Přeskočit na: Obsah

Naučte se soustředit!

Určitě to znáte – potřebujete v práci vyplnit urgentní lejstra, naučit se na zkoušku nebo zkrátka udělat něco hodně důležitého. Ale místo toho se přistihnete, že přemýšlíte nad něčím úplně jiným…

Štítky: #rady, #vzdělávání, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

Každý má občas den, kdy to se soustředěním a pozorností jde od desíti k pěti. V takových chvílích jsme schopni utíkat v myšlenkách jinam jako o závod. Někdy si takový výpadek krátkodobě můžete dovolit a práci odložit, jindy to ale opravdu hoří. Jak donutit náš mozek, aby se koncentroval pouze na to, co opravdu potřebujete? Recept není složitý!

Ukliďte si kolem sebe

Možná si myslíte, že si z vás utahujeme... opak je pravdou. Pracovat a soustředit se v nepořádku je pro náš mozek namáhavější a stresující. V chaosu se není možné dostat do psychické pohody, natož abyste byli schopni vytvořit nějaké hodnoty. Naše mysl zkrátka pracuje lépe, když má před sebou čistý stůl s minimem věcí, které ji rozptylují. Zkuste si nechat na pracovní desce pouze to, co k práci opravdu potřebujete, a nic nebude stahovat vaši pozornost jinam. Sami hned ucítíte ten rozdíl!

Zbavte se rušičů

Nejen nepořádek narušuje naše soustředění. Počítač, který dnes už většina lidí k práci nutně potřebuje, také skrývá nespočet dalších rušivých elementů. K tomu, abyste neodbíhali od rozdělané práce do virtuálního světa, je dobré odhlásit se ze všech sociálních sítí. Pokud máte opravdu slabou vůli a nepotřebujete zrovna k práci internet, prostě jej vypněte. O nic méně nenarušuje naše soustředění mobilní telefon. Zkuste jej schovat do kabelky nebo odsunout na druhou stranu stolu, ať jej nemáte přímo na očích. Skvělým trikem je také zapnout si telefon do režimu letadlo. Uvidíte, že najednou vydržíte bez telefonu a sociálních sítí klidně dobrou hodinu či dvě!

Najděte si svůj počáteční impulz

Může to znít poněkud banálně až neuvěřitelně, ale některým lidem opravdu pomáhá jakýsi pomyslný startér. Vlastní impulz, který dá signál do mozku, že je čas začít pracovat a koncentrovat se výhradně na jednu věc. Mnoha lidem tato berlička opravdu dokáže dát pocit, že jsou skutečně připraveni pustit se do toho. Někdo si například rád udělá kávu, donese si ji ke stolu a začne pracovat. Zkuste si i vy vytvořit svůj rituál, který bude vaší pomyslnou startovní čárou k soustředěné práci.   

Plánujte si čas i jednotlivé úkoly

Víte-li, co vás čeká za úkol, zkuste si rozvrhnout čas, který na něj budete potřebovat. Pokud potřebujete udržet pozornost dlouhodobě, pak se k tomu rozhodněte už ráno. Nejlépe a nejdéle jsme totiž schopní se soustředit v ranních a dopoledních hodinách. Navíc si díky plánování stanovíte i jednoznačné cíle, kterých se pak mnohem lépe dosahuje. Plánujte si raději menší dílčí úkoly na kratší časový úsek a upusťte od ubíjejícího stereotypu „makám, dokud nebudu unavený“.

Dopřejte tělu to správné palivo

Stejně jako při sportu spotřebovávají energii svaly, při přemýšlení a soustředění chce své mozek. Jako palivo mu nejlépe svědčí omega-3 mastné kyseliny, které můžete získat zejména z rybího masa. Když vás při práci honí mlsná, zkuste si dát menší svačinku v podobě ořechů a semínek, citrusových plodů nebo borůvek. Raději se však vyhněte tučným a na jednoduché cukry bohatým jídlům. Ty vás naopak utlumí a místo produktivní činnosti vás spíše nalákají do pohodlí gauče. Na lepší koncentraci jsou také osvědčené přírodní výtažky, zejména ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) nebo ženšen, které snadno seženete i v lékárnách jako doplňky stravy.

Naučte se odpočívat a relaxovat

Po chvílích, kdy váš mozek jede na plné obrátky, je nutné dopřát mu také odpovídající odpočinek. Ideální je se zcela soustředit přibližně dvacet pět minut a dalších pět minut si dát přestávku. Projděte se, pusťte si svou oblíbenou písničku nebo si jděte udělat třeba čaj. Zkrátka si vyberte činnost, u které se nemusíte téměř vůbec soustředit. Vyzkoušet můžete i každodenní meditaci, při které si nejen odpočinete a necháte odvát všechny starosti, ale zároveň tím podpoříte i vaši další koncentraci. Naučit se meditovat je sice běh na delší trať, ale uvidíte, že i deset minut denně s vámi udělá divy!

18.09.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov