Vaří celá rodina – chutně i zdravě

15.04.2020

Vaříte si rádi či byste chtěli chutným pokrmem udělat radost ostatním v domácnosti? Inspirujte se!

Ať už jste zkušenými kuchaři či kuchařkami, kterým dochází inspirace, nebo jste ve světě vaření začátečníky, z několika surovin můžete vykouzlit opravdovou dobrotu. A přitom nebudete muset trávit dlouhé hodiny za plotnou. Postačí vám základní kuchyňské náčiní, špetka odhodlání a úsměv na rtech.

Text: Karolína Rychtecká Foto: Archiv

Polévka je grunt, ostatní je špunt!

Jak už říkávaly naše babičky, základem každého kuchařského umění na všech úrovních pokročilosti je zvládnout jednoduchou polévku. V nejlepším případě ve zdravém kabátě. Vývarem vás trápit nebudeme – je sice dokonalou antivirovou polévkou, ale jeho příprava je zdlouhavá. Vynikající volbou může být zeleninová polévka. Potřebovat budete pórek, směs mražené zeleniny (jakékoliv, kterou máte rádi), 2 vejce, polévkové koření (nebo čerstvé bylinky jako libeček, petrželka aj.), zeleninový bujón.

Pórek nakrájejte, chvíli nechte orestovat na kapce oleje a následně zalijte vodou (asi 1,5 litru). Do pórkového vývaru přisypejte mraženou zeleninu a nechte společně vařit do změknutí. Polévku dochuťte bujónem, bylinkami nebo polévkovým kořením. Na závěr si v misce rozkvedlejte vejce. Vylijte je do polévky a za stálého míchání nechte srazit. Podle potřeby ještě dosolte a opepřete. Jako mávnutím kouzelného proutku máte do půlhodiny připravenou polévku pro celou rodinu.

Kuřecí maso jako med

Pořádný chod si žádá i pořádný kousek masa. Možná si tímto nepřijdou na své vegetariáni, ale na ty myslíme také (v dalším odstavci). Velice vděčné je mít vždy v mrazáku balení kuřecích prsou. Kuřecí je dietní a poměrně lehce stravitelné maso a zároveň jej můžete připravovat pokaždé jinak. My si pro vás připravili medovou variantu přírodních kuřecích řízků.

Nejprve si připravte marinádu. V hrníčku smíchejte lžíci oleje, 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce medu. Dále 2 kávové lžičky grilovacího koření, lžičku mleté sladké papriky, lžičku mletého pepře. Na závěr prolisujte 2 stroužky česneku. Pokud máte rádi pikantní jídla, můžete přidat špetku chilli nebo lžičku mletého zázvoru. Posléze si připravte kuřecí prsa. Omyjte je ve studené vodě a naklepejte paličkou na maso. Jednotlivé kusy postupně skládejte do hrnce, přičemž každý plátek pomažte marinádou.

Takto připravené maso můžete buď rovnou osmažit na pánvi na kapce oleje nebo jej nechat pár hodin či celý den odpočinout v lednici. Maso doporučujeme dosolit až na pánvi při smažení, aby neztratilo šťávu a nebylo vysušené. Jako přílohu můžete zvolit vařené či pečené brambory, zeleninový salát nebo cokoli, co máte rádi a je zrovna k dispozici u vás doma.

Indie pro vegetariány

Samozřejmě ne každý holduje masovým pokrmům. Jednoduchá varianta pro vegetariány, případně pro ty z vás, co máte občas chuť na bezmasý oběd, je tofu tikka masala. Budete potřebovat 3 rajčata, plechovku krájených rajčat, cibuli, česnek, tofu, kelímek smetany na vaření, kelímek hustšího bílého jogurtu, koření tandoori masala a kari.

Nejprve si připravte marinádu na tofu. Smíchejte jogurt, polévkovou lžíci koření tandoori masala a 2 prolisované stroužky česneku. Do marinády vmíchejte na kostičky nakrájené tofu a nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici. Mezi tím si připravte směs na omáčku. Nakrájenou cibuli a dva prolisované stroužky česneku chvíli restujte na kapce oleje společně s dvěma lžičkami kari a kořením tandoori masala. Přidejte nakrájená čerstvá rajčata a obsah plechovky s krájenými rajčaty. Vmíchejte smetanu. Takto připravenou směs nechte přibližně deset minut vařit.

Po dovaření směs rozmixujte a dochuťte solí, cukrem a kořením tandoori masala. Naložené tofu dejte i s veškerou marinádou na pečící papír do zapékací mísy a vložte na 10 minut do trouby rozehřáté na 200 °C. Když je tofu dozlatova opečené, vyjměte jej z trouby a zamíchejte do rozmixované směsi. A máte hotovo! Skvělou přílohou k tofu tikka masala je rýže. Dozdobit můžete snítkou petrželky.

Kokosové potěšení

Po výborném obědě nebo k odpolední kávě se hodí sladké potěšení. Připravili jsme si pro vás jednoduchou kokosovo-smetanovou buchtu. A aby byla ještě jednodušší, není potřeba mít doma kuchyňskou váhu, stačí vám hrnek. Suroviny, které budete potřebovat: 2 vejce, půl až celý hrnek mléka, půl hrnku oleje, hrnek cukru moučka, hrnek polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, hrnek kokosu, hrnek cukru krystal, 1-2 smetany na vaření.

Postup je snadný. Rozkvedlejte si vejce a smíchejte je s olejem. Přimíchejte cukr moučku, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Podle potřeby přimíchejte mléko – těsto by mělo jít snadno vylít na plech. Až budete mít potřebnou konzistenci, vylijte těsto na vymazaný a moukou vysypaný plech. V misce smíchejte cukr krystal s kokosem a posypte směsí připravený plech těsta. Takto přichystanou buchtu pečte v troubě při 160 °C přibližně 20 až 30 minut. Horkou buchtu na závěr polijte smetanou. Buchtu můžete podávat i s nakrájenými jahodami a zakysanou smetanou. Přejeme vám dobrou chuť! 😊
 

Přihlásit se k odběru novinek

Nejnovější články

Mohlo by vás zajímat

Jsme tu pro vás!

Uvažujete jak sebe, nebo svou rodinu zabezpečit pro případ nepříznivých situací?
Neváhejte nás kontaktovat!
Rádi vám se vším poradíme a
zodpovíme vaše dotazy.