Přeskočit na: Obsah

Lépe jíst, déle žít

Složení našich jídelníčků ovlivňuje nejen naši postavu, ale také délku života. To už potvrdila data nejednoho výzkumu a mluví o tom také výživová specialistka a influencerka Martina Jandová, která má v oboru výživového poradenství letitou praxi.

Martina Jandová si prošla nelehkou cestou v boji s poruchami příjmu potravy, zvítězila a nyní je inspirací pro mnoho svých klientů. V průběhu let se totiž vypracovala na uznávanou výživovou poradkyni a dokázala najít balanc ve stravování i pohybu. Nyní své zkušenosti a znalosti předává dál, inspiruje a pomáhá druhým. A sama vždy říká, že neexistuje špatné jídlo, jen jeho špatné množství. Co je ale vůbec důležité – vliv našeho stravování na celkovou kvalitu i délku života je obrovský.

Text: Michaela Černá Foto: Archiv Martiny Jandové

Mít všech pět pohromadě

„Základem zdravého hubnutí je mít všech pět pohromadě.“ To je motto, kterým se Martina řídí. Mít všech pět pohromadě znamená zapomenout na slovo dieta, naprogramovat se na životní styl, „který nikdy neskončí,“ jíst jídlo, které vám chutná, zařadit do svého režimu pravidelný pohyb a dělat změnu pro sebe, ne pro nikoho jiného. Všemi těmito jednotlivými činy si pak nejen, že děláme život hezčí a pestřejší, ale také o dost kvalitnější a stavíme pevné kameny pro to, aby naše tělo vydrželo dlouho v dobré kondici. Až 80 % lidí totiž nechce být ve stáří závislých na druhých (rodina, zdravotnické zařízení). Chtějí si udržet život pevně ve svých rukou. A jeden z předpokladů, jak se přiblížit k tomuto přání, je začít nejen s konkrétními kroky v rámci zdravého životního stylu, ale dokázat se na tuto cestu naladit i mentálně, ztotožnit se s ní.

Dlouhověkost

Myslet na stáří už v mladém věku není žádná ostuda, ba naopak! Prof. MUDr. Jan Pirk, DrSc., přednosta kardiocentra IKEM tvrdí, že i když medicína zásadně prodloužila dobu dožití a dokáže léčit všelijaká onemocnění, přesto je největším základem, aby se o sebe lidi starali. Například už malé děti by měli vědět, že je potřeba se hýbat.

Všeobecně existuje několik determinantů zdraví. S některými toho zkrátka moc nezmůžete, jako je například genetika (naše zdraví ovlivňuje z 15 %). Ale jiné, jako je například životní styl, ovlivnit můžete. Životní styl se totiž na našem celkovém zdraví podílí z 50 % a vést ho zdravě je důležité nejen pro nalezení spokojenosti ve svém těle, upravení váhy, ale i pro délku našeho života. Nová studie totiž ukázala, že už jen zdravým jídelníčkem se dá prodloužit život až o 13 let. A čím například můžete začít? Průmyslně zpracované potraviny, červené maso a další vyměňte za ovoce, zeleninu, nebo luštěniny. A jedna rada, díky které vám vše půjde jako po másle: přemýšlejte a uvědomte si, co vlastně jíte. Na základě toho se vám posléze otevřou dveře k dalšímu kroku – udělat změnu.

První kroky k prodloužení si života

Protože dlouhověkost, jak píšeme výše, úzce souvisí se zdravým životním stylem a dobrým jídelníčkem, spojili jsme naše síly právě s Martinou a sdílíme s vámi jednoduchý recept na kuřecí řízky, coby jeden z prvních kroků k lepšímu životnímu stylu, zdraví a k prodloužení života. 

Tento recept je zároveň důkazem, že není potřeba si odepřít věci které nám chutnají. Je pouze potřeba je připravit tak, aby byl výsledný pokrm vyvážený a bez zbytečného množství nezdravých tuků nebo jednoduchých cukrů. Díky tomu se nebudete výrazně omezovat a máte daleko větší šanci, že vám nový životní styl opravdu vydrží. Držíme palce!

Zdravé kuřecí řízky v jogurtu v troubě

Ingredience:

Příprava masa – marináda

  • 500 g kuřecích prsních řízků
  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • sůl, pepř

Strouhanka

  • žitný knäckebrot se sezamem (kdo nechce tuto zdravější variantu, zvolí klasickou strouhanku)

Příloha

  • brambory
  • salát

Postup:

Maso si den předem osolíme a opepříme. Poté naložíme do marinády (smícháme jogurt s vajíčkem).
Druhý den maso obalíme ve strouhance (já jsem poprvé zkoušela rozemlít knäckebroty a chutnalo mi to). :-) Manželovi a dětem jsem zvolila klasickou strouhanku.
Poté maso vložíme na plech s pečícím papírem a obalené maso postříkáme olejem ve spreji. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 stupních 10–15 minut. 
Jako přílohu brambory a salát.

Více o Martině

Martina Jandová je dnes úspěšnou výživovou poradkyní, která se ke zdravé výživě dostala skrz negativní zkušenosti se svým tělem v dětství. Do třinácti byla totiž obézní. Posměšky a komentáře okolí si vzala k srdci a velmi rychle zhubla 20 kg. Na svém blogu píše, že v tomto období zažila, jak snadné je přejít ze zdravého hubnutí k anorexii a že „nebýt včasného zásahu odborné lékařky, neví, jak by dopadla“.

Po narození prvního dítěte a nespokojeností se svou váhou se Martina Jandová ponořila do studia odborných publikací, knih a článků, které se týkaly zdravého stravování. Zjistila, že změna životního stylu, každodenní pohyb a zdravé jídlo je klíčem ke štěstí a zavedení těchto změn pro ni bylo jednoduché, ba i příjemné. Od té doby se věnuje zdravému stravovaní a před deseti lety dokonce absolvovala rekvalifikační kurz „Poradce pro výživu“. Absolvovala přes 15 kvalifikačních kurzů, má 9 let praxe v oboru a přes 700 spokojených klientů. 

Více o Martině a její práci se dočtete na webu https://www.martina-jandova.cz/.

18.03.2022

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov