Přeskočit na: Obsah

Nevíte, na jaký sport se dát? Choďte

Znáte to, něco je chvíli „in“ a brzy beznadějně „out“. I ve sportu se objevují a mizí vlny a módy.

Štítky: #motivace, #rady, #sport, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Jana Bohutínská
Foto: Archiv

Chůze je tu ale od pravěku a ještě lidstvu nějaký ten pátek vydrží.

V 70. a 80. letech minulého století frčel třeba aerobik. Pro mnoho žen a mužů byly lesklé legíny a sexy dres druhou kůží, zatímco elegantně nařasené návleky na lýtka nezbytným doplňkem. Svou videokazetu se cvičením aerobiku vydala herečka Jane Fondová v roce 1982 a trhala s ní vesele rekordy.

Teď je zas v kurzu běhání. A jóga, která se z celého duchovního systému ve fitness kontextu scvrkává na praxi ásan (fyzických pozic) s příslibem dokonale vytrénovaného ohebného těla. Pro názornou ukázku stačí projet Instagram.

Dlabejte na trendy

Ze sportů a cvičebních systémů, které se dnes nabízejí, si vybere snad každý. Lákají svou tradicí, nebo naopak novotou. Přesným systémem, nebo možností improvizovat. Takže nakonec poletujete od jednoho ke druhému a nevíte, co zrovna zkusit, aby to bylo to pravé.

Ve skříních se vám vrší sportovní vybavení, které stálo majlant. Jenže další raketu, boty, obrandované triko už se vám možná kupovat nechce. Co teď? Existuje řešení: choďte.

Už to umíte

Chodit už umíte. Což je pro začátek skvělé, protože vám odpadne protivná začátečnická fáze, při které u jiných sportů jenom trpíte. Na chůzi nepotřebujete extra vybavení, snad jen trochu slušné pevné boty (ti drsnější chodí i naboso). Dokonce i bez hůlek se obejdete, i když tomu nechcete hned věřit. Chodit se dá skoro všude a každý den. Ze schodů a do schodů, cestou do práce, na nákup i domů, pro děti do školy, ve městě, na vesnici, v lese, po polích, na pláži, v horách, kolem řeky, doma, v kanceláři... Je to něco, co stejně děláte, a když se rozhodnete udělat si z chůze sport, budete zkrátka chodit mnohem víc a chůzi si vědomě plánovat.

Produktivita, spánek, tvořivost

Co z toho? Co je na tom zdravé pro tělo i pro hlavu? Z hlediska zdraví se chůze spojuje například s prevencí onemocnění srdce, některých druhů rakoviny, diabetu druhého typu a rizik, která souvisejí s obezitou.

Světová zdravotnická organizace při své výzvě k chůzi ve firmách vyzkoumala, že chůze po schodech zvýšila u účastníků produktivitu práce, zlepšila jim spánek a taky je víc nasměrovala ke zdravému jídlu. Co naplat, po guláši se šesti se z jídelny do kanceláře šlape po schodech několik pater mnohem hůř než po zeleninovém salátu. Marily Oppezzo a Daniel Schwartz na Stanfordově univerzitě zase došli k tomu, že chůze zvyšuje kreativitu.

Chodit můžete s rodinou, přáteli nebo i v práci, dejte si třeba porady v chůzi. Ty zabijí dvě mouchy jednou ranou – nasdílíte, co je třeba, něco vymyslíte a ještě se protáhnete. Třeba se ukáže, že je to lepší volba, než si ve firmě platit trenéra, který vás naučí posílit harmstringy s pomocí kopírky, co vám mručí v officu. Znám také lidi, kteří využili organizované turistické aktivity jako seznamku.

Krok za krokem pořád dál a dál

Chození navíc můžete spojit s lecčím jiným. Jestli vás třeba berou různé východní nauky, inspirujte se japonským učením šinrin-joku neboli lesní terapií. Když si přečtete trochu o tom, jakým zázrakem je lesní ekosystém a jak blahodárně na člověka působí, bude se vám špatně vracet od stromů k domům.

Nebo co taková meditace v chůzi? Je to aktivnější meditační přístup než meditace v lotosovém sedu, ale stejně obohacující a účinný pro roztěkanou moderní mysl. Lesní terapie a meditace v chůzi mají jednu věc společnou – musíte při nich výrazně zvolnit tempo. Zaměříte se na přítomnost, vnímáte každý okamžik, jste ve světě kolem sebe… To na cyklostezce, kde se vyhýbáte maminkám s kočárky a nemehlům na kolečkových bruslích, nezažijete.

10.09.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov