Přeskočit na: Obsah

Podzim v barvách dýně. Užijte si ho všemi smysly!

Když se řekne dýně, většina lidí si jistě představí i u nás zdomácnělé vyřezávané strašidelné dekorace s pokřiveným úsměvem. Kdo zůstává jen u letmého seznámení, přichází o hodně!

Štítky: #motivace, #podzim, #rady, #zajímavosti,

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

Dýně – nebo také tykve – jsou tradiční sezónní zeleninou podzimu a s ním spojených svátků (Halloween, Dušičky). Avšak dýně vůbec nemusí připomínat jen smutné a strašidelné chvíle v roce. Tato dužnatá zelenina v sobě totiž ukrývá mnoho dobrého, zejména pro vaše zdraví, krásu, ale i chuťové buňky.

Text: Karolína Rychtecká Foto: Archiv

Zdraví prospěšná!

Pozitivní vliv dýně na naše zdraví je ověřený fakt. Čím vším je pro vás prospěšná? Jednak obsahují mnoho minerálů, ale také spoustu vitamínů, díky kterým pěkně nastartujete svou imunitu ještě před chladnými měsíci. Látky obsažené v dýni navíc působí pozitivně na nervový a srdečně-cévní systém a hodí se i pro lidi trpící cukrovkou nebo dnou. Velkým plusem, zejména pro dámy, je i její schopnost odbourávat tuky. Navíc je sytá, nízkokalorická a jednoduše stravitelná. Posuďte sami, nejsou tykve potravinou snů?

Je libo sladké či slané?

Asi nejčastější využití dýně je v kuchařství a kulinářství. Na podzim vám snad všechny restaurace nabídnou hřejivou a chuťově oblíbenou dýňovou polévku. Ta se díky relativní snadnosti přípravy a skvělé chuti stala i běžnou součástí jídelníčku mnoha domácností.

Díky desítkám různých druhů tykví vám navíc tahle zelenina nikdy nezevšední. Každá se totiž hodí na něco jiného – pomůže vykouzlit dokonalý moučník, ale i mnoho variant sytého a zdravého oběda nebo večeře. Jak už název napovídá, ze špagetové dýně snadno připravíte výživné a zdravé zeleninové špagety nebo zapékanku s mletým masem. Z muškátové dýně, můžete třeba upéct skvělý koláč nebo ji zavařit na mnoho způsobů. Nebojte se zapojit svou fantazii, v každém případě si zaručeně pochutnáte!

Zužitkujte se vším všudy!

Kouzlo a síla dýní se neskrývá jen v samotné dužině. Vyjma máslové dýně obsahují další druhy i značné množství semen, ve kterých se teprve ukrývá skutečný poklad pro vaše tělo. Navíc je práce s nimi skutečně jednoduchá. Úplně stačí, když je jemně oddělíte od dužiny, properete ve vodě a dáte pozvolna sušit na dobře větrané místo, do trouby nebo sušičky. Jestliže máte v plánu semena jíst hned, nemusíte je vysušit úplně. Ta úplně usušená naopak nejlépe poslouží jako osivo nebo přírodní dekorační materiál. Rozhodně tedy dýňová semena nevyhazujte!

Podzimní atmosféra doma i na zahradě

K podzimu neodmyslitelně patří také typické dýňové dekorace různých velikostí a stylů. Klasikou jsou strašidelné vyřezávané dýně spojené s Halloweenem. Tykve však můžete využít i originálněji. Zkuste si z nich vyrobit svícny nebo vázy na květiny, které originálně doplní váš jídelní stůl nebo obývací stěnu. Menší kusy tykví můžete jednoduše umístit na mísy a tácy a vyzdobit jimi okenní parapety. Na zahradě nebo balkonu se zase budou krásně vyjímat dýňové lucerny. Navíc si tvorbou dekorací odpočinete a získáte tak program pro chmurné podzimní odpoledne.

Blahodárný olej

Kouzlo tykví dovádí k dokonalosti jejich využití v kosmetice. Díky léčivým a regeneračním účinkům dýňové dužiny i semen snadno zvítězíte nad mastnou pokožkou. Dýňový olej totiž vyživuje do hloubky, působí na problematickou pleť, akné a různé kožní ekzémy. Navíc zpomaluje i stárnutí kůže. Zkrátka nepřijdou ani vaše nehty a vlasy. Dýňový olej totiž působí nejen proti třepení a lámavosti nehtů, ale také proti vypadávání vlasů. A aby toho nebylo málo, dýňová kosmetika se postará i o hydrataci vašich namáhaných rukou. Navíc si většinu kosmetických produktů zvládnete připravit i sami doma!

25.09.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov