Přeskočit na: Obsah

Zábavná česká muzea na podzimní víkendy

Teploty padají k nule, venku lezavo a mlhy jak na blatech, psa by nevyhnal. Co ale podniknout v takovém počasí?

Štítky: #motivace, #rady, #služby, #zajímavosti,

Text: Gabriela Bachárová
Foto: Archiv

Běžte do muzea! A není to nuda? Ani omylem.

Jestli vás na podzim zmáhá nostalgická nálada, rozhodně se nebraňte, ale navštivte v Česku ojedinělé Retromuseum v Chebu. Čeká vás prohlídka bytových interiérů a kanceláří tak, jak autenticky vypadaly v šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. Milé je, že se můžete dotýkat exponátů. Klidně si vemte knížku z dobové knihovny nebo se posaďte do křesla a zamyslete se, jak se tehdy vlastně žilo.

Muzeum má i expozici designu. „Přesně to jsme doma měli,“ pronesete nadšeně při pohledu na socialistické vysavače, žehličky, hračky, televizi, sklo i porcelán. Nemůže chybět prohlídka kutilských výtvorů zlatých českých ručiček. Chebské muzeum je profesionální dílo, v Terezíně najdete podobnou výstavu, ale dělanou více méně na koleně. Tamní Muzeum nostalgie je gigantickou prohlídkou všeho možného, co vyplivl socialismus. Nudit se fakt nebudete.

Což takhle dát si betlém

Když už se zase blíží Vánoce, buďte styloví a zajděte si do Muzea betlémů v Třebechovicích pod Orebem. Hlavním lákadlem je pohyblivý, více než sto let starý Proboštův betlém ze dřeva. Na několika metrech můžete obdivovat víc než dva tisíce vyřezávaných dílků a 350 figurek. V muzeu je dalších čtyři sta betlémů, vyrobených z papíru nebo ze skla. Šprýmaře potěší pohled na selku vystrkující pozadí ven z okna nebo zubaře trhajícího zub. Právě tyto lahůdky obsahuje mechanický betlém z Hostinného.

Muzeum největšího Čecha

Jára Cimrman jako neoficiální vítěz soutěže o největšího Čecha má pochopitelně i své vlastní muzeum. A ne ledajaké. Horská chata U Čápa v Příchovicích mezi Jizerskými horami a Krkonošemi ukrývá například dívčí šaty, které mistr nosil ve svém takzvaném dívčím období, smeták na čištění koutů nebo Cimrmanovu bustu, která se ale bohužel poničila při napařování klobouků. V muzeu najdete velkou část pozůstalosti Járy Cimrmana, kterou laskavě věnovaly společnost a Divadlo Járy Cimrmana v Praze.

Něco pro hravé tatínky

V Polici nad Metují mají hned dvě zajímavá muzea. Stavebnice Merkur a papírových modelů. Merkur je legendární stavebnice, kterou mnozí považují za dosud nepřekonanou. V muzeu si můžete sestavit vlastní stavebnici a uvidíte taky největší stavbu, která kdy byla z Merkuru vytvořena. Je to Ocelové město inspirované stejnojmenným románem Julese Verna. Tatínky i syny nadchne velké kolejiště nebo Petřínská rozhledna. Nejstarší vystavená hračka pochází z roku 1920. Muzeum papírových modelů pak stojí jenom pár desítek metrů odsud. Můžete se těšit na neskutečné modely hradů, zámků, automobilů, lodí a vojenské techniky.

Malé bububu nikomu neuškodí

Nějakou pochybnou výstavku mučicích nástrojů dnes najdete v každém profláknutém turistickém centru. Většinou je to kýč jak bič. Figuríny jakože od krve, provaz pro odsouzeného na smrt koupený v Obi, pohozené sekery, které ještě včera ležely u dědy na půdě.

V brněnském Museu mučicích nástrojů a útrpného práva zvolili seriózní přístup a vytvořili asi největší sbírku tohoto druhu na světě. Většina z několika stovek exponátů je originální a pochází z různých období, časové rozpětí je od 500 let před naším letopočtem do dvacátého století. Najdete tu nástroje, které sloužily k bodání, pálení, řezaní či trhaní lidského těla. Sbírka ukazuje, s jakou vynalézavostí může jeden člověk ublížit druhému.

V muzeu je i gilotina, na které přišli během Velké francouzské revoluce o hlavu král a královna. Uvidíte kolo na lámání končetin, popravčí meče, popravčí masky či boty hanby „vyzdobené“ rolničkami, které nosil odsouzený na smrt a v zimě nešťastníkovi přimrzaly ke kůži. Takové muzeum se k listopadu celkem hodí. Sami po jeho prohlídce uznáte, že nám se vlastně neděje nic špatného.

09.11.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov