Přeskočit na: Obsah

Průzkum NN: Pro Čechy je v životě nejdůležitější rodina

Podle některých novinových titulků se vám může zdát, že tradiční hodnoty se v Česku už dávno nenosí. Opak je však pravdou. Z letošního průzkumu NN pojišťovny jasně vyplývá, že pro Čechy je v životě stále na prvním místě jejich rodina.

Lidí jsme se ptali na zdánlivě jednoduchou otázku: „Na čem vám v životě nejvíce záleží?“ Množství lidí, kteří bez váhání odpověděli „na rodině“, nás velice potěšilo. Povzbudivé byly i odpovědi, které se umístily hned za rodinou. Na druhém místě skončilo v žebříčku důležitosti zdraví těsně následované domovem. Dobrá práce, přátelé nebo pocit bezpečí se s poměrně velkým odstupem umístili na čtvrtém až šestém místě.

Spokojená rodina nade vše

Podle průzkumu NN provedeného agenturou Datank je rodina v životě na prvním místě téměř pro třetinu lidí. Zdraví jako nejdůležitější označila pětina dotázaných a domov se ukázal být nejdůležitějším pro 17 % respondentů. Partnerům a rodině přitom obecně věnují lidé v průměru téměř dvě pětiny svého volného času, zatímco cílené péči o zdraví jen 12 %. K lepší kondici a zdraví nicméně může přispívat i správná volba sportu, kterému lidé věnují spolu s ostatními koníčky 15 % svého volna.

zdroj: NN, Datank

Dobrá zpráva je, že nadpoloviční většině lidí se s nejbližšími rodinnými příslušníky daří trávit tolik času, kolik by si přáli. Průzkum pak ukázal, že právě množství času stráveného s blízkými lidmi výrazně ovlivňuje to, jak se lidé cítí po zdravotní stránce. Ti, kteří měli dobré partnerské vztahy, v průzkumu ohodnotili své zdraví výrazně lépe než ti, kteří přiznali, že jim to doma skřípe.

Není proto divu, že lidé, kteří žijí v manželství či dlouhodobém vztahu, se cítí zdravotně lépe než ti nezadaní. Zdravotně lépe se kromě zadaných jedinců cítí také lidé s vysokoškolským diplomem – jako dobré své zdraví hodnotí celých 70 % dotázaných.

Péče o vlastní zdraví pokulhává

Alespoň jednou za pět let absolvuje preventivní prohlídku u svého lékaře naprostá většina lidí. O poznání horší je to ale s pravidelnými ročními preventivními prohlídkami – na ty už chodí jen necelá polovina dotázaných. Na odhalení mnoha závažných onemocnění je přitom rozestup pěti let příliš dlouhá doba.

A co lidé pro své zdraví dělají? Nejčastěji se v průzkumu objevila překvapivě odpověď „dostatečný spánek“. Čtvrtina dotázaných si podle vlastních slov dostatečně pospí každý den, dvě pětiny několikrát týdně a necelá třetina alespoň několikrát měsíčně.

Necelá pětina dotázaných si také potrpí na každodenní zdravé stravování, třetina z nich pak dodržuje zásady zdravé výživy několikrát týdně a další třetina několikrát měsíčně.

Aktivnímu sportování se sice věnují téměř dvě třetiny respondentů, nejčastěji ale jen s frekvencí několikrát měsíčně, zatímco doktoři radí aktivní sportování alespoň dvakrát týdně.

zdroj: NN, Datank

Polovina lidí podceňuje životní rizika

Přirozenou součástí péče o rodinu i zdraví by podle odborníků měla být i vhodně zvolená forma životního pojištění, která chrání před nečekanými životními zvraty a negativními událostmi. Vážná nemoc, invalidita či úraz s trvalými následky mohou kvůli výpadku příjmu dostat do tíživé finanční situace kohokoli. Na to ale polovina lidí zapomíná.

Průzkum potvrdil, že životní pojistku má jen 51 % oslovených Čechů. Kromě toho jsou problémem i nedostatečné pojistné částky. Mnoho lidí totiž své životní pojištění uzavřelo před mnoha lety, když ještě neměli rodinu nebo měli o poznání nižší plat, a když se jejich situace změnila, pojistku už neupravovali. Ochranu před nejrůznějšími druhy rizik spojenými se zdravím a rodinou lidé podceňují – na rozdíl od mnohem rozšířenějšího pojištění majetku.

Co je v životě na prvním místě pro vás? A považujete životní pojištění za samozřejmost? Podělte se s námi v komentářích.

16.11.2016

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov