Přeskočit na: Obsah

Vyrazte za barevným podzimem do přírody!

Začátek podzimu je tím nejvíce fotogenickým obdobím v roce, venku už navíc nepanuje nesnesitelné horko, ale slunce má stále příjemně hřejivou sílu. Následující dny tedy přímo vybízejí k vycházce do přírody. Kam vyrazit?

Štítky: #motivace, #podzim, #prevence a zdraví, #rady, #sport, #zajímavosti, #životní styl,

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

Máme to šestí, že žijeme v zemi s nejlépe značenými turistickými trasami na světě. Máme jich stovky, každá je jiná a každá nabídne unikátní zážitek – ať už v podobě historických či přírodních zajímavostí, tak cest, které jsou kvůli své náročnosti sami o sobě cílem. S koncem vrcholné letní sezóny již přitom odpadá nepříjemná povinnost prodírat se na oblíbenějších cestách haldou turistů a zvědavců. Stačí obout ty správné boty a vyrazit, třeba do okolí Prahy!

Vyhlídka Máj

Jeden z nejkrásnějších pohledů na řeku Vltavu se vám otevře nedaleko Teletína. Vyhlídka Máj se nachází na vysoké skále přímo nad Svatojánskými proudy. Kolem hlubokého skalnatého kaňonu vytváří řeka Vltava fascinující přírodní panorama v podobě podkovovitého meandru. Vyhlídka není obehnána zábradlím, takže je nutno dbát zvýšené opatrnosti. Jste-li odvážnější, klidně si můžete slézt o kousek níže, kde je výhled do krajiny ještě otevřenější. Pokud máte raději delší procházky, můžete navštívit i nedalekou Smetanovu vyhlídku. Tato romantická procházka potěší nejen zamilované páry, ale také rodiče s kočárkem. Na Máj i Smetanovu vyhlídku se totiž dostanete i s ním!

Cinibulkova stezka

Jedna z nejkrásnějších naučných stezek vás provede přírodou Kokořínska, a ještě si u toho prověříte svou fyzickou kondici. Trasa je totiž poněkud náročnější, ale zato vás odmění svou rozmanitostí. Projdete se skrz les a lesní cesty, pole, ale také labyrintem kokořínských skal s několika bezpečnostními řetězy, které podpoří adrenalinový zážitek. Dočkáte se za to dech beroucích výhledů do okolní krajiny. Pokud jste milovníkem historie, pak vám stezka nabídne i pohled do minulosti Mšena, odkud samotná stezka začíná. Pokud by vám Cinibulkova stezka byla málo, můžete ještě navštívit jedinečný geologický útvar Mšenské Pokličky, které má ve znaku i samotná CHKO Kokořínsko.

Radobýl

Na břehu Labe, nedaleko Litoměřic se tyčí osamocená čedičová hora s prapodivným názvem Radobýl. Místo je proslaveno díky básníku Karlu Hynku Máchovi, a také díky titulu nejsevernější vinice v zemi. Se zdejším pěstováním vína  se pojí jméno panovníka Karla IV. a opravdu zde pozůstatky vinic uvidíte ještě dnes. Další zajímavostí je také bývalá utajená nacistická továrna pod samotnou horou, která sloužila k výrobě součástek spalovacích motorů pro tanky a vojenské letouny. Komplex podzemních chodeb je dlouhý až 30 kilometrů. V neposlední řadě vám hora Radobýl poskytne jedinečné pohledy do Českého středohoří.

Albertovy skály – Drbákov

Nad hladinou Slapské přehrady se nachází prudký skalnatý sráz – přírodní rezervace Drbákov – Albertovy skály. Samotná procházka skalami je náročnější a určitě vám zvedne hladinu adrenalinu v žilách. Stezka totiž vede cestičkami zařízlými ve svahu, po přírodních nepravidelných schodech a dále skalními římsami s bezpečnostními řetězy, kterých se jistě rádi přidržíte. Na stezce se dozvíte zajímavosti z okolí a také se vám otevřou kouzelné pohledy do údolí řeky Vltavy. Vzhledem k náročnosti stezky je dobré ji projít za příznivého počasí a čistě pěšky bez kol a kočárků. Troufnete si na netradiční zážitek?

Posázavská stezka

Naučná stezka vedoucí podél řeky Sázavy je česká trampská klasika, která vás obohatí nejen o odpočinek v krásné přírodě, ale také se určitě dozvíte něco nového z oblasti botaniky. Trasa je totiž vedena skrz vrchol Medník, na kterém roste spoustu chráněných druhů rostlin. Stezka je opět rozmanitá – střídá se stoupání a klesání, různě se vzdaluje od Sázavy a místy je vedena v zářezu skály. Není to nic náročného, navíc pokaždé bude výhled na řeku jiný a nezapomenutelný.

02.10.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov