Přeskočit na: Obsah

Recept na letní grilovačku: Hlavní ingrediencí je pohoda

K prázdninám neodmyslitelně patří letní grilování.

Štítky: #jídlo, #léto, #motivace, #rady,

Text: Zuzana Burešová
Foto: Archiv

Jak se při její přípravě „nespálit“ a připravit hezké chvíle pro přátele radí v rozhovoru Karel Nekola, šéfkuchař a majitel penzionu Borovinka na Vysočině.

Co by měli vědět o grilování začátečníci?

Grilování je především společenská událost, na které by hlavně měla vždy vládnout pohodová atmosféra. Proto je potřeba především dokonalá příprava. Myslete nejen na to, abyste měli dobře naložené maso, ale i na něco dobrého k němu. Vhodné je nachystat zeleninové saláty, pečivo nebo dressing, který podtrhne skvělou chuť grilovaných pochutin. V neposlední řadě mějte po ruce vše potřebné k servírování misky, talíře, příbory, ubrousky, ale třeba i nějakou frajerskou grilovací sadu.

Co všechno se dá na grilu připravit?

Grilovat se dá všechno od špekáčku až po celého býka, přes sýry, zeleninu nebo ovoce. Výborné na gril je mleté maso, protože je rychle hotové a můžeme ho dělat po malých dávkách. Navíc se relativně lehce kontroluje, zda už je hotové. Vhodnou surovinou pro začátečníky v grilování jsou také sýry. Ty stačí jednoduše okořenit, zabalit do alobalu, dát na rozpálený gril, nechat opéct, nebo spíš rozpustit, a můžete podávat.

Jakých chyb se nejčastěji dopouštíme?  

Asi nejčastější chybou bývá množství jídla. Lepší než jeden třísetgramový steak, je spíš několik různých variant, aby člověk mohl ochutnávat. Další chybou bývá uchovávání grilovaných surovin. Možná by někoho překvapilo, jak rychle se v letním odpoledni zkazí maso nebo zvadne salát. Občas se nám stává, že podceňujeme správnou teplotu grilu. Některé suroviny, třeba sýry, potřebují gril takřka rozpálený doruda, a ryba naopak chce teplotu spíš nižší. V neposlední řadě bývají problémem nepovedené marinády.

Jak je tedy připravit? Je lepší si je koupit hotové?

Tady platí, že v jednoduchosti je síla. A čím míň, tím líp. Určitě není dobře marinádou přebít samotnou chuť suroviny. Dále dávejte pozor na to, že některé suroviny při kontaktu s velkým žárem hořknou. Samotné marinády nesmí být tolik, aby stékala po grilu a připalovala se. Nechtěným výsledkem je potom nahořklá chuť, nepěkná barva a v neposlední řadě také vyšší obsah karcinogenů. V průmyslově vyráběných marinádách je zase často víc surovin, než je potřeba. Někdy pak cítíme spíš marinádu než ten skvělý sýr nebo maso, co jsme dali na gril.

Grilovat můžeme na dřevěném uhlí, plynovém nebo elektrickém grilu? Je v tom velký rozdíl?

Elektrický gril je nejjednodušší. Je snadný na skladování, rychle přichystaný k plnému výkonu a, máme-li dobrou digestoř, můžeme letní grilování zorganizovat i v lednu v kuchyni.
Plynový gril potřebuje víc místa na uskladnění a je dobrou variantou pro zahradní začátečnické grilování. Rychle se nažhaví, má stálou teplotu, takže opéká rovnoměrně, nekouří a nehrozí, že by nám něco shořelo.
Na dřevěném uhlí je asi příprava nejsložitější. Musíme vybrat, čím topit, včas gril zapálit a mít správně nažhavené uhlí. Ovšem chuť všeho grilovaného na uhlí je prostě nepřekonatelná. Jenom pozor: negrilujeme na ohni, ale jen na žhavém uhlí, které pravidelně doplňujeme, aby nám nevyhaslo a gril nevychladl.

Prozradíte váš oblíbený recept?

Teď jsem objevil fenykl, takže kombinace chutě fenyklového salátu a grilovaného sýra je naprosto geniální. Nakrájíme dva středně velké fenykly na tenké proužky, zelená jablka na kostičky (stejné množství jako fenyklu) a jeden menší pomeranč. Zakápneme citronovou šťávou, osolíme a opepříme, přidáme dvě lžičky brusinkového kompotu, špetku čili a kousek malé feferonky. Sýr na grilování, nejlépe originál typu Halloumi, okořeníme bylinkami, které máme po ruce. Ideální je pažitka, česnek a petrželová nať. Sýr zprudka ogrilujeme, nakrájíme na plátky a poklademe na salát. Zbývá jen popřát vám dobrou chuť!

09.08.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov