Přeskočit na: Obsah

Americký fotbal? To jsou šachy na hřišti

Amerika je na nohou. První únorovou neděli se tradičně hraje Super Bowl, finálový zápas nejprestižnější ligy amerického fotbalu NFL.

Štítky: #motivace, #sport,

Text: Zuzana Burešová
Foto: Archiv

Cena za reklamu láme rekordy, lístky na stadion v Miami jsou vyprodány, lidé se chystají na obrovskou sportovní i společenskou událost roku. K televizním obrazovkám usedne přes 100 milionů fanoušků. Mezi nimi i Miroslav Kysilka, jeden z nejlepších českých hráčů amerického fotbalu. Hájí barvy Prague Black Panthers a německého týmu Dresden Monarchs.

Jak to bude podle vás vypadat před zápasem na stadionu v Miami?

Nejspíš stejně jako v každé americké domácnosti. Fanoušci si připraví snacks, chipsy, pití a mnoho dalšího a vše už budou ladit směrem k zápasu. U stadionu ještě tradičně probíhá takzvaná tailgate party aneb grilování a popíjení piva přímo na parkovišti. Lidé tam přijíždějí takových 6šestaž sedm hodin před zápasem, debatují a opravdu si tu atmosféru neskutečně užívají.

U běžných zápasů NFL je to stejné?

Americký fotbal je pro fanoušky opravdu jako náboženství. Ať už rozumíte pravidlům, nebo ne, atmosféra prostě strhne každého. Sám jsem to zažil, když jsem byl v šestnácti letech na ročním studijním pobytu na americké high school v Nebrasce. Tam už jsem věděl, že po návratu domů chci hrát americký fotbal.

Loni jste svojí hrou zaujal agenty z NFL. Pozvali vás na kemp do Německa, kde bylo 31 nejtalentovanějších hráčů, kteří působí mimo USA. Co nejdůležitějšího vám těch pár dnů dalo?

Odlišné pochopení NFL jako takové. Pro trenéry, skauty, hráče a pro všechny, co se kolem toho točí, je to prostě čistě a jenom práce. Prostředek na zajištění rodiny a ostatních svých blízkých. Naučilo mě to, že aby člověk v této konkurenci měl vůbec šanci na úspěch, je potřeba být egoista a myslet jenom sám na sebe. Americký fotbal je týmová hra, kde je potřeba jedenáct lidí na hřišti k tomu, aby se akce povedla. My tady v Evropě na to koukáme jako na rodinu, parťáky a kamarády, kteří hrají po našem boku. V NFL jsou to spolupracovníci – a tak se k tomu musí přistupovat.

Mají týmy finanční strop pro nákup hráčů?

Týmy NFL jsou limitovány maximálním možným rozpočtem pro platy hráčů. Pro sezónu 2019 je to 188,2 milionů dolarů. Vzhledem k tomu, že na soupisce týmu je 53 hráčů, je velkým uměním generálního manažera udržet nejlepší možné hráče za co nejlepší cenu. Tento finanční strop se prostě nedá překročit. Tedy nenastává zde situace jako například v NBA, kde se za překročení platí tzv. luxury tax, anebo dokonce situace jako v MLB (nejvyšší baseballová liga), kde žádné platové stropy nejsou. I toto je jeden z důvodů, proč je NFL tak nesmírně vyrovnaná a oblíbená.

Co vás nejvíc baví na americkém fotbale?

Různorodost a taktika. Americký fotbal jsou šachy na hřišti. I když se to tak nezdá, tak každá akce je předem jasně designovaná a nastavená tak, aby co nejlépe fungovala na obranu soupeře. Různorodost v tom, že na hřišti se pohybují dvoumetroví a stopadesátikiloví obři, ale i menší mrštní a neskutečně rychlí hráči. Úkolem trenéra je zahrát se svými figurkami tu nejlepší partii. Každý sportovec má šanci se v americkém fotbale najít.

Máte po zápase hodně šrámů a modřin?

Vážím 140 kilo, měřím dva metry, a tak něco vydržím… Hlavně ale máme helmy, chrániče na ramena i kolena, polstrování. Jsme samozřejmě po zápase, který se hraje 4krát 12 minut, unavení, ale sprcha a sauna hodně pomůže. Navíc americký fotbal v Česku hrají i ženy. Studentky, ale i mámy od rodin.

Netrpí americký fotbal v Česku malým zájmem veřejnosti?

Díky dobré práci České asociace amerického fotbalu směrem k fanouškům a sponzorům se daří zlepšovat povědomí Čechů o americkém fotbale.  Přeji si, aby i u nás stejně jako v Německu jednou chodily na zápasy tisíce fanoušků a hlavními sponzory týmů byly velké banky. K tomu nám kromě dobré práce asociace chybí i spousty další práce v jednotlivých klubech.

30.01.2020

Sdílet

Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

My za vámi stojíme

s Rizikovým životním pojištěním NN Orange Risk

Více o pojištění


Přihlásit se k odběru novinek

Zadejte svoji emailovou adresu a nechte se pravidelně informovat o nových článcích na našem webu.

Souhlas se zpracováním osobních údajů je povinné pole

Kliknutím na tlačítko odeslat souhlasíte s tím, že budou vámi poskytnuté osobní údaje zpracovávány pro účely zasílání upozornění na nové články, a zároveň berete na vědomí informace dostupné v Poučení o ochraně osobních údajů – NN Finance s.r.o.

Kontakt

NN Životní pojišťovna
Nádražní 344/25, 150 00 Praha 5 – Smíchov