Přeskočit na: Obsah

Změna času a spánek. Pomůže pár zásad

Spaním strávíme až třetinu svého života, proto bychom mu měli věnovat dostatečnou péči.

Štítky: #léto, #motivace, #rady, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Zuzana Burešová
Foto: Archiv

Co může s kvalitou spánku udělat střídání zimního a letního času? Jak by měla vypadat správná spánková hygiena? A jak zatočit s nespavostí? Ptali jsme se neurologa a odborníka na spánkovou medicínu MUDr. Martina Pretla, CSc.

Mění se kvalita spánku podle toho, v kolik hodin jdeme spát?

Pro kvalitní spánek je důležitá zejména pravidelnost, tedy chodit spát ve stejnou hodinu a ve stejný čas vstávat, a to i o víkendu. Tolerance by měla být správně +/- 15 minut, zvláště pokud máme potíže s usínáním nebo časným probouzením. Tělo má svůj určitý biologický rytmus, který není dobré měnit.

Jaký vliv má střídání zimního a letního času na kvalitu spánku?

Zdravý člověk se vyrovná se změnou času během několika dní, citlivější lidé ale reagují hůř. To, že nejsou vyspalí, se přenáší na jejich denní činnosti. Obecně platí, že takoví lidé se hůř soustředí, špatně zvládají stres nebo mají vyšší riziko nehodovosti. Při delším trvání jsou například náchylnější ke vzniku kardiovaskulárních chorob, a negativně to ovlivňuje i jejich metabolismus cukru.

Víme, kolika lidí se takové potíže týkají?

To právě nevíme. Na druhou stranu jsme rádi, že za námi v takových případech přicházejí do Spánkové poradny, kde jejich problémy řešíme. Léčbou světlem můžeme například vrátit hladinu melatoninu, tedy „hormonu spánku“, zpět na normální hodnotu.

Trpí těmito problémy i děti?

Když se dítě špatně vyspí, hned to poznáte na jeho chování. Poruchy spánku se často projevují například hyperaktivitou, děti jsou roztěkané a zhorší se jim i školní prospěch. Na druhou stranu, i někteří pedagogové tvrdí, že by škola měla začínat o něco později. Podle nich jsou některé děti po ránu v "útlumovém" režimu a trvá jim delší dobu, než se plně soustředí.

Kdy má člověk nejkvalitnější spánek?

Nejlépe spíme mezi dvacátým až třicátým rokem života. Pak už se naše tělo postupně mění a stárne, přibývají zdravotní potíže. V přechodu dochází k hormonálním změnám a náš spánek se zkracuje, častěji se budíme. Všeobecně ale platí, že naším největším problémem je stres. Právě ten je jednou z hlavních příčin nespavosti.

Co dělat, abychom se ráno cítili opravdu odpočatí?

Základem je dodržování spánkové hygieny, něčeho, čemu u nás říkáme spánkové desatero. Doporučujeme od odpoledne nepít kávu, ani černý nebo zelený čaj, před spaním není dobré si dávat alkohol nebo jíst těžká jídla. Také cvičení tři až čtyři hodiny před ulehnutím může narušit kvalitu spánku. Je vhodnější ho přesunout na dřívější dobu nebo si udělat příjemnou večerní procházku. Do ložnice určitě nepatří televize, stejně tak by u postele neměl svítit mobil a na stole počítač. V posteli bychom se neměli převalovat a řešit pracovní či soukromé záležitosti.  

Dá se říci, že dobrý spánek je zárukou kvalitního života?

Stejně, jako praktičtí lékaři doporučují lidem zdravou životosprávu, dostatek pohybu a co nejméně stresu, já radím – dobře spěte. Ráno se budete cítit odpočatě a mnohem lépe zvládnete všechny povinnosti, které na vás ten den čekají. A navíc dobrý spánek prodlužuje život!

29.03.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov