Přeskočit na: Obsah

Snížení účtů za energie pomůže překonat obtížnou situaci

Dopady pandemie na rodinu a její finance nám v příštích měsících mohou pořádně zamotat hlavu. Začněte se proto raději připravovat na případné problémy a ulehčete rodinnému rozpočtu už nyní. Třeba tím, že budete platit méně za elektřinu a plyn.

Štítky: #motivace, #rady, #služby, #spoření,

Text: Vojtěch Meravý
Foto: Archiv

K razantním úsporám v domácnosti bude muset v nejbližší době pravděpodobně přistoupit řada z nás. Až tisíce korun ročně můžete ušetřit třeba změnou dodavatele elektřiny a plynu. Není to navíc nic těžkého a nemusíte kvůli tomu ani nikam chodit.

Spočítejte si úsporu

Nejdříve si zjistěte, jakou úsporu vám změna dodavatele přinese. „Pokud se podíváte na nezávislé internetové kalkulačky, třeba na stránkách ERÚ nebo portálu TZB-info.cz, jednoduše získáte obecné srovnání podle předem daných kritérií. Nejlepší je ale zavolat přímo na zákaznickou linku vámi vybraného dodavatele, kde vždycky dostanete nabídku ušitou na míru,“ říká Libor Holub z Bohemia Energy, největšího českého alternativního dodavatele energií. K posouzení finanční výhodnosti budete potřebovat poslední vyúčtování, ze kterého zjistíte svou spotřebu a tarif. A určitě se vám bude hodit i pár dalších tipů.

Pozor na aukce a zprostředkovatele energií

Ať už zvolíte jakéhokoliv prodejce, vždy se ujistěte, že jde přímo o zástupce licencovaného dodavatele energií, nikoliv o zprostředkovatele. V takovém případě na vás totiž číhá řada rizik. Zprostředkovatelé energií, kteří často využívají podomní prodej, vám nabídnou, že vyberou výhodnějšího dodavatele v aukci. Zároveň často tvrdí, že stačí pouze podepsat nezávaznou přihlášku. Když se ale rozhodnete smlouvu s vysoutěženým dodavatelem neuzavřít nebo ji zrušit, čeká vás ve skutečnosti vysoká pokuta. Navíc zprostředkovatelé nemusejí mít licenci od Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a neřídí se tak energetickým, ale pouze občanským zákoníkem. To se projevuje zejména v různých lhůtách pro odstoupení od uzavřených smluv.

Na nic nečekejte

Je jasné, že nižší účty budete chtít platit co nejdříve. V případě, že máte smlouvu se současným dodavatelem uzavřenu na dobu neurčitou, s novým budete moct začít šetřit až po uplynutí tříměsíční výpovědní lhůty. Pokud je smlouva uzavřena na dobu určitou, budete muset počkat, až vyprší, abyste se vyhnuli sankcím za její předčasné ukončení. Překontrolujte si tedy co nejdříve stávající smlouvu a podívejte se po výhodnějším dodavateli. Třeba stihnete získat levnější energie ještě před topnou sezónou, kdy za ně zpravidla utrácíte nejvíce.

Nikam nemusíte chodit

V době pandemie a bezpečnostních opatření, kdy se snažíme chránit zdraví nás samých i všech okolo ještě více než obvykle, je dobré vybrat si takovou firmu, která vám nabídne možnost vzdáleného (digitálního) podpisu a vyřízení smlouvy v klidu z domácího křesla. To ale nic nemění na tom, že smlouvu si vždycky musíte dobře zkontrolovat a případné nejasnosti probrat s obchodníkem třeba po telefonu. Dobrý dodavatel dotazy vždy rád, ochotně, a hlavně bez nátlaku zodpoví!

Peníze nejsou všechno

Finanční úspora je důležitá, ale rozhodně byste měli při výběru nového dodavatele energií zohlednit i to, jestli je vybraná společnost dostatečně silná a stabilní a zda služby, které nabízí, jsou pro vás ty pravé. Zjistěte si také, jaký zákaznický servis vám může nabídnout. Dovoláte se zdarma a rychle na zákaznickou linku? Vrátí vám přeplatek vždy, včas a bez vytáček?

Dobrým vodítkem pro výběr dodavatele energií je i to, jestli byl přijat do tzv. Deklarace 2.0 na ochranu spotřebitelů. Úmluva je společnou iniciativou Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a nejvýznamnějších dodavatelů energií, kteří se nad rámec zákona rozhodli bránit práva spotřebitelů. „Pokud si zvolíte kohokoliv ze signatářů Deklarace, budete mít jistotu férového jednání a profesionálních služeb,“ uzavírá Libor Holub z Bohemia Energy.
 

21.04.2020

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov