Přeskočit na: Obsah

31.08.2021

Rozmazlovat se a hýčkat vlastní zdraví? To se Češi teprve učí

Starat se o vlastní zdraví a pohodu ještě není pro Čechy úplně samozřejmé. I když lidé považují zdraví za to úplně nejcennější, životnímu stylu, který by mu prospíval, se věnují, až když zbyde čas. A téměř třetina lidí vůbec nechodí na preventivní zdravotní prohlídky. „Potvrzuje se, že mnozí řeší problémy, až když vzniknou, nesnaží se jim předcházet,“ zamýšlí se produktový ředitel NN Životní pojišťovny Michal Korejs.

Z loňských odpovědí reprezentativního vzorku české populace v rámci výzkumného a debatního projektu NN Životní pojišťovny „Cena života“ dále vyplynulo, že se zvyšuje počet těch, kdo lékaře musí navštívit alespoň jednou ročně. Přiznaly to celé dvě třetiny dotázaných, zatímco při pět let starém šetření to byla “jen“ polovina.

Kvalitní a hluboký spánek znamená kvalitnější regeneraci pro nervovou soustavu a mozek. Uvádí se, že za život prospíme v průměru 24 let, tedy asi třetinu své existence. „Dlouhý spánek je tou nejrozšířenější formou péče o sebe, kterou si dokážeme dopřát. Podle našich zjištění si denně, nebo několikrát týdně dobře pospí každý druhý Čech,“ dodává Michal Korejs. Spánek je velkým pomocníkem imunitního systému, protože z těla odstraňuje odpadní látky, viry a bakterie, navíc buduje i nové buňky a opravuje trhlinky ve svalech a úponech.

Polovina Čechů o sobě dále hrdě prohlašuje, že několikrát týdně, nebo dokonce denně zdravě jí. Dvě pětiny se téměř každý den zabývají svou psychickou pohodou – ať už jde o procházku, meditaci nebo jinou formu oddychu, třetina pak pravidelně relaxuje při četbě nebo kultuře a sportu. Podle průzkumu NN se pohybu a obecně zdravému životnímu stylu zvláště věnují obyvatelé velkých měst, hlavně Prahy, a vysokoškoláci.

O důvod navíc…

„Nejtěžší je najít motivaci a vytrvat. Nedostatek pohybu a špatné stravování často vede k obezitě a následně k dalším zdravotním obtížím. Jako pojišťovna nechceme nikoho kárat ani trestat, naopak klientům, kteří mají lehkou obezitu 1. stupně, dáváme další důvod, proč na sobě pracovat a zhubnout. Nabízíme jim výraznou slevu na pojištění, pokud se zaváží snížit do tří let svou váhu zhruba o 6 kg – přesněji hodnotu svého BMI o 2 body,“ přibližuje Michal Korejs výhodu programu Fit Sport.

Toto zdravé předsevzetí, které se vyplatí, si mohou dát noví klienti, kteří si v rámci rizikového životního pojištění NN Orange Risk sjednají připojištění smrti, invalidity, bezmocnosti (4. stupeň invalidity), závažných onemocnění, závažných zdravotních následků, hospitalizace či pracovní neschopnosti. „Mimo program na snížení BMI nabízíme i programy zacílené na zdravý životní styl ve smyslu pravidelného zdravého sportování (např. běh, fitness, tanec apod.) a dodržování všech preventivních prohlídek hrazených z veřejného zdravotního pojištění,“ doplňuje ještě Korejs.

Šetření NN Životní pojišťovny, které probíhalo poté, co svět zasáhla pandemie koronaviru, také jasně ukázalo, jak Češi doceňují ochranu před nepředvídatelnými komplikacemi, které je mohou potkat. Tři pětiny lidí vidí smysl v ochraně toho nejcennějšího právě prostřednictvím životního pojištění. Polovina ho má již uzavřeno a desetina o tom alespoň uvažuje. „Téměř každý druhý Čech, který životní pojištění už má, ho má více než deset let. 27 % je pojištěno už přes pět let a skoro 30 % se pojistilo až v posledních pár letech,“ říká Michal Korejs.

Možná trochu překvapí, že celkově Češi platí za pojištění svého majetku dvakrát vice než za životní pojištění chránící je i jejich blízké před nečekanými zákrutami života. „Zatímco auto nebo dům si pojistí většina lidí, na zajištění zdraví a péče nebo finanční přípravy na spokojené stáří už myslí jen ti prozíravější,“ říká Michal Korejs, produktový ředitel NN Životní pojišťovny.

V ostatních zemích západní Evropy přitom naopak vede potřeba mít životní pojištění. Podle odborníka NN se vyplatí myslet především na zajištění velkých rizik, jako jsou invalidita nebo závažné onemocnění. „Vždycky je lepší, když nemocný nemusí řešit finanční situaci a může se plně soustředit na léčbu, aniž by byl odkázán na pomoc svých blízkých,” uzavírá Michal Korejs.