Přeskočit na: Obsah

Na dovolenou nemusíte přes půl světa

Cestovní horečka stoupá a vy už přemýšlíte, jak strávit prodloužený víkend?

Štítky: #léto, #motivace, #rady, #zajímavosti,

Text: Tereza Bušová
Foto: Archiv

Je to blízko, nestojí to moc peněz a najdete u nich spoustu přírodních krás i památek, které stojí za to.

Slovenské štíty a halušky

Slovensko je takové naše, a přitom je tu spousta drobných rozdílů. Krásné a vysoké štíty hor jsou tím, co Čechy láká nejvíce. Už jste se prošli kolem Štrbského plesa v Tatrách nebo se prošli po stopách Jánošíka v Malé Fatře? Jestli neholdujete vysokohorské turistice, má pro vás Slovensko připraveno spoustu dalších pokladů – netradiční hrady a zámky, pohádkové skanzenové vesničky nebo kouzelný Slovenský ráj. A po výletě se nezapomeňte odměnit pořádnou porcí tradičních halušek!

Romantika v Německu

Oblíbeným výletním cílem v létě je Rujána (Rügen), kam se jezdilo hlavně za dob socialismu, ale i dnes má tento původně pohanský ostrov na severu své kouzlo. Německo toho ale nabízí mnohem víc, než jen pláže s bílými útesy a nestálým počasím. Zajeďte si třeba na romantický zámek Neuschwanstein, kterým se inspiroval Walt Disney, nebo se ztraťte ve středověkých uličkách města Rothenburg ob der Tauber. Za gurmánskými zážitky se podívejte třeba do údolí řeky Moseny, kde pěstovali víno již staří Římané.

Polské ochlazení u moře

Jestli už vám třicetistupňové vedro nevyhovuje, doporučujeme návštěvu Baltského moře. Voda je tu příjemně chladná a místní vzduch je skvělou volbou pro všechny, kteří trpí problémy s dýchacími cestami – obsahuje totiž blahodárný bróm a jód. Na návštěvu si vyberte horké letní měsíce, neboť i v největších parnech tu celý den fouká vítr a pocitová teplota se snižuje. Místní pláže jsou lemované borovicovými lesy s dřevěnými chatkami, které nabízí levné ubytování. Poblíž cihlového městečka Gdaňsk můžete ochutnat místní speciality z ryb nebo oblíbené polské pirohy. 

Koupání v rakouských jezerech

Neláká vás slaná voda a tropické teploty? Pak je pro vás Rakousko ideální volbou. Voda v místních jezerech je v létě příjemně teplá a sůl byste v nich hledali marně. Dovolenou u Hintersee, Wörthersee nebo Halštatského jezera můžete spojit s cyklistickými výlety po okolí nebo s návštěvou alpských měst a vesniček. Místní lidé si potrpí na tradiční slavnosti a lehce se můžete stát součástí netradičních zábav, jako je shánění stád nebo festival knedlíků. Rakouské jídlo je pro našince opravdovým zážitkem, kromě řízku přes celý talíř zkuste i vynikající alpské sýry nebo císařský trhanec.

Všestranné Slovinsko

Slovinsko sice není náš přímý soused, na cestách k moři se ale vyplatí udělat si tu zastávku. Oblíbeným turistickým cílem je jezero Bled s ostrůvkem uprostřed a pevností na břehu. Krásné jsou i slovinské hory s křišťálově čistými říčkami. A od hor je to už jen kousek k plážím, které jsou srovnatelné s těmi chorvatskými. Na své si přijdou i milovníci gastronomie, mořské plody se podávají v restauracích na pláži stejně jako jinde ve Středozemí. Slovinsko má zkrátka pro každého něco.
 

21.06.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov