Přeskočit na: Obsah

Sněte. A na snech zapracujte

Sněte, co to jde. Ale nezůstávejte jen u planého denního snění.

Štítky: #motivace, #rady, #zajímavosti,

Text: Jana Bohutínská
Foto: Archiv

Také na svých snech skutečně zapracujte.

Asi to znáte. Někdo je snílek, co sní o vzdušných zámcích, ale neuskuteční z nich vůbec nic. Někteří z toho jsou otrávení. Jiní mávnou rukou a sní šťastně dál. Na druhém pólu jsou lidé, co se snů bojí. Tvrdí, že když jim sny nevyjdou, budou z toho zbytečně zklamaní. A mezitím jsou ti, co si své sny plní. Sní a zároveň toho pro realizaci svých snů hodně dělají.

Na kouzelné pláště a prsteny zapomeňte

Většina z nás vyrůstala s pohádkami. Ty byly plné kouzelných prstenů, kterými stačilo otočit správným směrem, a přenesly vás do ráje. Pohádkový svět disponuje zlatými rybkami a kouzelnými dědečky nebo babičkami, kteří plní i ta nejzapeklitější přání na počkání. Létá se tu s pomocí magického pláště, člověk se může stát neviditelným, a když splní příslušné hrdinské úkoly, žije s tou pravou nebo tím pravým šťastně až do smrti.

V běžném životě ale není moc funkční a užitečné chtít na realitu napasovat pohádková kritéria. Svým snům je potřeba pomoci trochu víc, a hlavně jinak než hledáním kouzelného prstenu. Sen, který chcete uskutečnit, vyžaduje aktivitu, trpělivost a čas.

Slovíčkaření: Sen versus vizualizace

Zprvu možná pomůže mírná proměna nálepky. Sen je jako krásný obrázek, který sice vidíte, ale nijak se neangažujete v tom, abyste ho obrátili ve skutečnost. Naproti tomu vizualizace je metoda, se kterou se můžete dostat mnohem dál. Až k cíli. Metoda, která podporuje správné rozhodování. Vizualizace je zkrátka nakonec spojená i se zcela konkrétní aktivitou.

Takové vizualizace, které také hodně souvisejí se sebepoznáním, pak můžeme různě prověřovat. Třeba pomocí cvičení od psychologů Gabriele Oettingenové a Petera M. Gollwitzera, které se jmenuje WOOP. Tedy: Wishing – přání něčeho, čeho chce člověk dosáhnout, Outcome – představa dobrého výsledku, Obstacles – průzkum překážek, které se mohou objevit na cestě, Plan – plán zaměřený na to, jak překážky překonat. S pomocí WOOP můžeme každý sen otestovat a naplánovat si cestu, kudy k němu jít a jak si ho splnit.

Sen, který motivuje

Když něco chceme, celý vesmír se spojí, abychom své přání uskutečnili, píše populární Paulo Coelho ve svém Alchymistovi. Ale ani v pohádce by Honza ničeho nedosáhl, kdyby zůstal jenom sedět doma za pecí. Je potřeba také jednat. Stejně jako jedná pastevec ovcí v Alchymistovi, který se mnohého vzdá, aby se mohl vypravit za pokladem.

Sen může podnítit motivaci. Tedy vnitřní motor, energii, která člověka nakopne k tomu, aby se do něčeho pustil. Když ale v průběhu akce narazí na překážky, těžkosti, pokušení (třeba zase se na svůj sen vykašlat, a to i navzdory motivaci), je podle psychologů důležitá i schopnost seberegulace. Ta dotyčné nebo dotyčnému v nejlepším případě nedovolí sejít s cesty.

Připravte se

Gabriele Oettingenové a Peter M. Gollwitzer nabízejí taky konkrétní strategii, která sestává ze dvou kroků. V první fázi je dobré mít v hlavě jak vysněnou budoucnost, tak porovnání s aktuální realitou a možné překážky. Pomocí formulace „jestliže..., pak...“ je následně možné si předem připravit plán, jak se s každou překážkou vypořádat.

Příklad:
 

Student se učí na zkoušku a jeho cílem i motivací je, že zkoušku úspěšně složí a bude pokračovat ve studiu. Možná překážka může být, že ho kamarádka pozve v průběhu učení na oslavu narozenin. Preventivně si nachystá odpověď – jestliže mi zavolá s pozváním, pak jí odpovím, že nemůžu, protože se učím na zkoušku. Má-li takový plán, je nachystaný řešit překážku ihned, a až mu kamarádka fakt zavolá, odpoví jí, jak se předem rozhodl a bez dalšího přemýšlení. Takový postup můžete aplikovat, ať už jsou vaše cíle a sny jakékoli.

28.09.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov