Přeskočit na: Obsah

Únava řádí také na podzim!

Dny se zkracují, venkovní teplota klesá a ubývá slunečních paprsků. S tím přichází i často opomíjená podzimní únava.

Štítky: #motivace, #sport, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

Každý z vás určitě zná slavně neslavnou jarní únavu a s ní spojené různé očisty organismu. Jaro ale není jediným obdobím v roce, kdy člověk pociťuje ve zvýšené míře únavu a nedostatek energie. Třeba podzim si s předjařím může pevně podat ruku. Málokdo si ještě vzpomene na letní dovolenou a Vánoce jsou zatím v nedohlednu. Na trhu je méně čerstvého ovoce a zeleniny, dny se krátí a razantně ubylo slunečních paprsků. To vše jsou důvody, proč se i po probuzení cítíte, jako kdybyste celou noc skládali uhlí, během dne nejste schopni nabrat energii a lepí se na vás splín, až je to k pláči. Dejte takovému stavu vašeho těla i mysli konečně košem!

Udržujte si aktivní život

To, že se temná část dne nelítostně prodlužuje, neznamená, že „zatemnění“ podlehnete i vy sami. Jistě jste už slyšeli z mnoha stran, že za únavu může z valné většiny hormonální nerovnováha. V případě, kdy toužíte padnout na gauč a oddat se nicnedělání, vám zkrátka chybí hormon radosti. Zkuste ho získat! Nejlepším receptem je pohyb. Jděte se projít nebo si zaběhat do parku. Jestliže se vám nechce do chladného počasí, zajděte si do fitness centra na zumbu, jógu nebo vyzkoušejte plavání. Zvednete tak hladinu radostného hormonu a rozproudíte krev v těle, zkrátka budete v lepší psychické i fyzické pohodě.

Relax ale nepodceňujte

Je skvělé se hýbat a udržovat si aktivní život. Občas je ale potřeba umět vypnout a vyrovnat pohyb i následnou relaxací. Když venku vládnou podzimní plískanice nebo je zkrátka chladno, že by do něj ani psa nevyhnal, pak je ideální variantou pro odpočinek návštěva sauny a wellness. Navíc střídáním horka a ledové vody, jak v saunách bývá zvykem, hezky posílíte oběhový systém a také imunitu. Výbornou alternativou jsou i masáže, ať už „drsné“ thajské, nebo ozdravné lymfatické.

Jídlo, jídlo, jídlo

Takovou radu by čekal v dnešní době snad každý. Ale není třeba se divit. Strava totiž z valné části ovlivňuje naše zdraví. Navíc podzim je plný neduhů a nachlazení, kterým je potřeba předcházet nejen výše zmíněným otužováním a pohybem, ale také dostatečným příjmem pro tělo důležitých vitamínů a minerálních látek. Nadále se udržte lehčích jídel namísto těch tučných. Dopřejte si dostatek zeleniny, ale pozor, vyměňte syrovou za tepelně upravenou. Vhodné jsou i hustší polévky, které vás zahřejí. Podzim je navíc výborný čas pro konzumaci luštěnin. Samozřejmě nezapomínejte na vitamíny! Ty získáte snadno z citrusů a váš imunitní systém také povzbudí například řepa. Jestliže se o vás pokouší bacil, vyzkoušejte zázvorový čaj s medem a citrónem. Ten dá každému neduhu zaručeně na frak!

Neseďte doma

Možnost sedět zachumlaní pod peřinou a pěkně v teplíčku domova budete mít s příchodem opravdové zimy. Teď ještě využijte volného času a vyjděte si za zábavou. Navštivte kino, divadlo, výstavy nebo jinou zábavu, která vás již dlouho láká, ale na níž jste si čas zatím nedokázali najít. Vezměte rodinu do aquaparku nebo partnera na skvělou večeři. Rozptýlíte tak myšlenky na spoustu povinností, odpočinete si, a hlavně předejdete splínu z krátkých dnů a zachmuřeného počasí. Navíc budete mít skvělý pocit, že jste nezapadli do gauče a neskončili u nicnedělání.

Omezte stres a dostatečně spěte

S kratšími dny a delší tmou tělo nabývá potřeby delšího spánku. Dopřejte mu ho. Teplé letní večery pod širým nebem už jsou pasé, a tak teď můžete dohnat deficity, které jste během teplého období roku nastřádali. Zkuste uléhat v pravidelný čas, abyste spali přibližně 8 hodin denně. Ze začátku to možná bude náročné, ale uvidíte, že vám to tělo pak hezky vrátí v podobě dlouhodobější energie. Zároveň si zkuste lépe uspořádat denní povinnosti, abyste omezili přívaly stresu. Stres nám totiž, ač se to nezdá, umí ubrat také fůru sil. A to se v tomto období moc nehodí. Snažte se tedy udržet v co největší pohodě – po všech stránkách – a překonejte tak zákeřnou podzimní únavu. 😊
 

06.11.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov