Přeskočit na: Obsah

Zatočte s jarní únavou! Stačí pár změn v jídelníčku

Slunce konečně začíná hřát, příroda se probouzí ze zimního spánku a vy se přesto cítíte sklesle a unaveně? Rozhodně nejste jediní. S jarní únavou se podle odhadů potýkají až dvě třetiny lidí. Jak s ní účinně bojovat? Jedním z řešení může být i strava.

Zima představuje pro náš organismus náročné období. Tělo během ní totiž k fungování potřebuje mnohem více energie a živin a neblahý vliv na něj má také nedostatek slunečního záření a nízké teploty. Náhlý přechod ze zimy do jara i změna času už jen přispějí k chaosu, který náš organismus pociťuje. Zkuste se postavit jarní únavě čelem pomocí zdravé stravy plné minerálních látek a vitamínů.

Text: Michaela Pavlisová Foto: Archiv

Pitný režim půl zdraví

Pravidelný pitný režim podporuje vylučování škodlivých toxinů z těla, proto zkuste vyměnit černý čaj nebo větší množství kávy za vodu. Zejména naše pokožka totiž trpí po zimě dehydratací. Pokud vám čistá voda z kohoutku nechutná, neutíkejte hned pro slazené minerálky v plastové lahvi. Místo toho do té kohoutkové přidejte pár kousků ovoce nebo oblíbenou bylinku. Ke svačině si pak dopřejte třeba šťávu nebo smoothie ze zeleniny a ovoce, které vám doplní energii i potřebné vitamíny a antioxidanty. Oblíbených kofeinových nápojů se zbavovat nemusíte, ale nepřehánějte to. Mohou ovlivnit kvalitu vašeho spánku. A to se po změně času rozhodně nevyplácí!

Kaše, nebo jogurt?

Co takhle začít den ovesnými vločkami? Ať už v podobě ovesné kaše nebo müsli, které si nasypete do mléka nebo jogurtu. Díky složitějším sacharidům mají tyto potraviny nízký glykemický index, a tak se z nich energie uvolňuje postupně. Jsou proto vhodným palivem pro náš mozek, a to po celý den. Kromě toho jsou bohaté na vápník, draslík, hořčík, vlákninu a vitamíny E nebo B, které pomáhají při stresu a únavě.

Oves není jen účinný dobíječ energie, napomáhá i soustředění, zvyšuje pozornost a má celkově blahodárný vliv na nervovou soustavu. Zlepšuje také zažívání a stabilizaci hladiny cukru v krvi. Už víte, co bude zítra k snídani?

Hit jménem pickles

Zbývá vám neustále zelenina, kterou nestíháte zpracovat, a nechcete, aby seschla a zplesnivěla? Řešení tohoto problému je jednoduché a nazývá se fermentace neboli kvašení. Nejen že díky němu prodloužíte trvanlivost potravin, které byste jinak vyhodili, ale také prospějete svému tělu. Fermentace totiž posiluje obranyschopnost organismu a takto upravené potraviny mají vyšší obsah enzymů a vitamínů. Už naši předci proto pravidelně zařazovali do svého jídelníčku kysané zelí, které obsahuje velké množství vitamínu C a působí proti depresím. I zde ale platí známá poučka „všeho s mírou“! Lidem s citlivějším zažíváním může zelí znepříjemnit život nadýmáním.

Pokud jste spíš milovníci exotických chutí, poohlédněte se po kimchi. Právě tomuto tradičnímu fermentovanému pokrmu prý vděčí Korejci za svou dlouhověkost. Základem je čínské zelí, sůl, česnek nebo chilli papričky. Doslova mňamka, nemyslíte?

Čerstvé i sušené

Skvělým životabudičem jsou také banány. Obsahují velké množství draslíku a minerální látky důležité pro správnou funkci svalů a nervů. Konzumace banánů proto zlepšuje náladu, přináší pocit štěstí a napomáhá lepšímu spánku. Kromě draslíku se banány pyšní také obsahem vitamínu A, B, C, hořčíkem nebo železem. Zkrátka supermani mezi ovocem.
Nejvíc cenných látek obsahují v syrovém stavu, ale většinu živin si zachovají i v sušené podobě. Není proto nutné se takto zpracovaným výrobkům vyhýbat. Zároveň je můžete využít při přípravě slaných i sladkých jídel.

Klíč(k)em ke zdraví

Klíčit můžete nejen nejrůznější semínka, ale také luštěniny nebo ořechy. Díky vodě nejen vzroste jejich objem, ale také se několikanásobně zvětší obsah živin, především vitamínů, minerálů a enzymů. Luštěninové klíčky, například z cizrny, mungo fazole, čočky nebo hrachu, pak obsahují i velké množství bílkovin. Klíčky můžete buď rovnou zakoupit v obchodě, nebo se vrhnout na klíčení vlastními silami. Stačit vám budou vhodná semínka nebo luštěniny a voda. Klíčící začátečníci mohou začít třeba s mungo, brokolicí, ředkvičkami nebo řeřichou a během několika dní sklízet svůj vlastní životabudič.

12.04.2021

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.


Přihlásit se k odběru novinek

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov