Přeskočit na: Obsah

Nejlepší nápady, jak naspořit dětem

Dětem se dá spořit vlastně celý život. Nejdřív na dobrou školu, která děcka co nejlíp vystřelí do života.

Štítky: #doplňkové penzijní spoření, #investice, #rady, #spoření, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Jana Bohutínská
Foto: Archiv

Pak na první bourák. Na cestu na zkušenou hned poté, co po party oschnou skleničky od šampusu na oslavu červeného diplomu. Na byt, až se z té cesty potomek vrátí a zjistí, že svoboda je přece jen lepší než servis v mamahotelu. A tak furt pryč. Nechtělo by to ale pojmout to spoření nějak s rozmyslem?

Podle průzkumu agentury NMS zkraje roku 2017 Češi nejvíc spoří na důchod nebo na vlastní nemovitost. Dětem nebo vnoučatům spoří jen 8 % lidí. Taky nám jde o jisté výnosy, takže většinou na to jdeme hodně konzervativní cestou – přes penzijní spoření, spořicí účet nebo stavebko. Sice moc nevyděláme, ale hrajeme na jistotu. Maximální riziko stojí na opačném konci škály – může přinést velký zisk, ale i obří ztrátu. A na to nemá nervy každý.

Priority jako směr

Ať už se ale rozhodnete pro jakoukoliv formu spoření pro děti, i kdyby to měla být „jen“ stará dobrá rodičovská životní pojistka, základ je stejný: určit si cíl a priority, začít včas, ideálně už od miminka. Rozmyslet si, kam chcete peníze směřovat, co má smysl, co je důležité. A jestli se zaměříte na nákup bytu, auta a potomkovo cestování, lépe se vám pak budou sumírovat argumenty, proč kopec dárků pod stromečkem nesahá až ke špičce a v čem je lepší kolo z druhé ruky.

Kdo má pro své peníze cíle a priority, ví, jak plánovat výdaje. Podnikatel Vítězslav Válka o tom na portále Navolnenoze.cz píše jako o tématu, jak „přepnout z režimu nekontrolovaného utrácení do módu, kdy všechno v pohodě utáhnu, a přesto většinu peněz ušetřím, abych mohl investovat do dětí a naší budoucnosti“.

Minimalizujte

Když už nejste úplný mlaďoch, možnost, jak ušetřit doslova last minute, je pracovat dlouho ještě v důchodu. Celou penzi nebo celý plat hravě uložíte a vnoučata budou skákat radostí. Nebo se vybodněte na konzum a zvolte minimalismus. U něj vystačíte s málem, budete mít víc času na lidi a taky víc peněz.

Jestli už byli všichni na Bali nebo v Nepálu, cestovali po Číně a mají v malíku africká safari, neznamená to, že tam musíte taky. Jděte proti proudu. Objevujte Česko. Při nákupech propadněte vintage módě. Na noční stolek si pořiďte knihu Domácnost bez obalu, kterou napsala Bea Johnsonová, a přečtěte si v ní, jak je vzrušující hledat v sekáči zrovna jeden jediný vysněný značkový kousek oblečení.

Jestli patří mezi vaše priority uspořit dětem peníze, podívejte se skrz to i na svou práci. Poznejte svou cenu a prosazujte ji. Řekněte si o vyšší plat nebo zdražte. Jako detektivové hledejte nové zdroje peněz. Pronajímejte byt přes Airbnb, když ho zrovna nepotřebujete, nebo chatu nebo nepoužívaný pokoj v domě.

Myjte si ruce a pijte vodu

Doporučení spolehnout se na domácí jídlo zní možná jako drobnost, ale v dlouhodobějším horizontu to je podstatná úspora. Peníze za drahé restaurace putují rovnou na konto cesty kolem světa, dobré školy, byt, auto nebo cokoli jiného pro děti. Domácí vaření rodinu stmelí a posílí vztahy, takže si tak možná zajistíte, že vám potomci, až jim naspořené peníze spadnou do klína, taky poděkují.

Američané z The Simple Dollar, kteří lidem pomáhají uspořádat finance, ve své stovce tipů na úsporu peněz pro začátečníky ještě dodávají: Pijte víc vody. Ušetříte za předražené nápoje a teče doma z kohoutku. A poslední jejich překvapivý tip zní: Myjte si ruce. Zdá se vám to mimo? Myslí to tak, že se pak vyhnete různým neřádům, kvůli kterým můžete onemocnět. Čímž svým financím a spoření taky prospějete.
 

28.05.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov