Přeskočit na: Obsah

Seriál Jídlem proti rakovině díl 5.: Mořské ryby a řasy

V dalším díle našeho seriálu Jídlem proti rakovině se budeme věnovat potravinám, které si bohužel zatím na našich stolech nenašly své stálé místo.

A to i přesto, že o jejich blahodárných účincích na naše zdraví se ví už tisíce let. Řeč bude totiž o mořských rybách a také o mořských řasách.

Česká republika je vnitrozemský stát, a proto není žádným překvapením, že jsme ve spotřebě mořských ryb oproti jiným velice pozadu. Většina lidí má bohužel ryby stále spojeny především s Vánocemi a tradičními řízky z kapra nebo se sardinkami v konzervě. To je ale škoda. Ryby jsou totiž nejen chutným pokrmem, který lze připravit na mnoho různých způsobů, ale především obsahují mnoho látek, které jsou pro naše tělo nesmírně důležité. Jsou pro nás nejdůležitějším zdrojem přírodního jódu, obsahují esenciální rybí tuk, proteiny, minerály, stopové prvky a množství vitamínů A, B a D. Rybí maso je navíc lehce stravitelné a rybí tuk je bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Rybí tuk snižuje riziko rakoviny

Právě dostatečný příjem omega-3 nenasycených mastných kyselin je pro náš organismus velice důležitou a zároveň složitou věcí. Naše tělo si totiž tyto kyseliny neumí vytvořit samo. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny přitom působí příznivě na vývoj mozkové činnosti, zabraňují vzniku encefalitidy a navíc snižují riziko vzniku rakoviny.
Nejvhodnějším zdrojem nenasycených mastných kyselin je losos, tuňák a makrela, ale vhodná je např. i treska nebo platýs, ačkoliv jejich maso obsahuje nižší hladinu daných kyselin.

Zázračné účinky mořských řas

Mořské řasy jsou až neuvěřitelnou zásobárnou zdraví prospěšných látek. Nejen, že jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C a E, ale i minerálů včetně vápníku, draslíku či železa. Kromě toho také obsahují bílkoviny, vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Všechny tyto látky pomáhají výrazně snižovat riziko jak vzniku rakoviny, tak mnoha dalších chronických potíží, jako jsou vysoký tlak nebo cukrovka. Díky vysokému množství antioxidantů navíc mořské řasy čistí organismus a zastavují tvorbu volných radikálů, často spojovaných právě s rakovinou.
Strava bohatá na různé druhy mořských řas totiž snižuje množství estrogenu v těle, který při vyšších hodnotách přispívá k rozvoji některých nemocí včetně rakoviny. 
Přesvědčily vás příznivé účinky ryb k tomu, abyste je zařadili do svého jídelníčku? Máme pro vás několik tipů, jak z nich připravit skvělý oběd nebo večeři!

Fofr „sushi“

Sushi je jedním z pokrmů, při jejichž přípravě se bez mořských řas neobejdete. Pokud nemáte dostatek času na to, připravovat klasické rolované sushi, můžete zkusit jeho rychlejší variantu, která je hotová za pár minut a udržuje si oblibu v domácnostech japonských žen už po několik generací. Recept je jednoduchý: Uvařte sushi rýži a dochuťte ji cukrem, solí a vinným octem. Dejte rýži na dno mělké mísy a naskládejte na ni podle chuti různé přísady – například nadrobno nakrájenou zeleninu (okurka, avokádo) či kousky lososa, krabí tyčinky a další. Na závěr posypte sezamem a na tenké plátky nastříhanou mořskou řasou. Nyní už stačí pouze vzít lžičku a pustit se do jídla.

Grilovaný tuňák se zeleninou a bazalkovým pestem

Tuňák je vhodný ke grilování stejně jako všechny ostatní makrelovité ryb. Jeho chuť je navíc tak jemná, že skoro ani nepoznáte, že jíte rybu. Filet z tuňáka stačí posypat bylinkami, solí, pepřem a ogrilovat zhruba dvě minuty z každé strany. Doplnit jej pak můžete grilovanou zeleninou, jako je paprika, cuketa nebo lilek. Aby měl výsledný pokrm jak se říká šmrnc, vyrobte k němu vlastní domácí pesto. Na něj budete potřebovat 100 g lístků čerstvé bazalky, 100 g strouhaného parmazánu, 50 g piniových oříšků, 170 g olivového oleje, sůl, pepř a česnek na dochucení. Všechny suroviny na pesto nejprve vychlaďte a pak krátce a zprudka promixujte. Vychlazení a rychlost jsou důležité, aby se pesto při mixování, kdy se suroviny zahřívají, nesrazilo. Pokud se tak i přesto stane, nechte pesto vychladit a pak ho znovu prošlehejte metlou. Pesto pak podávejte ke grilované zelenině a rybě, kterou nezapomeňte ozdobit čerstvými bylinkami a pokapat citronem.

Tatarák z lososa

Tento jednoduchý pokrm ze syrového lososa si pomalu ale jistě získává oblibu i u nás. Jeho přípravu zvládnete za pár minut. Budete potřebovat 500 g filetu z lososa bez kůže a kostí, 2 lžíce nasekaného kopru, 2 nadrobno nakrájené šalotky, lžíci olivového oleje, citronovou šťávu, lžičku dijonské hořčice, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Lososa nakrájejte na velmi drobné kostičky a promíchejte se zbylými přísadami, nechte 5 minut odpočinout, případně dotáhněte solí a citronem podle vlastní chuti. Podávejte vychlazené s opečeným toustovým chlebem, pár lístky polníčku a dílky citronu.

Tip, jak využít v kuchyni mořské řasy

Zkuste přidat pár hrstí na tenko nastříhaných mořských řas jako přísadu do salátů nebo polévek. Skvěle dochutí například polévku rybí nebo zeleninovou.
Ve specializovaných asijských obchodech naleznete také skvělou pochoutku k zakousnutí v podobě řas ochucených sezamovým olejem, wasabi či dalšími ingrediencemi. V poslední době se stávají velmi populárním nízkokalorickým občerstvením.

 

 

23.10.2015

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov