Přeskočit na: Obsah

Život bez odpadu? Jděte na to postupně!

Rádi byste snížili produkci odpadu nebo se přiblížili až k jeho nulovému vzniku, ale nevíte jak? Základem je se nebát a začít postupně!

Štítky: #děti, #jídlo, #motivace, #mýty, #rady, #vzdělávání, #zajímavosti,

Text: Karolína Rychtecká
Foto: Archiv

Zero waste, neboli život bez odpadu, je životním stylem a zároveň filozofií, jejíž popularita stoupá po celém světě. Kdo si dnes nosí vlastní kelímek na kávu, krabičku na jídlo nebo si šije sáčky na ovoce a zeleninu ze záclony, je zkrátka „in“. Jiní si naopak takovou změnu ve svém životě jen těžko dovedou představit. Ale nezoufejte, recept na život s méně odpadu, či dokonce bez něj, je jednoduchý. Jděte na to postupně a dejte tomu čas!

Pryč s jednorázovými kelímky na kávu/čaj

Při ranní cestě do práce se jistě mnozí z vás rádi zastavíte ve své oblíbené kavárně pro kávu nebo čaj. Váš milovaný nápoj poté dostanete v jednorázovém kelímku, který po dopití obsahu vyhodíte do prvního koše, který potkáte. Určitě si dovedete představit, že to tak dělá většina lidí, kteří přišli do kavárny před vámi a po vás. Zkuste vystoupit z řady – noste si svůj vlastní termohrnek nebo tzv. „keep cup“. Nejenže tak snížíte množství odpadu a budete více „eko“ a moderní, ale také můžete ušetřit. V mnohých kavárnách totiž máte s vlastním hrnkem kávu levnější!

Plátěné tašky s parádním designem

Na nákup vyrážíme všichni několikrát do týdne. Z mnohých obchodů už sice zmizely igelitové tašky a jsou nahrazeny těmi papírovými, ale přesto jejich koupí vzniká nový a nový odpad. Ideálním řešením a způsobem, jak zabránit hromadění odpadu, je nosit si svou vlastní tašku – zkrátka mějte vždy alespoň jednu v kabelce nebo batohu. Moderní jsou také plátěné tašky, které zakoupíte v mnoha designových provedeních, jsou skladné a nosné, pratelné a nespočetněkrát využitelné. Neznamená to však, že vezmete všechny igelitové a papírové tašky, co doma máte, vyhodíte je do koše a nakoupíte spoustu tašek plátěných. Zkuste nejprve do poslední využít ty, co máte, a až se bude blížit jejich konec – přejděte na ty moderní látkové!

Ovoce a zelenina patří do igelitového pytlíku

Další téměř každodenní záležitostí je využívání mikrotenových pytlíků. Jistě do nich dáváte nejen ovoce a zeleninu, ale také pečivo, zmražené produkty nebo svačinu dětem do školy. Zkuste je ale nahradit. Výbornými suplenty mikrotenových pytlíků jsou tzv. frusacky – znovupoužitelné a kompostovatelné řešení pro nákup výše zmíněných potravin. Kreativní z vás si můžete takové „sáčky“ ušít třeba ze staré záclony. Jestliže při nákupu náhodou zapomenete svůj frusack doma, nemusíte se hned děsit. Ovoce a zeleninu nemusíte v podstatě dávat do ničeho. Mají už od přírody slupku, která daný plod chrání, a koneckonců ji často před snědením oloupeme nebo omyjeme.

Papírové kapesníky a utěrky

Papírové kapesníky jistě nosí v batohu nebo kabelce každý z nás, a hlavně teď během chladného období roku se budou hodit. Jenže papírový kapesník většinou použijete pouze jednou, a nakonec skončí ve starém dobrém odpadkovém koši.  V době jednorázových produktů jste jistě zapomněli, že existují také kapesníky látkové. Jsou levné, jeden použijete mnohokrát a pak kapesník stačí vyprat a můžete jej hrdě užívat dál. To samé platí pro papírové utěrky, které jsou nedílnou součástí téměř každé kuchyně. Skvělou alternativou jsou bavlněné utěrky. Stejně dobře sají a opět je stačí pouze vyprat. Už je používáte?

Nádoby na vodu i jídlo

Velkým problémem, o kterém se neustále mluví, jsou plastové lahve a plastové obaly například na sýry a šunku. Podobně na tom jsou obaly na jídlo, které si chcete odnést z restaurace domů. Jak snížit produkci i tohoto odpadu? Noste si svou láhev a krabičky. Máte-li doma spoustu plastových láhví, podobně jako tašek, prvně využijte je. Jestliže žádnou nemáte, skvělé jsou láhve skleněné, do nichž si můžete připravit pití opakovaně. Stejně tak se vyplatí nakoupit si krabičky na jídlo. I v restauraci, když poprosíte, vám jídlo zabalí do vaší vlastní nádoby. Šunku a sýr pak raději nakupujte v obchodě u pultu. Kromě menší produkce odpadu máte jistotu, že budou čerstvější než balené!

Kompostujte!

Pokud máte jen trochu možnost založit si kompost, zkuste se zbavovat bio odpadu touto cestou. Dnes už se dokonce vyrábí kompostéry, které můžete mít i v bytě. Na mnoha místech po republice už jsou přistaveny i kontejnery pro tento typ odpadu. Ve větších městech, kde může být trochu oříškem najít takový kontejner, existuje několik míst, kam bio odpad můžete dokonce svážet.
 

16.10.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov