Seriál Jídlem proti rakovině díl 6.: Granátová jablka

23.11.2015

Dnešní díl našeho seriálu se bude věnovat exotickému ovoci, které pochází z Asie a už od pradávna je považováno za symbol lásky a smyslnosti.

Kromě toho, že je považováno za přírodní afrodiziakum, má ale mnoho dalších blahodárných účinků na naše tělo. Mimo jiné totiž obsahuje kyselinu, která působí proti vzniku nádorových onemocnění.

Jak už jste jistě uhádli, řeč bude o granátových jablíčkách. Ta, jak už bylo řečeno v úvodu, pocházejí ze starověké Asie, z oblasti jedoucí od dnešního Íránu až po úpatí Himalájí v Indii. Odtud se tyto plodiny později rozšířily až do Evropy, zejména do Středomoří.

Granátovník už od dob řeckých mýtů je symbolem plodnosti, úrodnosti a bohatství. Podle pověsti byla bohyně Afrodita právě granátovníkem zvolena Parisem nejkrásnější ženou – granátovník se pak stal jejím atributem a tím i symbolem lásky. Granátové jablko má své místo v křesťanství. Byl to totiž údajně právě granátovník, pod kterým Adam a Eva stáli, když ochutnali „zakázané jablko“.

V dnešní době se granátová jablka opět dostávají do středu zájmu výživových poradců, ale také odborníků z řad lékařů a výzkumníků. Obsahují totiž neuvěřitelné množství látek, které působí blahodárně na náš organismus a zdraví.

Granátová jablka jsou velice účinnými antioxidanty, které brání usazování škodlivých volných radikálů v těle a zbavuje tak tělo škodlivin a také zpomaluje proces stárnutí buněk. Dále vyrovnává kyselé prostředí v žaludku pro lepší zažívání a také podporuje správnou funkci ledvin. Pomáhá udržovat cévy v dobré kondici a tím zlepšuje a stimuluje krevní oběh a reguluje krevní tlak. Urychluje léčbu zánětů a pomáhá jim předcházet, podporuje funkci imunitního systému a zlepšuje fungování nervové soustavy.

Pití extraktu z granátových jablek ale rozhodně není jediným způsobem, jak tuto plodinu zařadit do jídelníčku. Máme pro vás pár dalších tipů.

Menu z granátových jablek

Předkrm: Guacamole s granátovým jablkem
Co budete potřebovat: 2 větší zralá avokáda, 1/2 větší cibule (nadrobno nakrájené), 2 čerstvé chilli papričky (vyčištěné, bez semínek), 2 polévkové lžíce čerstvých lístků koriandru, 1 čerstvě vymačkaná limetka, 1/2 polévkové lžíce soli, 1 polévkové lžíce džusu z granátových jablek, 3 polévkové lžíce zrníček z granátových jablek
Postup: Nakrájejte cibuli, česnek, papriky a koriandrové lísky. Dejte do mísy a přidejte limetkovou šťávu, sůl, na chvíli odložte stranou. Oloupejte a vydlabejte avokádo, vidličkou jej rozmačkejte ve druhé misce. Pomalu přidávejte džus z granátového jablka a opatrně promíchejte. Přidejte směs cibule a česneku a vše promíchejte. Jemně vmíchejte zrníčka z granátového jablka. Servírujte s teplými tortillami, slanými palačinkami nebo kukuřičnými chipsy.

Hlavní jídlo: Platýzová rolka plněná nádivkou z granátového jablka
Co budete potřebovat:  1 větší platýz, 1 kávová lžička soli, 1 cibule (oloupaná a nakrájená na tenké plátky), 3 stroužky česneku (oloupaného a rozdrceného), 1/4 polévkové lžíce čerstvě namletého pepře, 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů, 1 šálek džusu z granátového jablka nebo 3 polévkové lžíce pasty z granátového jablka, 1 polévková lžíce drcené kandované pomerančové kůry, 2 polévkové lžíce čerstvé citrónové šťávy, 1/4 kávové lžičky mletého šafránu (rozpuštěného ve 2 polévkových lžících horké vody), 2 polévkové lžíce nasekaných vlašských ořechů, 2 polévkové lžíce zrníček z granátového jablka
Postup: Opláchněte rybu ve studené vodě. Položte na papírový ubrousek a potřete obě strany solí (1 kávová lžička). Nechte rozehřát olej (1/4 šálku) na velké smažící pánvi, posmažte cibuli a česnek do zlatova. Přidejte všechny ingredience s výjimkou šafránové vody a citrónové šťávy a povařte 3 minuty. Dobře vše míchejte a odstavte nádivku mimo plotnu. Předehřejte troubu na 200°C a rozložte rybu na pečící misku. Dejte vrstvu nádivky na jeden konec ryby a opatrně zarolujte, připevněte párátkem, pokud je to nutné. Nalejte šafránovou vodu, zbytek oleje a citrónovou šťávu na rybu. Dejte do trouby a nechte péci 10 až 15 minut (dokud se ryba lehce neodděluje vidličkou), čas od času přelejte rybu šťávou v pečící nádobě. Nandejte rybu na tác, přelejte ji šťávou z pečící nádoby a přizdobte oříšky a zrníčky z granátového jablka.


Dezert: Tvarohový koláč s granátovým jablkem

Co budete potřebovat: 1kg tvarohu, 4 celá vejce, 2 šálky cukru, 2 vanilkové cukry, 6-7 lžic krupice, 1 prášek do pečiva, 20dkg rozpuštěného másla; na polevu: zrníčka ze dvou granátových jablek, 1/4 šálku vody, 1/3 šálku džusu z granátového jablíčka, 1 kávová lžička želatiny, 2 polévkové lžíce cukru
Postup: Nejprve si připravte těsto – všechny ingredience smíchejte a ušlehejte na hladkou hmotu. Vylejte na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečte pomalu v troubě přibližně na 160°C asi 1/2 hodiny. Než se vám těsto upeče, můžete si připravit polevu na koláč: Nalijte džus do misky a přidejte vodu, posypejte želatinou a nechte odstát asi 1 minutu, až želatina změkne. Vyndejte zrníčka z granátového jablka. Přesuňte želatinovou směs do malého hrnce. Přidejte cukr a povařte na středně silném ohni za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Nalejte směs do menší mísy, kterou vložíte do větší mísy naplněné ledem a studenou vodou. Jemně míchejte, dokud nevystydne a trochu zhoustne, avšak nesmí úplně ztuhnout. Přimíchejte zrníčka z granátového jablka a poklaďte na vystydnutý koláč. Nechte vychladnout, dokud poleva neztuhne, přibližně 1 hodinu. Podávejte chlazené.
Použité recepty pocházejí z webu www.granatovejablko.cz.

Přihlásit se k odběru novinek

Nejnovější články

Mohlo by vás zajímat

Otestujte si svoji kondici

Odpovězte na pár jednoduchých otázek a hned zjistíte, jak jste na tom s kondicí.

Spustit test kondice

Jsme tu pro vás!

Uvažujete jak sebe, nebo svou rodinu zabezpečit pro případ nepříznivých situací?
Neváhejte nás kontaktovat!
Rádi vám se vším poradíme a
zodpovíme vaše dotazy.