Přeskočit na: Obsah

Strašák jménem exekuce

Jak se vyrovnat s nepříjemnou situací, kdy se shodou životních okolností dostanete do exekuce? Jak postupovat a jaká máte vůbec práva?

Štítky: #rady, #zajímavosti,

Text: Šárka Chocová, lektorka projektu Finanční gramotnost do škol
Foto: Archiv

Napoví náš článek, kde najdete odpovědi na všechny zásadní otázky, které vás při slovu exekuce mohou napadnout.

Exekuce je státem povolený způsob vymáhání dluhů. Do exekuce se mrknutím oka může dostat každý z vás. A to opravdu nezlehčujeme, netýká se totiž jen „chronických neplatičů“, o kterých často ve spojení s exekucemi můžete slyšet. Jak se stane, že se do exekuce dostane obyčejný člověk? Jak se chovat? A nakonec – jak se z toho nezbláznit?

Nejčastější důvod exekuce? Dluh!

Nejčastějším důvodem exekuce je, že neuhradíte dluh. Jakýkoliv. A je už jen na vás, jak daleko takový průšvih necháte zajít. Z neuhrazení jednoho dluhu automaticky exekuční příkaz nepřijde, vždy tomu předchází vymáhací proces. Soud rozhodne o zahájení exekučního řízení teprve tehdy, pokud jste nereagovali na předchozí upomínky, výzvy, platební rozkaz od soudu. Máte tedy dostatečně dlouhou dobu na to, dluh uhradit, než je exekutorem navýšen, mnohdy až o desítky tisíc. Často na to ale člověk přijde až kvůli obstavení běžného účtu, a to je nemilé překvapení.

Jedním z dalších častých důvodů je dědictví. Když například přijmete dědictví kvůli nemovitému majetku, vždy je nutné si u notáře ověřit, zda nezdědíte spolu s hmotnými statky i nemalé dluhy. Pokud dědictví přijmout chcete a víte, že je předluženo, musíte v důsledku jeho přijetí platit i dluhy za zesnulého zůstavitele. Stačí zkrátka jedna malá chyba, ať už vaše, či třetí osoby, a hrozba exekučního řízení je tady.

Jakým způsobem může exekuci zapříčinit třetí osoba?

Odpověď je jednoduchá: selháním lidského faktoru. Opravdu, nikdo nejsme neomylný. Ve městě žije několik osob se stejným jménem, totožnou nebo podobnou adresou a rozdíl je pouze v rodném čísle. Referent, který připravuje patřičný dokument, zamění rodné číslo a poštovní doručovatelka pouze odvede svou práci a dopis doručí. Pak už je jen na vás, jakým způsobem zareagujete. Velmi často si dokument důkladně nepřečtete, reagujete unáhleně a exekuci raději uhradíte.

Když zjistíte, že exekuce nebyla vedena vůči vám, obrátíte se pochopitelně na exekutora a částka vámi uhrazená bude po splnění zákonem daných podmínek vrácena. Jedno je však jisté, figurujeme ve všech případech exekucí a na vzniku těchto nepříjemností se podílíme sami.

Jak se pak chovat?

Základem je především komunikace. I po zahájení exekučního řízení máte třicet dnů na to, abyste dlužnou částku uhradili, a to dobrovolně za mnohem výhodnějších podmínek. Vyvarujete se tak narůstání dlužné částky. Pokud nemáte finanční prostředky na uhrazení celého dluhu, je nutné se s exekutorským úřadem spojit a domluvit se na splátkovém kalendáři. Pečlivě si však hlídejte data splatnosti, abyste si nepřivodili další problémy.

V případě, že přestanete komunikovat, má exekutor právo navštívit vás doma a provést tzv. mobiliární exekuci.

POZOR! Mobiliární exekuci může exekutor provést bez ohledu na to, kde máte trvalé bydliště! Mnoho dlužníků se snaží před exekutory schovat a přihlašují se na obecních úřadech. Není jim to však nic platné. Exekutor má PRÁVO zjistit si, kde skutečně bydlíte. Navíc tím můžete přivodit další problém člověku, u kterého se zdržujete. Exekutor při soupisu movitých věcí totiž nezkoumá, čí je která věc. Pronajímatel nebo spolubydlící pak musí podávat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu a prokazovat, že je věc skutečně v jejich vlastnictví. V praxi to opravdu není jednoduché.

Co vám tedy exekutor doma může, a naopak nesmí zabavit? Některé položky stanovuje zákon, jiné jsou diskutabilní. I přesto, že výkon exekuce u vás doma je velmi stresující situace, musíte znát svá práva a být pohotoví.

Co exekutor nesmí zabavit:

  • běžné ošacení,
  • snubní prsteny a jiné věci osobní povahy,
  • studijní materiály a knihy nutné k výkonu zaměstnání nebo ke studiu,
  • zdravotnické potřeby jako protézy, ortopedickou postel, francouzské hole,
  • ZVÍŘE není věc,
  • hotovost ve výši dvojnásobku životního minima, pro rok 2020 je to 7 720 Kč, 
  • obvyklé a neobvyklé vybavení domácnosti, které nepřesahuje běžnou hodnotu,
  • topné těleso,
  • dětské hračky,
  • dokumenty osobní povahy a fotografie,
  • věci, které slouží dlužníkovi nebo rodinným příslušníkům k výkonu povolání (notebook, automobil, PC, tablet, mobilní telefon)

Co exekutor zabavit může:

  • vše, co je v domácnosti nadstandardní,
  • pokud máme doma tři televizory, ponechá jen jeden,
  • automobil v osobním vlastnictví vysoké hodnoty,
  • nemovité věci (chata, dům, pozemky, garáž),
  • např. kožich z norka
  • v podstatě vše, co by v následném prodeji uhradilo část nebo celý dluh.

Důležité upozornění: v momentě, kdy byla provedena mobiliární exekuce a věci byly polepeny, nesmíme s nimi nijak nakládat! Jedná se o maření výkonu, což je trestný čin! Pokud tedy chcete v dobrém úmyslu věci zpeněžit za vyšší cenu, zbytečně sami sebe poškodíte a dostanete se do ještě větších problémů.

Co dělat, když vám obstaví účet?

Je to nepochybně dost velký problém, ale je tu malá možnost. Máte právo navštívit banku, u které máte vedený účet, a požádat o výběr dvojnásobku životního minima, což je aktuálně 7 720 Kč. Každý měsíc ale takto banku navštěvovat nelze. Vybrat tímto způsobem nutnou hotovost můžete pouze jednou za celou dobu trvání exekuce.

Je potřeba si uvědomit, že exekutor má spoustu možností, jak se dostat k vašim financím, a uhradit tak celý dluh. Mezi časté možnosti, jak se k financím dostat, patří:

  • spořicí účet,
  • výplata pojistného,
  • termínované vklady,
  • srážky ze mzdy,
  • invalidní důchod, starobní důchod,
  • mateřská, rodičovská.

Ach, ty emoce… Není to lehká situace. Vezměte rozum do hrsti, vytrvejte a nerozčilujte se. Udělali jste si dluh, je potřeba jej splatit. Doporučujeme tak učinit čím dříve, tím lépe. Jednoduše proto, že jinak dluh začne neúměrně narůstat, a nechcete přece za nepatrný dluh zaplatit o několik desítek tisíc navíc. Nehledě na to, že je otravné chodit do zaměstnání a odnášet si domů minimum peněz, protože splácíte exekuci.

Pár tipů, jak se z toho nezbláznit:

  • Neodkládejte řešení dluhu.
  • Obklopujte se pozitivně naladěnými lidmi, kteří vás vyslechnou a snaží se vám pomoci.
  • Neuzavírejte se sami do sebe, svěřte se s problémem, protože emoce musí ven!
  • Nestyďte se obrátit na odborníky z dluhové poradny.
  • Dělejte si i v době exekuce radost koupí malé drobnosti, knihy, oblíbené laskominy.
  • To, že jste se do této situace dostali, ještě neznamená, že budete dřít do úmoru a     budete si odpírat krásy všedních dní.
  • Vyrazte do přírody, za kulturou, ven s přáteli.
  • Nenechte se situací semlít, psychická zátěž našemu organismu neprospívá!
  • Hlavu vzhůru! Udělali jste chybu, to se stává. Příště budete silnější, chytřejší, a hlavně opatrnější!

16.07.2020

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov