Přeskočit na: Obsah

„Zapomeňte na slovo dieta!“ říká výživová poradkyně Martina Jandová

Výživová poradkyně Martina Jandová dobře ví, jakou moc má jídlo, ale i to, že mezi zdravým hubnutím a anorexií vede jen velmi tenká hranice.

Při pohledu na Martinu Jandovou vás nejspíš napadne, že tak krásná žena se nikdy nemůže vcítit do toho, jak může být pro někoho těžké zbavit se nadbytečných kilogramů. Nenechte se ale mýlit! Jen málokdo má tak bohaté zkušenosti z obou extrémních pólů – obezity i anorexie – jako ona. Přesto však svou cestu našla a nyní je velkou inspirací pro mnoho jejich klientů. A my věřím, že bude i pro vás!

Text: Barbora Vajsejtlová Foto: Archiv Martiny Jandové

Obezita i anorexie

Sedmatřicetiletá Martina otevřeně mluví o tom, že do svých třinácti let byla obézním dítětem, které se muselo vypořádat s posměšky a necitlivými poznámkami okolí. V sedmé třídě rozhodla se svými nadbytečnými kilogramy zatočit. Zhubla dvacet kilo a paradoxně se tak ocitla na hraně anorexie.

A i když později konečně nalezla rovnováhu ve stravování a dodržovala zdravý životní styl, sama přiznává, že to ani pro ni nebylo nic jednoduchého a jakmile se přestala hlídat, váha jí zase začala stoupat. K tomu, aby si zdravý životní styl zvnitřnila a nebrala ho jako oběť, vedla ještě dlouhá cesta.

Dělejte změnu sami pro sebe

O to víc ale rozumí svým klientům a vůbec lidem, kteří si právě tu svou cestu ke zdravému, štíhlému tělu a spokojenosti. Ví, že diety nejsou řešením a jediným možným a udržitelným způsobem, jak svého cíle dosáhnout, je naprogramovat se na nový životní styl, který nikdy neskončí. Zařadit do svého denního programu pohyb. Jíst jídlo, které vám bude chutnat, ale bude správně upravené. Martina také s oblibou tvrdí, že neexistuje nezdravé jídlo, jen nezdravé množství. A především je nutné dělat změnu pro sebe, a ne pro nikoho jiného.

Nejde přitom „jen“ o zdraví, nebo o štíhlou postavu, ale ve hře je i dlouhověkost. Ostatně skutečnost, že složení jídelníčku přímo souvisí s délkou života, je už i vědecky potvrzena. Například autoři výzkumu, který se uskutečnil na University of Michigan v roce 2021, zjistili, že každý hot dog, který si dáte, zkrátí délku vašeho života o šestatřicet minut. Oproti tomu pečený losos s rýží vám k délce života přidá deset až patnáct minut.

Nechte se inspirovat

Právě proto, že si uvědomujeme, jak obrovskou roli hraje v otázce dlouhověkosti stravování, navázali jsme spolupráci s Martinou, která vás bude provázet zdravým stravováním, inspirovat vás i radit.

Spolu s ní vás přesvědčíme, že zdravé stravování vůbec nemusí být nic náročného nebo nuda a že správně poskládaný jídelníček vám dodá energii, sílu, zdraví a tím i roky navíc. Začít můžete třeba Martininým oblíbeným receptem na vajíčkové muffiny:

Vajíčkové muffiny

Vajíčko je jedna z mých nejoblíbenějších surovin, a to nejen pro své složení, ale i pro svou chuť a všestranné použití. Hodí se téměř do všech jídel, zajistí přísun bílkovin, tuků a zasytí na opravdu dlouhou dobu. Vajíčkové muffiny si můžete dát jako teplou snídani, svačinu, oběd do práce, nebo rychlou večeři pro celou rodinu.

Ingredience (12 muffinů):
Základ
10 vajec
Sůl, pepř

+libovolná přísada dle chuti (nakrájená na malé kousky)
například 100 g parmské šunky, 125 g mozzarelly, parmazán…

+ zelenina pro dochucení (nakrájená na malé kousky)
    1 jarní cibulka
    hrst čerstvého špenátu
    žampiony
    cherry rajčata
    paprika
    petrželka na ozdobení

Postup:
Vajíčka rozšleháme vidličkou, trochu osolíme a opepříme. Do muffinových košíčků vložíme vše, co máme rádi, a zalijeme vajíčkem.

Pečeme v troubě při 170 stupních 10-15 minut.

24.02.2022

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov