Přeskočit na: Obsah

Prázdniny nejen v Římě

Představte si: postarší Čech vzezření Krokodýla Dundeeho, sedící pod palmou kdesi v Samaná v Dominikánské republice, v poklidu a teple tráví sychravou českou zimu.

Štítky: #penze, #rady, #služby, #zajímavosti,

Text: Štepán Vorlíček
Foto: Archiv

Utopický výjev, říkáte? „Dnes už zdaleka ne tak výstřední, jak byste si mohli myslet. Já přesně takového v Karibiku potkal, dřív prý pracoval v elektrárně a svůj zasloužený důchod si užívá tímto způsobem už potřetí,“ vypráví Jiří Hrabě, šéf neziskové organizace Elpida (další jeho postřehy najdete v našem velkém rozhovoru).

Cestují čím dál víc

Každý den 370 korun. Tolik podle statistik průměrně utratí český senior, když cestuje. Jak to, že tak málo? Dokonce nejméně z celé Evropské unie (Rakušan denně vydá asi 107 a Lucemburčan dokonce 120 eur)? Asi to bude tím, že Češi obecně rádi cestují po vlasti — a senioři nejsou jiní. Po Francouzích a Kypřanech jsou dokonce třetími nejpilnějšími domácími cestovateli.

Důchodci utrácejí za cesty dokonce víc než průměrný český turista v aktivním věku. Zatímco ti za dovolenou probendí v průměru 14 tisíc korun, starší cestovatelé už skoro 18 tisíc.

Jistě, rozdíl od dnes už zprofanovaného prototypu cestujícího seniora německého to je pořád. Ten se prostě na tři měsíce sbalí a odfrčí na Mallorku. Anebo: zeptejte se jakéhokoliv Američana, kam by se na letní měsíce na dovolenou rozhodně nevydal. Řekne, že na Floridu, protože právě tento výběžek je mezi senior citizens tak oblíbený, až se mu ostatní Američané raději vyhýbají. Podobně to mají starší Kanaďani, kteří se zase houfují kdekoli v Karibiku — je to tam pro ně levnější a je tam teplo. V Evropě je na tom podobně třeba okolí Porta nebo ostrov Madeira.

Bez diskoték, prosím

O tom, že jsou čeští senioři stále aktivnější a rádi poznávají nové kouty Země, svědčí i tohle: 46 procent si vůbec tu největší radost udělalo pěkným výletem, jak vyplývá z průzkumu, který si loni nechala zpracovat společnost Sodexo. A čím dál méně jim je zatěžko si za své cesty připlatit.

Podle nedávného průzkumu cestovní kanceláře Invia se za poslední rok zvýšil počet klientů starších 55 let o jedenáct procentních bodů — loni senioři tvořili celých dvacet procent zákazníků.

Spousta cestovek to už pochopila, a pokud se rovnou na starší klientelu nespecializují, mají v nabídce alespoň „na míru“ ušité zájezdy. Jde o klidnější resorty bez nočních virválů, pohodlnější hotely, mírný vstup do moře. Seniory také zajímá, jaké výlety do okolí mohou podniknout — nechtějí se jen grilovat na pláži.

Dobrodružné povahy

Pro cestovní kanceláře se starší klientela pomalu stává tou hlavní, na kterou cílí. Mladší lidé si totiž velice často vystačí bez organizovaných zájezdů a cestu i ubytování si řeší sami. A zatímco většina mladších lidí jezdí na letní dovolenou klasicky v červenci a srpnu, senioři se kalendářem řídit nemusí. Pro cestovky jsou tak velmi cenní tím, že vytěžují i mimosezonní turnusy.

Většina kanceláří tak přiznává, že bez seniorů se už neobejde. A s tím, jak populace stárne, půjde stále o větší byznys. „Na druhé straně se ale najde čím dál víc seniorů, kteří mají cestovatelského ducha. Ne že by křižovali kontinent na dlouhých pěších výpravách a spali pod širákem — ale znám nejeden pár, který si na penzi pořídil obytný automobil a většinu roku brázdí Evropu. Smekám před takovými střelci. Kéž jich je víc a víc,“ uzavírá Jiří Hrabě.
 

01.06.2018

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov