Přeskočit na: Obsah

Tak už dost věčného vyrušování!

Neustálé vyrušování, nepřetržité podněty, trvalá on-line přítomnost a sklon ihned na všechno reagovat nám ze života dělají větší peklo, než se na první pohled může zdát.

Štítky: #motivace, #rady, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Gabriela Bachárová
Foto: Archiv

Naštěstí se s tím dá něco dělat. Chce to jen najít odvahu a užívat si život i jinak. Pohodověji.

Kdy jste naposledy na jeden zátah udělali větší pracovní úkol, aniž abyste se milionkrát podívali na mobil, e-maily, Facebook? Aniž by vás šéf zahltil dalšími povinnostmi, do kterých je potřeba se hned vrchnout? Večer doma to není o moc lepší. Děláte večeři, ale přitom odepisujete na zprávy od přátel, lajkujete, komentujete, čtete komentáře ostatních, sledujete, co má kdo nového a k tomu se ještě z televize hučí zprávy. To poslední, čemu věnujete pozornost, jsou děti, partner, koníčky. Co jsi říkal, miláčku?

Epidemie nepozornosti

Multitasking neboli schopnost dělat více věcí najednou se sice považuje za ctnost, ale ve skutečnosti je to spíš slabost. Mozku se to těžce nelíbí. Když nás neustále něco nebo někdo vyrušuje, jsme nespokojení, rozmrzelí, nervózní nebo rovnou naštvaní. Umění koncentrace je pro dobrý život nevyhnutelné, o jeho důležitosti se ale moc nemluví. Problém se přitom netýká jen dospělých. Učitelé si stěžují, že děcka se nedokážou na něco delší dobu soustředit, z písemky přinesou trojku, i když učivo dobře ovládají. Jen se nekoncentrují. Máme tu epidemii nepozornosti.

V každém průměrném lifestylovém časopise najdete rady typu: Na pracovní e-maily se dívejte jenom třikrát denně. Stanovte si čas, kdy budete lidem odpovídat. Od Facebooku si dejte týden oraz. A v práci se asertivně ohraďte proti toku úkolů, které je třeba udělat nejpozději hned neboli ASAP. Jsou to prima rady, trochu hraběcí, ale neřeší příčinu. A tou je nedostatek schopnosti vnímat, co právě děláte.

Jako komáři kolem lampičky

Pro začátek udělejte toto: Zapisujte si jeden den, co jste dělali. Bude to opruz, ale večer s menším či spíše větším zděšením zjistíte, jak moc času jste věnovali hloupostem, které vám nic nedaly. Dvě hodiny na Facebooku, hodina brouzdání na internetu. Proč jste se vlastně zapletli do  facebookové diskuse na téma, jestli jsou české potraviny méně kvalitní než německé? Vyřešilo to snad něco?

Za tu promarněnou dobu jste mohli napsat pět stránek knihy, která vás jednou mohla proslavit. Když budete vědět, co přesně vás vyrušuje, nebude už tak lehké projíždět každých deset minut novinky na Facebooku. „O naši pozornost neustále soupeří celá řada věcí. Poletují kolem nás jako komáři kolem lampičky. Tomu se musíme aktivně postavit a najít cíl, který naše myšlenky a mentální síly přitáhne jako magnet,“ píše kouč Marco von Münchhausen ve své knize Nenechte se vyrušit.

Jasně, není tak těžké soustředit se na to, co nás baví. Velkou část běžného dne ale trávíme věcmi, které nás zrovna dvakrát neberou. V tom případě pomůže podle kouče představivost. „Obrázky mají na náš mozek nejméně desetkrát silnější účinek než slova nebo pojmy. Tvoří v něm molekuly bílkovin, které můžeme považovat za palivo pro mozkové vlny. Jasný obrázek toho, čeho chci dosáhnout, působí na mé duševní síly jako magnet,“ píše Marco von Münchhausen. Mozek bude mít tendenci uskutečnit co nejrychleji a nejlépe představu, kterou jste mu naordinovali. Uvést ji do reality bez zbytečného vnějšího vyrušování. Tímto trikem vás udrží „na místě“.

Kýžené plynutí

A pak nastane ten stav, kvůli kterému to všechno děláte. Psychologové mu říkají flow. Plynutí. Ztratíte pojem o čase a zcela vás pohltí činnost, které se zrovna věnujete. Pak vás už nic a nikdo nevyruší. Není lehké se k tomu dopracovat, ale pokud se na cestu většího soustředění vydáte, můžete být i překvapeni, kam všude vás zavede.
Dobrým začátkem je, pokud jste si přečetli tento článek a ani jednou se nepodívali na mobil.

09.07.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov