Seriál Jídlem proti rakovině díl 4.: Fazole

14.09.2015

Hvězdou čtvrtého dílu našeho seriálu budou fazole.

Spolu s dalšími luštěninami jsou totiž bohatým zdrojem kvalitních bílkovin a vitamínů, mají nízký obsah tuku a především preventivně působí proti rakovině, zejména slinivky, tlustého střeva, prsu a prostaty. Jejich příprava je snadná a dají se připravit na mnoho způsobů. Vlastně ideální potravina, nemyslíte?

Fazole mají stejně jako většina ostatních druhů luštěnin původ na americkém kontinentu, kde je lidé pěstovali už před tisíci lety. Z Ameriky je pak nomádské kmeny rozšířily do celého světa. Fazole jsou velmi oblíbené, protože jsou chutné, snadno skladné, výživné, trvanlivé a snadno se uvaří.

Náhrada masa pro vegetariány

Fazole jsou také velice zdravou potravinou. Jsou plné vitamínů, minerálů a také antioxidantů.  Je to bohatý zdroj kvalitních bílkovin, díky čemuž jsou doporučovány vegetariánům jako náhražka masa. Rostlinné bílkoviny navíc na rozdíl od těch živočišných brání ztrátám vápníku, což ocení především lidé s rizikem osteoporózy. Kyselost způsobená požíváním masa totiž na rozdíl od rostlinných bílkovin podporuje ztrátu vápníku.

Tato potravina má také řadu dalších blahodárných účinků na náš organismus – od snižování cholesterolu, stabilizování krevního cukru, odstraňování zácpy až po působení proti srdečním chorobám. Fazole mají vliv i na na redukci váhy a pomáhají při hypertenzi a cukrovce 2. typu. Fazole jsou také jedním z nejlepších zdrojů železa a už jedna porce vařených fazolí pokryje doporučenou denní dávku kyseliny listové.

Bojovník proti rakovině

Hlavním benefitem této potraviny je ale jejich preventivní působení proti rakovině slinivky břišní, tlustého střeva, prsu a prostaty.  Obsahuje totiž fytoestrogeny zvané ligniny, které působí stejně jako ženské hormony estrogeny. Vyšší příjem potravin bohatých na ligniny podle vědců může snížit riziko hormonálních nádorů, tedy zejména rakoviny prsu. Ligniny působí též preventivně proti nádorů pohlavních orgánů u mužů. Ve fazolích se nacházejí také fytáty, působící proti některým druhům nádorům tlustého střeva.

Fazole najdou v kuchyni široké uplatnění, a není proto žádný problém sestavit z nich celé menu.

Fazolové menu

Polévka: Babiččina fazolová polévka

Co potřebujete: 250 g suchých červených fazolí, 1 lžičku drceného kmínu, 1,5 lžičky sladké papriky, sůl, 1 svazek mrkve, 2 petržele i s natí, 1 pórek, 2 lžíce másla a 3 lžíce hladké mouky na jíšku, 2–3 stroužky česneku, asi 5 kuliček celého černého pepře a majoránku
Postup: Červené fazole den předem namočíme do velkého množství studené vody, aby nabobtnaly a trochu změkly. Poté je propláchneme a zhruba 30 minut vaříme doměkka. Mrkev, pórek a petržel očistíme a nakrájíme na kolečka. Všechnu zeleninu vložíme i s nasekanou petrželovou natí, majoránkou, pepřem a kmínem do asi 2 litrů vody a uvaříme doměkka. Na pánvi mezitím rozpustíme máslo, zasypeme hladkou moukou a usmažíme zlatavou jíšku. Do té pak vmícháme mletou papriku a ještě asi minutu ji necháme zpěnit, aby pustila chuť. Uvařené fazole scedíme a přidáme k měkké zelenině. Před servírováním můžeme do horké polévky ještě zamíchat kysanou smetanu.

Hlavní jídlo: Kuřecí kousky s fazolemi
Co potřebujete: 1 plechovku červených fazolí,  100 g mražených fazolek,  4 stehenní kuřecí řízky, 5 stroužků česneku, 1 ks cibule,  1 plechovku bílých fazolí v tomatové omáčce, sůl,  chilli koření , mletý černý pepř,  sušené oregano a olej
Postup: Kuřecí maso očistíme, nakrájíme na větší kousky, osolíme a opepříme. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme. Fazolové lusky uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme okapat. Na oleji zprudka opečeme kousky masa ze všech stran a dáme je do zapékací mísy. Na výpeku necháme zpěnit cibuli a česnek, vmícháme červené fazole, fazolové lusky a bílé fazole i s tomatovou šťávou. Směs ochutíme pepřem, chilli kořením a oreganem. Fazolovou směs vložíme do zapékací mísy k masu. Pokrm zapékáme při 180 °C přibližně 20 minut. Kuřecí kousky s fazolemi rozdělíme na porce, ozdobíme čerstvou zeleninou a podáváme s vařeným bramborem nebo pečivem.

Salát: Fazolový salát s opečenými rajčaty
Co potřebujete: 800 g konzervovaných bílých fazolí, 250 g cherry rajčátek, 4 lžíce extra panenského olivového oleje, sůl a pepř, 3 nasekané stroužky česneku, 2 středně velké červené cibule, 2 lžičky jemně nasekaných jehliček čerstvého rozmarýnu, 5 lžic balzamikového octa, 50 g hoblinek parmazánu
Postup: Troubu předehřejeme na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Poloviny rajčátek položíme řeznou plochou nahoru na pečicí plech, zakápneme lžící oleje, lehce osolíme a opepříme. Pečeme patnáct až dvacet minut, pak vyjmeme a dáme stranou.  Zbylý olej rozehřejeme ve větším nízkém kastrolu. Přidáme česnek, polovinu cibule, nasekaný rozmarýn, sůl i pepř. Vše společně středním plameni za občasného promíchání několik minut smažíme. Do kastrolu vsypeme fazole, zakápneme octem, promícháme a prohřejeme. Vmícháme zbylou cibuli. Podáváme s plátky parmazánu, posypané pečenými rajčátky a ozdobené větvičkou rozmarýnu. Salát ještě můžeme dle chuti doplnit lístky rukoly nebo čekanky. Pokud chcete salát servírovat jako hlavní jídlo, doplňte jej tuňákem nebo kousky uzeného pstruha.

 

 

Přihlásit se k odběru novinek

Nejnovější články

Mohlo by vás zajímat

Otestujte si svoji kondici

Odpovězte na pár jednoduchých otázek a hned zjistíte, jak jste na tom s kondicí.

Spustit test kondice

Jsme tu pro vás!

Uvažujete jak sebe, nebo svou rodinu zabezpečit pro případ nepříznivých situací?
Neváhejte nás kontaktovat!
Rádi vám se vším poradíme a
zodpovíme vaše dotazy.