Přeskočit na: Obsah

Vycvičeného psa neoklamete ani nejlepším parfémem!

Každoročně se v Česku ztratí tisíce lidí. Pátrají po nich i psi vycvičení prastarou a osvědčenou metodou mantrailingu.

Štítky: #rady, #zajímavosti,

Text: Zuzana Burešová
Foto: Archiv Lubomíra Satory

Jejím základem je, že každý člověk má specifický a neměnný pach, který pes dokáže přesně identifikovat. Mantrailing se začal používat v Anglii už ve 12. století, kdy psi hledali pytláky, později v Americe zase otroky nebo trestance. Výborné zkušenosti s výcvikem mantrailingových psů má Ing. Lubomír Satora ze spolku RESDOGS, který zažil už desítky pátrání.

Je možné psa zmást a změnit svůj pach?

Individuální pach každého člověka je pro psa unikátní, jako například otisk prstu nebo analýza DNA. Jeho výhodou je, že opravdu nelze ničím překrýt, ani dokonalou hygienou nebo třeba kosmetickými přípravky, voňavkami. Psi hledají podle individuálního pachu vždy konkrétní osobu.  

Co na místě potřebujete vědět o pohřešované osobě?

Potřebujeme co nejčistší pachový předmět hledané osoby. Tedy to, na čem mohl pach ulpět, například na prstýnku, nedopalku cigarety, kartáčku na zuby nebo na oděvu. Druhou podmínkou je, abychom znali alespoň přibližně místo, kde se hledaná osoba nacházela. Nemusí to být absolutně přesné, dobře vycvičený mantrailer by si měl umět najít pach hledané osoby i na desítky metrů. A třetí podmínkou je dostat se na místo včas, například do 12 hodin od pohřešování je relativně velká šance, že tam pachové částice budou.  

Které psí plemeno je pro mantrailing nejlepší?  

Dnes se využívají všechna plemena, převážně ze skupiny služebních nebo loveckých plemen. Větší důraz se klade na charakter psa. Osobně mám nejlepší zkušenosti s bloodhoundy, kteří mají opravdu fenomenální čich, jsou tvrdohlaví a svérázní.     

Používali se bloodhoundi i v minulosti?  

Dodnes jsou v Anglii platné zákony ze 12. století, kde je dáno, že pokud bloodhound označil zloděje dobytka, bylo to bráno jako přímý důkaz a zloděje odsoudili. V Americe dodnes platí zákon, že pokud tři bloodhoundi třikrát po sobě ztotožní vražednou zbraň s osobou, opět to usvědčuje pachatele. Tento způsob se využíval do doby, než byla objevena analýza DNA.

Jak dlouho trvá výcvik?

Abychom mohli psa spolehlivě využívat k pátrání, je potřeba tři až čtyři roky intenzivního výcviku. Složitější je samozřejmě výcvik policejních psů. Ti musí, pokud možno, přesně sledovat pachovou stopu, kudy hledaná osoba šla, nacházet na stopě předměty a označit je, jak to vyžaduje psovod. Plní daleko víc úkolů. V tomto směru je výcvik mantrailingových psů jednodušší.

Musíte během pátrání dodržovat přestávky, aby se pes nevysílil?

To je individuální. Já se svými psy většinou pracuji asi dvě hodiny a po každých třiceti minutách mají krátkou přestávku. Je ale pravdou, že pokud není jiná možnost, třeba střídání několika psů na jedné stopě, tak pes vydrží pracovat déle.

Může pak udělat chybu?

Tady je problém hlavně psychické únavy, kdy takto unavený pes může udělat fatální chybu při sledování pachové stopy. Jsou však případy z policejních pátrání v Americe, kdy bloodhound přerušovaně pracoval i několik dnů, ušel mnoho desítek kilometrů, a dokonce jsou popsány případy, kdy bloodhound na stopě zemřel vyčerpáním.

Na jaký případ, kdy jste našli pohřešovanou osobu živou a zdravou, rád vzpomínáte?

Nejraději vzpomínám na dva případy, které byly shodou okolností v rozmezí pouhých dvou týdnů. U obou se jednalo o nalezení malých dětí se šťastným koncem. V prvním případě, který byl velmi dramatický, se jednalo o nalezení osmileté holčičky. Tu unesl muž s úmyslem ji usmrtit. Na místo pátrání jsme se dostali velmi pozdě, až po 32 hodinách, přesto pes pachovou stopu vypracoval až k místu, kde se muž s dívkou ukrývali. Ve druhém případě pak nalezení dvou sester ve věku 7 a 9 let, které se bály jít domů a byly pohřešovány více než 22 hodin.

Kdo vás může požádat o pomoc při pátrání?  

Naše služby využívají jak některé složky Policie ČR, tak si nás může k pátrání přizvat i „osoba blízká“. Pokud si nás vyžádá, pak pracujeme v součinnosti s policisty. Veškerou činnost poskytujeme zdarma, na vlastní náklady. Více se o naší práci mohou lidé dozvědět na stránkách Pohřešujeme.cz.

25.10.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov