Seriál Jídlem proti rakovině díl 3.: Česnek

31.07.2015

Hlavní roli ve třetím díle našeho seriálu Jídlem proti rakovině bude hrát česnek. Jen málo rostlin má tak široký záběr a účinek na naše zdraví jako právě on.

Více než 200 substancí, které obsahuje, z něj dělá důležitou rostlinu jak v kulinářství, tak v přírodní léčbě. Látky v česneku mimo jiné také zpomalují dělení rakovinných buněk a chrání tělo proti volným radikálům.

Česnek kuchyňský (Allium sativum) pochází ze střední Asie, odkud se brzy rozšířil i do Číny, Egypta a dalších starobylých civilizací. Pro své téměř zázračné účinky na lidské zdraví byl ve starověku považován za posvátnou rostlinu. Preventivně jej dostávali egyptští otroci stavějící pyramidy i vojáci na válečných výpravách. K léčbě nemocných ho využívali staří Babylóňané, Řekové a Římané.

Využití našel česnek i ve středověku, kdy jej lidé používali k obkladům na rány, aby zabránili šíření infekcí. Jeho antiseptických účinků se využívalo ještě za obou světových válek, kdy se z proužků nakrájeného česneku dělaly obklady, které se přikládaly na rány raněných vojáků. Česnek sloužil jako dezinfekce a prý zachránil množství zraněných lidí před gangrénou.

Sláva česneku nevybledla ani v pozdější době a tato rostlina je velice diskutovaným tématem i v současné medicíně. Za posledních několik desítek let o něm bylo publikováno na tři tisíce odborných článků.

Přirozené antibiotikum i zdroj vitamínů

A čím je česnek tak výjimečný? Kromě toho, že obsahuje přirozená antibiotika, antioxidanty a látky, které povzbuzují imunitní systém, v něm najdeme také vitaminy A, B a C, vápník, selen, jód a další látky, díky nimž posiluje organismus, podporuje látkovou výměnu, hojení ran a také snižuje hladinu cholesterolu, stresu a krevního tlaku. Především ale pomáhá našemu organismu bránit se před rakovinotvorným bujením.

Vysoký příjem česneku je spojen především se snížením rizika onemocnění rakovinou tlustého střeva, žaludku, prostaty a také nádory prsu a dělohy. Mimo to bylo také prokázáno, že česnek působí proti rozvoji jaterní fibrózy, která způsobuje cirhózu jater a výrazně zvyšuje riziko rozvoje rakoviny jater.

Ochrana proti nádorům mnoha druhů

Existuje celá řada experimentálních studií, jejichž výsledky potvrzují protinádorové působení česneku. Hlavními prvky, které dělá z česneku šampiona v boji proti rakovině, jsou allylsulfidy. Ty brání růstu zhoubných nádorů, škodlivému účinku karcinogenů a podporují programované sebeničení buněk. Allylsulfidům pak zdatně sekunduje allicin, což je biologicky účinná látka, která typicky česnekově páchne, a také allixín, který chrání nervové buňky a tím působí protinádorově.

Proti vzniku rakoviny působí také další přítomné látky, jako jsou například selen nebo flavonoidy. Tyto látky ovlivňují buněčný metabolismus na mnoha úrovních, ovlivňují dokonce i vylučování pohlavních hormonů, které hrají významnou roli v rozvoji rakoviny prsu, dělohy a prostaty.

Cibule v těsném závěsu

Podobné účinky v oblasti prevence rakoviny má také cibule. Ta zamezuje růstu rakovinných buněk díky svému vysokému obsahu fenolových sloučenin, které jsou jedny z nejsilnějších antioxidantů. Nedávná nizozemská studie dokonce prokázala, že ti, kteří konzumovali denně aspoň půlku cibule, měli riziko rakoviny žaludku o 50 procent nižší než lidé, kteří cibuli vůbec nejedli. Obecně pak platí, že čím je cibule štiplavější, tím je účinek silnější. Totéž pak můžeme říct i v případě česneku. Další druhy zeleniny, které působí podobně, jsou ještě pórek a šalotka.

Česnekové menu

Česneková polévka se zázvorem

Co budete potřebovat: 8 stroužků česneku, 250 g brambor, 30 g husího sádla (můžeme použít také vepřové), půl lžičky mletého kmínu, mletý pepř, sůl, majoránka, mletý zázvor
Postup: Česnek rozetřeme se solí a vložíme ho do osolené vody. Necháme prohřát a přidáme kmín, pokrájené brambory, majoránku, zázvor a sádlo. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Nakonec ještě osolíme (pokud je potřeba) a opepříme. Podávat můžeme opět s opečeným chlebem.

Hlavní chod: Česnekové špagety
Co budete potřebovat: 500 g špaget, 4 ks česneku, 1 ks cibule, sůl, olivový olej, bazalka
Postup: Špagety uvaříme al dente. Během varu si na větším množství olivového oleje zpěníme cibulku a přihodíme na plátky nakrájené 4 paličky česneku. Smažíme tak dlouho, až česnek ztratí štiplavost. Pak přihodíme několik hrstí (podle chuti) nasekané čerstvé bazalky, stáhneme z ohně a přimícháme uvařené špagety. Před podávání můžeme ještě posypat parmazánem.

K pivu: Česneková pomazánka

Co budete potřebovat: 5 - 6 stroužků česneku, 2 kostky nízkotučného taveného sýra, 1 kelímek pomazánkového másla, 1 ks malého pórku
Postup: Nejprve oloupeme a poté utřeme všechny stroužky česneku. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka nebo nudličky. Použijeme spíše jeho zelenou část. Celé pomazánkové máslo utřeme s česnekem, taveným sýrem a přidáme i nakrájený pórek, podle chuti přidáme trochu soli. Vymícháme dohladka a poté necháme vychladit. Česnekovou pomazánku s pórkem podáváme na tmavém pečivu a zdobíme čerstvou zeleninou, případně bylinkami. V lehčí verzi pomazánky můžeme pomazánkové máslo nahradit lučinou.

A k čemu používáte česnek v kuchyni Vy? Máte nějaký speciální recept? Podělte se o něj s námi na našem Facebooku!

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru novinek

Nejnovější články

Mohlo by vás zajímat

Jsme tu pro vás!

Uvažujete jak sebe, nebo svou rodinu zabezpečit pro případ nepříznivých situací?
Neváhejte nás kontaktovat!
Rádi vám se vším poradíme a
zodpovíme vaše dotazy.