Přeskočit na: Obsah

Zatočte s negativitou

Chováme se jako prapředci, i když nám dravá zvířata už většinou nejdou po krku. Jsme samá agrese.

Štítky: #motivace, #rady, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Jana Bohutínská
Foto: Archiv

Pozitivní věci nám snadno unikají. Co na tom trochu zapracovat?

Ptáte se, proč máme tendenci soustředit se v životě na vše negativní? Často jako odpověď uslyšíte, že je to dědictví našich dávných předků. Lovce, kteří by v divočině obdivovali jen krásné květiny, by si brzy dalo nějaké dravé zvíře k večeři. Vidět to horší byla otázka přežití.

Ve vyspělém světě se sice nebezpečí, že se nedožijeme soumraku, značně snížilo, přesto mnohé z nás negativní pohled na svět sužuje. A pak jsme vystresovaní, vystrašení, špatně naložení. A promítá se to do vztahů k jiným lidem.

Začněte zas u sebe

Cestou, jak vykročit k větší životní pozitivitě, ovšem není snaha nasadit si za každou cenu pozitivní masku. Lepší je chuť dostat do života víc pozitivních momentů autenticky, navzdory vědomí, že i nepěkné věci do něj patří. Jen není třeba kvůli nim vidět všude samou černotu.

Začněte u sebe. Pořád sami sebe pérujete za to, co se vám nedaří? Vykašlete se na to a dělejte víc toho, co funguje, rozvíjejte svoje talenty a silné stránky, soustřeďte se na své přednosti. Ani změna na tomto poli se nestane sama, chce to dospět k vlastnímu rozhodnutí a pustit se do toho.

Na pozitivní věci, které už ve svém životě máte, s nimiž se setkáváte, se také víc soustřeďte. Pomůže třeba speciální deník se záznamy o všem pozitivním, co se vám dneska děje. I o tom, za co jste v životě vděční.

Než vás strhne to špatné, odhalte zkreslení

Pozornost můžete věnovat i tomu, co do sebe dostáváte. Samozřejmé se to zdá u jídla a pití i u toho, co dýcháme. Méně u toho, jaké informace k nám proudí – na co se díváme, co čteme. Pořád je tu možnost vybrat si, co bude člověk takto konzumovat. Dozvědět se o důležitých novinkách je jedna věc, znepokojovat se tím, že někomu neznámému zmizely přes noc z pole dýně, je zbytečné. Navíc to vytváří zkreslení, protože zapomenete, o kolik víc je dýní, které nikdo neukradl.

Příliš často je naše uvažování vykolíkované protipóly: co je špatné, co dobré, co je chyba a co úspěch, co je černé a co bílé. Není ale od věci radši vsadit na širší perspektivu. Co když se časem ukáže, že domnělá chyba byla ve skutečnosti to nejlepší, co se vám mohlo stát? Co když změníte úhel pohledu a černá zešedne? To samé se vztahuje na to, co je negativní a pozitivní. Jsou situace, kdy tohle rozdělení není tak jednoznačné, jak se na první pohled zdá.

Jak? Aktivně, zvídavě a s humorem

Martin Seligman je představitel směru psychologie, která se soustředí na pozitivní emoce, kladné životní zážitky a zkušenosti. A také je zkoumá, stejně jako to, jak lidé v životě prospívají. Jako pomyslnou nejvyšší životní metu popsal smysluplný život. Tedy smysluplně naplněný život, ve kterém člověk využívá svoje jedinečné silné stránky pro nějaký vyšší účel.

Pozitivní psychologové nezůstávají u teorie. Přinášejí i ověřené tipy, jak k takovému životu směřovat. Asi už tušíte, že skrz sebedeptání vším negativním cesta nevede.

Stezka je tu dlážděná spíš tím, co jako možný směr ke štěstí nabídla psycholožka Barbara Markway pro portál Psychology Today. Doporučuje užívat si přítomný okamžik, neustále všechny a všechno nehodnotit, snažit se přemýšlet realisticky, být ve spojení s jinými lidmi, být aktivní – a to i v řešení konfliktů. Pečovat o sebe, zaměřit se na vděčnost a lásku a sdílet je, soustředit se spíš na to dobré, pozitivní, být otevřený, zvídavý, nebránit se změnám, smát se. Znát své hodnoty, přesvědčení a cíle a snažit se jich konkrétními kroky dosáhnout.

I ten nejmenší krok může do života vnést pozitivní změnu. I kdyby měla být „jen“ v tom, že si nebudete časem vyčítat, že jste se na nic nezmohli.

03.09.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov