Přeskočit na: Obsah

6 tipů na lepší komunikaci s generacemi X, Y a Z

Každá generace vyrůstala v jiné době a má jiné priority, návyky a používá jiné nástroje.

Štítky: #děti, #zajímavosti,

Text: Tereza Bušová
Foto: Archiv

Ať už jste mileniál, baby boomer nebo někdo z generace označené písmenky v abecedě, poradíme vám, jak můžete s ostatními lépe vycházet.

Nejčastější rozdělení generací je následující:

  • Baby boomers (1946 - 1964)
  • Generace X (1964 - 1980)
  • Generace Y nebo mileniálové (1980 - 1995)
  • Generace Z (1995 a mladší)

Naučte se, že každý vyznává jiné hodnoty

Zatímco starší ročníky nemají problém strávit celý den „v zápřahu“, mladí lidé jsou na svůj osobní čas opatrnější. Najít rovnováhu mezi prací a osobním životem je pro ně klíčové, plné nasazení o víkendu a účast na nepovinných firemních akcích od nich nečekejte. Není u nich obvyklé, že své zaměstnání mění každý rok a raději půjdou na místo s nižším platem, kde ale budou mít větší svobodu a flexibilitu.

Vyberte vhodný komunikační kanál

Chcete se bavit s generací Z? Zapomeňte na standardní postupy. Komunikace s touto skupinou probíhá online, ať už přes e-maily nebo přes chatovací platformy a sociální sítě. Jejich rodiče zase preferují setkávání tváří v tvář nebo prostě vezmou do ruky telefon a zavolají, což je pro spoustu mileniálů zbytečně stresující. Vyzkoušejte v komunikaci napříč generacemi všechny dostupné kanály, abyste pochopili, proč ostatní preferují jiný způsob. Vzájemně se toho od sebe můžete mnoho naučit. A třeba pochopíte, proč někdo stráví raději patnáct minut psaním vyšperkovaného e-mailu, než aby za vámi přišel do jiné místnosti.

Nebuďte konzervy!

Že je Instagram je pro náctileté? Omyl! I ti starší si mohou prostřednictvím sociálních sítí najít cestu k mladším ročníkům. Generace X nevyrůstala s novými technologiemi a často nestíhají držet krok s dobou. V zaměstnání se mohou vyhýbat úkolům, které jsou pro ně neznámé, a přitom je nenapadne, že jim nové postupy mohou usnadnit a urychlit práci. Generace Y a Z by jim v tom měla pomoci, protože mezi technologiemi v podstatě vyrůstaly a řešení technických nesnází je pro ně hračka.

Nezapomínejte na motivaci

Generace X si zakládá na poctivé a dobře odvedené práci, to ale neplatí pro mladší. Ti očekávají neustálé hodnocení své práce, zpětnou vazbu a v neposlední řadě pochvalu a uznání. Přicházejí s novými nápady, a když je nikdo neposlouchá, brzy se přestanou snažit a na nové výzvy rezignují. Nezapomínejme i na fakt, že život mileniálů je z různých důvodů finančně náročnější než život jejich předchůdců, což bývá třeba v zaměstnání zdrojem napětí. Generace Y se cítí podhodnocena, ale zaměstnavatel má dojem, že výkon neodpovídá jejich vyššímu platu. Vždyť všichni ostatní pracují za mnohem méně peněz! Klíčem je pochopení obou úhlů pohledu a nalezení kompromisu, o který bychom se měli snažit pokaždé.

Důvěřuj, ale prověřuj

Kombinované studium více škol najednou, volná pracovní doba, práce z domova a sick days. Cokoli, co umožní zkombinovat práci, koníčky a rodinu, je u nastupujících generací vítáno. Chtějí pracovat po večerech, pokud se přes den mohou věnovat tomu, čemu chtějí a jinde než v uzavřených místnostech. Starší ročníky se od nich v tomto směru mohou inspirovat a požádat jednou za čas o práci z domova. S tím ale přichází i důvěra v to, že si zvládnou svůj čas dobře zorganizovat a zadané úkoly odevzdat včas.

Přizpůsobte prostředí

Nové generace se mnohem více zajímají o životní prostředí a o hodnoty, které lidé kolem nich vyznávají. Zajímají se i o to, odkud je jejich oblečení a jestli při obědě nepoužívají zbytečně moc plastů. Jejich práce by měla být i zábavou. Přitahuje je neformální prostředí, stylové a designové prostory a možnost měnit svět kolem sebe. A kdoví, třeba ho opravdu změní k lepšímu a bude se lépe dýchat i starším generacím.

03.05.2019

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov