Přeskočit na: Obsah

Společný, nebo oddělený účet aneb jak předejít krizi v manželství

Dvojice, které spolu žijí několik let, často řeší, jestli mít finance na jednom bankovním účtu, nebo si nechat dvě konta.

Štítky: #motivace, #rady, #spoření, #zajímavosti, #ženy, #životní styl,

Text: Martin Kalivoda
Foto: Archiv

Obě řešení mají svá pro a proti. Záleží na dohodě. Co všechno zvážit a na co si dát pozor?

Péče o finance v domácnosti může vypadat různě. Někde o rodinnou pokladnu pečuje žena, jinde muž. Existují ale i páry, které nedají dopustit na vlastní bankovní účty a dělí se jenom o společné náklady. Nechtějí se vzdát své finanční svobody.

Některé páry zase mají v bance společné konto a společně řeší všechny výdaje a investice. Záleží na preferencích dvou osob a také na tom, kdo dokáže s financemi nakládat uvážlivěji a udrží si přehled o všech výdajích, investicích a finančních rezervách.

Světe div se, ale všeobecné doporučení na správu rodinného rozpočtu není. Důležité je bavit se o penězích otevřeně, znát výši partnerova příjmu a vědět, jaké jsou stabilní i jednorázové výdaje vaší společné domácnosti.

S tím souvisí i téma samotné finanční gramotnosti. Dost se hodí, aby partneři dokázali s penězi nakládat uvážlivě, uměli si sestavit společný rozpočet a nepouštěli se bezhlavě do zbytečných půjček.

Je třeba počítat také s riziky a dělat si pro nenadálé situace rezervy nebo se pojistit. Stejně tak není od věci myslet na budoucnost a s ohledem na plány své peníze investovat. I v těchto případech je dobré, když jsou partneři finančně vzdělaní a dokážou všechny kroky nejen dobře promyslet, ale taky uskutečnit.  

Domluvte si pravidla

Tak třeba Lucie s Martinem si založili společný účet hned po svatbě. Je to podle nich nejen praktické, ale je to i známka důvěry. Lucii na něj chodí rodičovská, Martinovi měsíční plat i příjmy z pronájmu druhého bytu. „Účet jsem si vzala na starost já. Možná jsem ve výdajích šetrnější a dokážu ušetřit peníze třeba na rodinnou dovolenou,“ říká Lucie s tím, že se s manželem předem dohodli, jakou částku bude moci každý z nich utratit za své záliby a radosti. „Je důležité se dohodnout, jak se společnými penězi hospodařit. Nenadálé výdaje řešíme vždycky spolu.“

Společný účet ale má i úskalí – jeho majitelem může být jenom jeden z partnerů, druhý může s účtem leda tak disponovat. Při jednání s bankou vystupuje vždy majitel, disponent může z konta vybírat, platit kartou, využívat elektronické bankovnictví a má přístup ke službám na pobočce. Výhoda naopak je, že máte přehled o všech finančních transakcích a zároveň ušetříte za bankovní poplatky.

Větší finanční svoboda

Oddělené účty znamenají větší finanční nezávislost. S vlastními penězi si každý z dvojice hospodaří podle libosti. Skládají se výhradně na nájemné, nákup potravin a splátky případných půjček. V takovém režimu si můžete snáz „ulítnout“ a utratit víc, než je zdrávo, aniž by o tom váš protějšek věděl. Také se ale hůř orientujete v tom, jaké jsou celkové výdaje a příjmy vaší společné domácnosti. Víc taky utratíte za platby za vedení bankovních účtů a dalších poplatků, které si banka za své služby účtuje. „Společný účet nemáme a ani o tom neuvažujeme. O penězích se ale bavíme otevřeně a větší společné výdaje plánujeme. S jedním účtem bych asi fungovat neuměla,“ popisuje svou zkušenost pětatřicetiletá Jarmila.
Právě vzájemná komunikace o tak důležitém tématu, jako jsou peníze, vztahu prospívá. A jak jste na tom vy?

14.11.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov