Přeskočit na: Obsah

10 účinků líbání, o kterých jste neměli tušení

Průměrný člověk si během života s ostatními vymění až sto tisíc polibků a v součtu tak touto příjemnou aktivitou stráví celé dva týdny svého života.

Líbání a láska patří neodmyslitelně dohromady. Co už ale tak známé není, je spojení líbání a zdraví. Líbání je totiž nejen příjemné, ale prospívá i našemu zdraví. Při této činnosti totiž zapojíme až 34 různých svalů, o třetinu se nám zrychlí tep a při opravdu dlouhém polibku dokonce spálíme až 20 kalorií.

Líbání je už dlouhou dobu předmětem mnoha vědeckým výzkumů a lékařských studií. A není se čemu divit. Průměrný člověk si během života s ostatními vymění až sto tisíc polibků a v součtu tak touto příjemnou aktivitou stráví celé dva týdny svého života. Líbání a s ním související objímání má v první řadě velice pozitivní vliv na naši psychiku. V našich myslích totiž máme tuto činnost zakódovanou jako projev lásky, a proto se v takové chvíli cítíme spokojeni a šťastni. Nervy rtů a jazyka navíc vysílají mnoho signálů do mozku, který na jejich základě vyplavuje větší množství serotoninu, který je také známý pod názvem hormon štěstí. 

Jedna německá studie dokonce tvrdí, že muži, jejichž manželka na polibcích nešetří, vydělávají mnohem více peněz než ti, pro které je líbání spíše svátkem. Pokud prý muž před odchodem do práce dostane vášnivý polibek od své milované, je pak v práci mnohem více produktivní a v psychické pohodě, protože se cítí šťastný a milovaný.

Líbání má však dopady i na další, mnohem méně očekávané oblasti našeho zdraví, než je naše psychika. Co všechno tedy může dlouhý a intenzivní polibek ovlivnit?

Srdce

Líbání není dobré jen pro vaše srdce ve smyslu emocí, ale také pro jeho fyzickou kondici. Během intenzivního polibku v závislosti na intenzitě polibku totiž srdce bije rychleji – asi 110krát za minutu, přičemž běžný klidový tep je 70–80 tepů. Líbání tak na naše srdce působí podobně jako sportovní trénink, i když samozřejmě v mnohem menší míře.

Imunita

Líbání je skvělé na posílení imunity. Spolu se slinami si při něm totiž s partnerem předáte až 40 tisíc parazitů a 250 druhů bakterií. 80 % z nich máte stejných, ale 20 % je individuálních. A právě ty donutí imunitní systém vytvářet protilátky, a chrání vás tak před nemocemi.

Bolest

Při líbání se vyplavují uklidňující hormony, které mají na bolest podobný účinek jako morfium. Pokud vás tedy bolí hlava, nebo třeba trpíte menstruačními bolestmi, zkuste příště namísto polknutí prášku vášnivě políbit partnera a uvidíte sami!

Dýchání

Při líbání se namísto běžných dvaceti vdechů nadechneme až šedesátkrát za minutu, což posiluje naše plíce, které pak budou odolnější vůči chorobám. Navíc se nám díky tomu dostává do těla více kyslíku, a tak se cítíme mnohem více fit.

Stres

Líbání může fungovat také jako skvělá antistresová terapie. Kromě výše zmíněného hormonu štěstí se při něm totiž vyplavují i další hormony, zvané neuropeptidy, které ničí kortizol – tedy hormon způsobující stres.

Postava

Jedním vášnivým polibkem můžete spálit až 20 kalorií, v případě polibku francouzského to pak mlže být až 70 kalorií! Trénink v posilovně tím sice nenahradíte, ale každá spálená kalorie navíc je dobrá.  A tento způsob pálení kalorií je navíc mnohem příjemnější než obyčejné cvičení. Navíc je vědecky potvrzeno, že časté líbání omezuje hlad, a tak je lepší než dieta.

Alergie

Díky tomu, že líbání zvyšuje imunitu, má příznivý vliv i na různé alergie. Při líbání dochází k tvorbě protialergických cytokinů, které zmírňují projevy alergických reakcí.

Zubní kazy

Líbání je prospěšné i pro náš chrup. Při polibcích se totiž tvoří více slin obsahujících fosfor a vápník, které příznivě ovlivňují stav zubní skloviny a brání vzniku zubního kazu. Navíc sliny vyrovnávají stav pH v našich ústech a preventivně působí proti paradentóze.

Vrásky

Během líbání se postupně zapojuje více jak třicet různých svalů na obličeji a krku. Díky jejich činnosti se pak v těchto místech vypíná pokožka, což redukuje množství vrásek.

Škytavka

Trpíte nezastavitelnou škytavkou, na kterou vůbec nic nezabírá? Zkuste namísto zadržování dechu a podobných babských rad líbání. Je totiž vědecky prokázáno, že vášnivý polibek dokáže zastavit i velmi nepříjemné škytání, které nechce za žádnou cenu ustat.

A navíc, podle amerických vědců žijí lidé, kteří se pravidelně líbají, v průměru o pět let déle. A to už je pořádný důvod k líbání, nemyslíte?

03.07.2015

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov