Přeskočit na: Obsah

Podzimní pochmurná nálada. Jak si s ní poradit?

Dny se krátí, slunečních paprsků ubývá, venku přituhuje a spolu s teplotou klesá i nálada. Podzim sice nemusí patřit mezi nejoblíbenější období, ale pomocí pár tipů si ho můžete trochu zpříjemnit.

Také patříte k těm, kterým se stýská po parném létu a máte pocit, že hezké dny jsou na míle daleko? Přestože sychravé dny na náladě nepřidají, vždy se s tím něco dělat. Přinášíme pár tipů, které stojí za to vyzkoušet.

Text: Michaela Černá Foto: Archiv

Inspirujte se Severem

Sluneční paprsky příznivě ovlivňují naši náladu. Jenže na podzim je jich stále méně. Dny se pomalu krátí, ranní budíky zvoní ještě před východem slunce a domů se vracíme za stmívání. S tímto mají bohaté zkušenosti především obyvatelé Skandinávie. I jim světlo v podzimních a zimních měsících chybí, a proto se snaží navodit si příjemnou atmosféru jinak. Pro tu mají dokonce vlastní slovo – „hygge“. Zkuste se jimi inspirovat a vytvořte si doma útulné prostředí i vy.

Základem je příjemné světlo. Vyměňte ostré žárovky za tlumenější teplejší osvětlení. Zapalte si nějakou svíčku, která provoní váš domov. Uvařte horký čaj či čokoládu a snažte se trochu zpomalit. Můžete se začíst do nové knížky, pustit si zajímavý film nebo oblíbený seriál. Sychravé dny jsou na takovýto odpočinek jak dělané.

Jídlo jako lék

Známe to téměř všichni, s prázdným žaludkem se cítíme podráždění a bez energie. Nejde ale jen o to pravidelně jíst. Je třeba také dbát na vyvážený jídelníček plný kvalitních surovin. Nezapomínejte na ovoce a zeleninu, vyměňte tučné a smažené pokrmy za zdravější variantu a pravidelně doplňujte také tekutiny. Zapomeňte na různé diety, bez pravidelného přísunu živin nemá tělo kde brát energii, což se pak samozřejmě projeví i na náladě.

Tento bod se dá skvěle skloubit s tím předchozím. Až si doma vytvoříte příjemnou atmosféru, vyzkoušejte nějaký nový recept nebo třeba trochu upravte ten, podle kterého doma vaříte už roky. Ke stolu můžete pozvat svou rodinu či přátele a uvidíte, že vám bude hned o něco veseleji.

Jděte do přírody

Příroda léčí duši. Pokud vám není zrovna hej, zkuste jít na procházku. Nadýcháte se čerstvého vzduchu, protáhnete nohy a načerpáte novou energii. Za hezkého počasí se můžete kochat zbarvenou krajinou, v případě deště vezměte nepromokavé boty a pláštěnku. I sychravé a melancholické dny v přírodě mají něco do sebe. 

Je jen na vás, jestli zrovna upřednostníte ticho nebo se raději projdete s někým blízkým a v klidu si popovídáte. Po návratu domů můžete vlézt do horké sprchy, pak se zachumlat do teplé deky a dát si něco dobrého.

Nezapomínejte na své koníčky

Máte pocit, že s létem skončila veškerá radost a teď nevíte, jak s volným časem naložit? Některé aktivity se sice provozují o něco hůř, ale zase máte prostor pro to vyzkoušet něco nového. Nebo své aktivity trošku obměnit.

Jezdíte rádi na kole? Pak můžete vyzkoušet lekci spinningu. Trávili jste celé léto u vody? Pak navštivte místní bazén nebo aquapark. Běhání zase můžete nahradit běhacím pásem anebo se jen více obléknout a vyrazit do terénu i za horšího počasí.

Může se stát, že na vaše oblíbené aktivity nezbývá energie a nemáte na ně náladu. Přesto to zkuste překonat a vyhraďte si každý den alespoň chvilku na aktivity, které vám vždycky dělaly radost. Uvidíte, že vás to znovu trochu nabije.

Popovídejte si s odborníkem

Vyzkoušeli jste už všelico a depresivní nálada ne a ne ustoupit? Zkuste navštívit terapeuta nebo psychologa. Možná vám pomůže pouhé vyslechnutí a názor od někoho nezaujatého a pokud ne, odborník určitě bude vědět, co poradit a jak dále postupovat. Může se stát, že je váš problém vážnější a potřebuje odbornější a dlouhodobější péči.

Pokud nemáte čas anebo se vám z nějakého důvodu nechce jít za terapeutem osobně, můžete si dát schůzku i online. Je na vás, co považujete za komfortnější. Těchto služeb využívá stále více lidí a pamatujte na to, že není za co se stydět. Když vás něco bolí fyzicky, jdete k lékaři. Tak proč byste se nesvěřili odborníkovi v případě, že máte šrámy na duši? Umět si říct včas o pomoc je to pravé hrdinství.
 

22.10.2021

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov