jsou fitness centra, různé „gymy“ a posilovny na svém vrcholu. Možná za to mohou předsevzetí do nového roku, ale také zkrátka trend „chodím do posilovny“. Ne všichni jsou ale ochotní vystavovat své zpocené tělo a sílu (třeba i tu začátečnickou) na odiv dalším sportovcům ve sdílené tělocvičně. Také mezi tento typ lidí patříte, ale přesto byste rádi získali větší sílu a celkově zlepšili svou fyzickou kondici? Pak vyzkoušejte některý z mnoha moderních akrobatických sportů. Z vlastních zkušeností můžeme zaručit, že si skutečně dáte do těla, zvýšíte svou sílu, zlepšíte kondičku a flexibilitu, ale také ze sebe budete mít skutečně dobrý pocit. Navíc máte zajištěno, že vás kvůli nutnosti individuálního přístupu bude na jakémkoliv kurzu vždy pomálu a ostatní návštěvníci na tom budou podobně jako vy. A závěrečný bonusový bod? Budete originální!

Pole dance

O netradičním sportu pole dance – v překladu „tanec na tyči“ – jste již určitě slyšeli. Tato disciplína spojuje prvky baletu, moderní gymnastiky, akrobacie a moderního i volného tance. Samotné cviky jsou pak prováděny na vertikální tyči, kterou si technicky můžete uzpůsobit i tak, že se s vámi bude její vrchní plášť otáčet. Pole dance je v Česku dostupný už několik let, ale přesto jej mnozí stále považují za ryze ženský sport, jiní v něm dokonce místo sportu vidí spíše neslušnou aktivitu s erotickým podtextem. Ve skutečnosti se ale jedná o silově náročný sport, kterému se v současnosti věnují jak ženy, tak i muži a děti. Dokonce má i svá mistrovství a soutěže nejen v Česku, ale i v Evropě nebo ve světě. Nemusíte se obávat, že byste tento silově náročný sport nezvládli. Veškeré dostupné kurzy jsou koncipovány pro postupné získávání síly a zvyšování náročnosti jednotlivých cviků.

Aerial Hoop

Pokud skutečně hledáte specifický sport a máte rádi výzvy, vyzkoušejte aerial hoop. Jedná se o vzdušnou akrobacii na kruzích. Mnozí, kteří se akrobatickým sportům věnují, vám potvrdí, že je sice také silově náročný, ale o něco jednodušší než pole dance. Cviky jsou prováděny na obruči zavěšené ve vzduchu, a pokud jste fanouškem různě rychle točících se atrakcí na pouti, bude tento sport přesně pro vás. Kruh totiž visí na pevném laně a sebemenší pohyb jej dokáže pěkně rozviklat a roztočit. Výhodou je, že není potřeba, aby vás na náčiní držela vaše vlastní kůže (jako je tomu u pole dance), takže můžete být pohodlněji (a více) oblečení. Troufnete si na tento sport?

Fly jóga

Jste milovníci jógy, ale rádi byste vyzkoušeli jinou a atraktivnější verzi? Můžeme vás uklidnit, že tento typ jógy není tak silově náročný jako akrobacie na kruzích nebo na tyči. Létací jóga je cvičení jógových pozic ve speciální síti z podobného materiálu, jako je padák. Úžasné je, že při józe bez tíže zapojíte úplně jiné svaly, než jste zvyklí, a díky gravitaci skvěle protáhnete páteř. Navíc se při létací józe střídají pozice, kdy jste v jednu chvíli hlavou dolů a vzápětí zase nahoře. Tím dokonale prokrvíte mozek. Bonusem, zejména pro ženy, je aktivace lymfatického systému, spolu s pozicí hlavou dolů pak dochází k vyhlazování vrásek a tím i mladistvějšímu vzhledu. Jógou ve stavu bez tíže také výborně zaženete stres, a ještě zvládnete parádně zrelaxovat.

Aerial silks

V překladu se tomuto sportu říká jednoduše „šály“. Pochází z cirkusových manéží a dalo by se velmi zjednodušeně říct, že je to poněkud náročnější verze létací jógy. Akorát necvičíte v síti, ale ve vzduchu na dvou ze stropu visících šálách. Jedná se o sport nebo také umění s tanečními prvky, jehož podstatou je kombinace flexibility a síly – zejména zad, rukou a nohou. Účelem je posílit horní polovinu těla. Aerial silks je skutečně velkou výzvou mezi vzdušnými akrobatickými sporty. Vyzkoušíte jej?

Acro jóga

Jóga pro sílu, pružnost a radost z pohybu. Navíc je nutné, abyste na ni byli dva. Ideální je pro partnerské páry, ale i pro přátele a ty z vás, kteří si netroufnete někam jít sami. Acro jóga totiž spojuje jógu, párovou akrobacii a thajskou masáž. Nejen že své tělo pořádně posílíte a protáhnete, ale také se naučíte lépe vnímat svého parťáka. Efekt acro jógy je tedy i psychologický, což z ní činí dokonalý sport k budování důvěry. Vytáhněte tedy svého partnera, partnerku či někoho z přátel na jednu z lekcí acro jógy. Uvidíte, že si ji zamilujete!
 

14.02.2020

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov