Přeskočit na: Obsah

Vídeň stará, mladá i relaxační, ale tak i tak skvělá

Tak kam se ještě v létě podívat? Aby to nebylo daleko, ale přitom zase ne hned za bukem?

Štítky: #motivace, #rady, #služby, #zajímavosti,

Text: Gabriela Bachárová
Foto: Archiv

Vídeň. To je ideální destinace. Je to kulturní metropole a za pár hodin jste tam.

Památky z doby habsburské monarchie jsou vídeňským lákadlem číslo jedna. Navštivte barokní zámky Schönbrunn a Belveder nebo rovnou mocenské centrum říše Hofburg. Pokochejte se chrámem svatého Štěpána a nebojte se posadit na obří ruské kolo v Prátru.

Monarchie žije!

Velkolepý zámek Schönbrunn býval letní rezidencí Habsburků, hostil reformátorku Marii Terezii, téměř sedmdesát let vládnoucího Františka Josefa i jeho nešťastnou manželku Sissi. V zámku zapsaném na seznam UNESCO mají úctyhodných 1441 pokojů. Přístupných je sice jen 45, ale i to bohatě stačí. Zvlášť zajímavá je Milionová komnata obložená růžovým dřevem a ozdobená indickými a perskými miniaturami.

Zámek Belveder, který si nechal jako letní rezidenci postavil princ Evžen Savojský, nadchne velkolepou barokní zahradou a velmi cennou sbírkou rakouského umění od středověku až po současnost. Zámky jsou bezpochyby fajn, ale mocnářství bylo více než sedm století řízeno z úplně jiného místa, přepychového sídla Hofburgu. Dnes v něm úřaduje rakouský prezident, ale pro návštěvníky jsou připravené prohlídky soukromých císařských komnat i reprezentačních prostor, taky muzea a umělecké sbírky.

Pak tu máme chrám svatého Štěpána, který je nejvýznamnější gotickou památkou Rakouska. Nejvyšší z jeho čtyř věží měří 136,5 metru. Po zdolání 343 schodů se před vámi otevře super výhled na město. A co to obří ruské kolo v zábavním parku Prátru? I to je kupodivu symbolem rakousko-uherské monarchie. Bylo postaveno v roce 1897 k 50. výročí korunovace Františka Josefa. Zda se na něm někdy svezl, není známo. Bezpečně se ale ví, že kolo má průměr 61 metrů, váží 430 tun a točí se rychlostí 2,7 kilometru za hodinu.

Budoucnost Vídně je v oblacích

A teď střih. Vídeň nežije jen ze slavné minulosti, ale z pořádné výšky hledí do budoucnosti. Ve městě stojí už pět let DC Tower 1, nejvyšší budova střední Evropy. Měří 250 metrů a má šedesát podlaží. Na střeše je umístěna vyhlídková plošina. Mrakodrap najdete ve čtvrti Donau City, plné dalších výškových budov a jiné moderní architektury. Od chrámu svatého Štěpána je to k mrakodrapu jen deset minut cesty metrem.

Slavná architektka Zaha Hadid je autorkou futuristické knihovny v areálu Vysoké školy ekonomické  Wirtschaftsuniversität Wien. Ostatní nové budovy univerzity stojí právě kolem knihovny. Za zmínku stojí i věž Donauturm, která sice nepatří k úplně nejnovějším, stojí už od roku 1964, ale stále má nepopiratelný šmrnc. Je ještě vyšší než mrakodrap, o dva metry. Rychlovýtah vás vyveze do 155 metrů, kde se z vyhlídkové terasy budete rozplývat výhledem na celé město. Nebo můžete ve 170 metrech navštívit restauraci, která se otáčí kolem vlastní osy.

Hoď se do Dunaje, navštiv trh!

Už znáte Vídeň starou i novou, teď ještě relaxační. Aby se vám utřídily dojmy a po turistické šichtě jste si trochu odfrkli. Tak třeba na Dunajském ostrově najdete Copa Beach s písečnou pláží, lehátky, slunečníky a můžete se tu i vykoupat. Relaxací svého druhu je i návštěva nejznámějšího vídeňského trhu Naschmarkt, kde si koupíte lahůdky z celého světa a okolní ruch můžete pozorovat z některé hospůdky či kavárny.

29.06.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov