Přeskočit na: Obsah

Nové sporty jako rychlý badminton vám zpestří léto

Kanjam, slackline, kubb… Sice to vypadá, že nám někdo nainstaloval finskou klávesnici, ale ne.

Štítky: #léto, #motivace, #prevence a zdraví, #rady, #sport, #zajímavosti,

Text: Gabriela Bachárová
Foto: Archiv

To jsou jenom tři z nových sportů, co se vylouply v poslední době, a super na nich je, že je můžete provozovat kdekoli.

Slackline

Chození po popruhu širokém dva a půl nebo pět centimetrů. Pro začátek si natáhnete v parku mezi dvěma stromy provaz dlouhý pět až deset metrů a zkoušíte, jestli neslítnete. Popruh můžete napnout jen několik centimetrů nad zemí, žuchnutí pak nebudou tak dramatická. Zajímavou variantou je chůze nad vodou. Pády budou v těchto vedrech jen vítané.

Kanjam

Potřebujete tři ochotné kamarády, létající talíř frisbee a dva koše, které jsou od sebe patnáct metrů. Rozdělíte se na dva dvoučlenné týmy a snažíte se hodit talíř od jednoho koše do druhého. U něj stojí spoluhráč, který může letící talíř tečovat, a doklepnout ho tak do cíle. Podle pravidel je vítězem ten, kdo nejdřív dosáhne 21 bodů. Vybavení koupíte ve sportovních potřebách nebo na internetu.

Roundnet

Dvě proti sobě hrající dvojice si vyžaduje i dynamický roundnet. Pravidla jsou na první pohled trochu složitá, ale v zásadě jde o to, aby spoluhráči dokázali dlaní umístit míč na speciální síťovou trampolínku, okolo které se všichni libovolně pohybují. Protistrana se jim v tom snaží zabránit. Dost to připomíná plážový volejbal, ale roundnet se na rozdíl od něj dá hrát prakticky kdekoliv.

Discgolf

Introvertnějším povahám může sednout discgolf. Pravidla jsou podobná jako u klasického golfu, jen namísto míčku se hraje s létajícím talířem frisbee. Disk se hází ze sto až sto dvaceti metrů do „jamky“. Tou může být ocelový koš, ale vlastně cokoliv, pařez nebo dřevěná hůl v zemi. Hráč vyhodí frisbee a pak pokračuje z místa, kam talíř dopadl. Cílem je umístit disk do jamek na co nejmenší počet hodů. Hraje se na 9, 12 či 16 jamek. V republice je hned několik veřejných discgolfových hřišť, ale můžete si ho raz dva udělat i někde v parku.

Footgolf

Netradiční kombinace fotbalu a golfu. Hráči se snaží umístit fotbalový míč na co nejmenší počet kopů do velkých jamek s poloměrem kolem půl metru. Hraje se na osmnáct jamek, ale může se i na poloviční počet. Hra tento rok slaví desáté narozeniny. Vznikla, když se hráči jednoho holandského fotbalového klubu snažili dostat po tréninku míč na malý počet kopů do šatny.

Indoboard

Není to přímo sport, ale zajímavá pomůcka, která posiluje nohy a střed těla. Indoboard je oválné prkno, které se položí na válec, a pak se snažíte udržovat rovnováhu a nespadnout. Vypadá to trochu náročně, ale už za čtvrthodinku se prkno naučí ovládat každé průměrné nemehlo. A je to zábava.

Kubb

Je to sport, nebo zábava? Obojí dohromady. Kubb se skvěle hodí na zahradní párty, rodinnou oslavu nebo setkání kamarádů. Hráči jednoho družstva se snaží kolíky shodit kubby neboli menší hranoly ze dřeva, ze kterého jsou všechny části hry. Kubb do Česka doputoval ze Švédska, jeho historie prý sahá ještě do vikingských časů. Hru si můžete koupit na internetu.

Speedminton

Komu se v našich končinách tolik oblíbený badminton zdá mdlý, může vyzkoušet jeho zrychlenou variantu speedminton, která má v sobě prvky tenisu i squashe. Rakety se podobají squashovým, jsou ale o něco kratší. Košíky, takzvané speedery, jsou zase těžší a menší ve srovnání s klasickými badmintonovými. Létají mnohem ostřeji a rychleji. Hraje se ve dvou čtvercích pět krát pět metrů, které jsou od sebe vzdálené necelých třináct metrů.

02.08.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov