Seriál Jídlem proti rakovině díl 3.: Česnek

31.07.2015

Hlavní roli ve třetím díle našeho seriálu Jídlem proti rakovině bude hrát česnek. Jen málo rostlin má tak široký záběr a účinek na naše zdraví jako právě on.

Více než 200 substancí, které obsahuje, z něj dělá důležitou rostlinu jak v kulinářství, tak v přírodní léčbě. Látky v česneku mimo jiné také zpomalují dělení rakovinných buněk a chrání tělo proti volným radikálům.

Česnek kuchyňský (Allium sativum) pochází ze střední Asie, odkud se brzy rozšířil i do Číny, Egypta a dalších starobylých civilizací. Pro své téměř zázračné účinky na lidské zdraví byl ve starověku považován za posvátnou rostlinu. Preventivně jej dostávali egyptští otroci stavějící pyramidy i vojáci na válečných výpravách. K léčbě nemocných ho využívali staří Babylóňané, Řekové a Římané.

Využití našel česnek i ve středověku, kdy jej lidé používali k obkladům na rány, aby zabránili šíření infekcí. Jeho antiseptických účinků se využívalo ještě za obou světových válek, kdy se z proužků nakrájeného česneku dělaly obklady, které se přikládaly na rány raněných vojáků. Česnek sloužil jako dezinfekce a prý zachránil množství zraněných lidí před gangrénou.

Sláva česneku nevybledla ani v pozdější době a tato rostlina je velice diskutovaným tématem i v současné medicíně. Za posledních několik desítek let o něm bylo publikováno na tři tisíce odborných článků.

Přirozené antibiotikum i zdroj vitamínů

A čím je česnek tak výjimečný? Kromě toho, že obsahuje přirozená antibiotika, antioxidanty a látky, které povzbuzují imunitní systém, v něm najdeme také vitaminy A, B a C, vápník, selen, jód a další látky, díky nimž posiluje organismus, podporuje látkovou výměnu, hojení ran a také snižuje hladinu cholesterolu, stresu a krevního tlaku. Především ale pomáhá našemu organismu bránit se před rakovinotvorným bujením.

Vysoký příjem česneku je spojen především se snížením rizika onemocnění rakovinou tlustého střeva, žaludku, prostaty a také nádory prsu a dělohy. Mimo to bylo také prokázáno, že česnek působí proti rozvoji jaterní fibrózy, která způsobuje cirhózu jater a výrazně zvyšuje riziko rozvoje rakoviny jater.

Ochrana proti nádorům mnoha druhů

Existuje celá řada experimentálních studií, jejichž výsledky potvrzují protinádorové působení česneku. Hlavními prvky, které dělá z česneku šampiona v boji proti rakovině, jsou allylsulfidy. Ty brání růstu zhoubných nádorů, škodlivému účinku karcinogenů a podporují programované sebeničení buněk. Allylsulfidům pak zdatně sekunduje allicin, což je biologicky účinná látka, která typicky česnekově páchne, a také allixín, který chrání nervové buňky a tím působí protinádorově.

Proti vzniku rakoviny působí také další přítomné látky, jako jsou například selen nebo flavonoidy. Tyto látky ovlivňují buněčný metabolismus na mnoha úrovních, ovlivňují dokonce i vylučování pohlavních hormonů, které hrají významnou roli v rozvoji rakoviny prsu, dělohy a prostaty.

Cibule v těsném závěsu

Podobné účinky v oblasti prevence rakoviny má také cibule. Ta zamezuje růstu rakovinných buněk díky svému vysokému obsahu fenolových sloučenin, které jsou jedny z nejsilnějších antioxidantů. Nedávná nizozemská studie dokonce prokázala, že ti, kteří konzumovali denně aspoň půlku cibule, měli riziko rakoviny žaludku o 50 procent nižší než lidé, kteří cibuli vůbec nejedli. Obecně pak platí, že čím je cibule štiplavější, tím je účinek silnější. Totéž pak můžeme říct i v případě česneku. Další druhy zeleniny, které působí podobně, jsou ještě pórek a šalotka.

Česnekové menu

Česneková polévka se zázvorem

Co budete potřebovat: 8 stroužků česneku, 250 g brambor, 30 g husího sádla (můžeme použít také vepřové), půl lžičky mletého kmínu, mletý pepř, sůl, majoránka, mletý zázvor
Postup: Česnek rozetřeme se solí a vložíme ho do osolené vody. Necháme prohřát a přidáme kmín, pokrájené brambory, majoránku, zázvor a sádlo. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec ještě osolíme (pokud je potřeba) a opepříme. Podávat můžeme opět s opečeným chlebem.

Hlavní chod: Česnekové špagety
Co budete potřebovat: 500 g špaget, 4 ks česneku, 1 ks cibule, sůl, olivový olej, bazalka
Postup: Špagety uvaříme al dente. Během varu si na větším množství olivového oleje zpěníme cibulku a přihodíme na plátky nakrájené 4 paličky česneku. Smažíme tak dlouho, až česnek ztratí štiplavost. Pak přihodíme několik hrstí (podle chuti) nasekané čerstvé bazalky, stáhneme z ohně a přimícháme uvařené špagety. Před podávání můžeme ještě posypat parmazánem.

K pivu: Česneková pomazánka

Co budete potřebovat: 5 - 6 stroužků česneku, 2 kostky nízkotučného taveného sýra, 1 kelímek pomazánkového másla, 1 ks malého pórku
Postup: Nejprve oloupeme a poté utřeme všechny stroužky česneku. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka nebo nudličky. Použijeme spíše jeho zelenou část. Celé pomazánkové máslo utřeme s česnekem, taveným sýrem a přidáme i nakrájený pórek, podle chuti přidáme trochu soli. Vymícháme dohladka a poté necháme vychladit. Česnekovou pomazánku s pórkem podáváme na tmavém pečivu a zdobíme čerstvou zeleninou, případně bylinkami. V lehčí verzi pomazánky můžeme pomazánkové máslo nahradit lučinou.

A k čemu používáte česnek v kuchyni Vy? Máte nějaký speciální recept? Podělte se o něj s námi na našem Facebooku!

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru novinek

Nejnovější články

Mohlo by vás zajímat

Otestujte si svoji kondici

Odpovězte na pár jednoduchých otázek a hned zjistíte, jak jste na tom s kondicí.

Spustit test kondice

Jsme tu pro vás!

Uvažujete jak sebe, nebo svou rodinu zabezpečit pro případ nepříznivých situací?
Neváhejte nás kontaktovat!
Rádi vám se vším poradíme a
zodpovíme vaše dotazy.